Love is life

Iubirea ne deschide calea spre spiritualitate, spre armonia sufletelor si frumusetea universului, caci doar iubirea se daruie neconditionat, fara teama de sacrificiu si fara a pretinde nimic in schimb. Si astfel il inalta si il innobileaza pe om. „Cel ce nu iubeste n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu este iubire” spune apostolul Ioan

"Iubirea este inrudirea omului cu Dumnezeu.Ea uneste la maxim persoanele umane fara sa le confunde.In iubire se arata plenitudinea existentei."Dumitru Staniloae

17 iunie 2013

Despre zambet: care este diferenta intre un zambet adevarat si unul fals?


 

Primul lucru pe care il putem afirma despre zambet consta in caracterul lui contagios.

Intrebarea careia vom incerca sa-i gasim un raspuns astazi este: exista beneficii ale zambetelor false?

Noi cercetari au demonstrat ca nu toate zambetete au acelasi rezultat, oamenii raspunzand diferit in fata zambetelor care nu sunt autentice pe parcursul procesului de dezvoltare personala. De fapt, diferitele raspunsuri pot reflecta valoarea sociala unica a unui zambet adevarat.

Nici macar doua interactiuni nu sunt identice, insa cu toate acestea, oamenii incearca sa-si controleze limbajul nonverbal in functie de persoana aflata in fata lor”, afirma cercetatoarea Erin Heerey de la Universitatea Bangor.

Ea s-a intrebat daca valoarea intrinseca a unor semne sociale precum zambetul poate juca un rol in formarea unor raspunsuri la acele semne. De exemplu, zambetele politicoase apar atunci cand normele socioculturale considera ca zambetul este adecvat.

Pe de alta parte, zambetele autentice conduc la ideea de placere, apar spontan si sunt vizibile prin contractarea unor muschi specifici din zona ochilor.

Heerey sugereaza ca in cazul in care zambetul adevarat este o forma de recompensa sociala, oamenii pot anticipa mult mai usor un zambet autentic decat un zambet politicos.

Un studiu observational a aratat ca mai multe perechi de straini care se cunosteau nu numai ca faceau “schimb de zambete”, dar de fiecare data zambetele lor erau asemanatoare, fie ca erau false sau reale.

Cu toate acestea, raspunsul partenerilor la zambetul adevarat era mult mai rapid, ceea ce arata ca ceilalti il anticipau. De asemenea, cu ajutorul participantilor la niste studii din laboratoare, s-a demonstrat faptul ca oamenii zambesc mai repede in mod autentic decat atunci cand zambesc politicos, dar fals. Datele din sistemul de senzori electrici care au fost folositi asupra fetelor participantilor arata ca muschii fetei se incordeaza in randul celor care zambesc autentic in timp ce nicio activitate musculara nu se resimte in randul celor care zambesc politicos.

De asemenea, anumite investigatii au aratat ca zambetul adevarat aduce interactiuni sociale pozitive, asa ca anticiparea lor este un criteriu social de care ar trebui sa tinem cont.

Noutatea acestei cercetari consta in combinarea observatiei naturale cu experimentul controlat, fapt care ne ajuta sa exploram bogatia interactiunilor vietii sociale in timp ce ne permite sa investigam si relatiile umane.

Asadar, putem afirma ca si din punct de vedere stiintific zambetul sincer ramane in continuare un simbol al autenticitatii, apreciat atat in mediul social, cat si intr-o interactiune intima.


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu