Love is life

Iubirea ne deschide calea spre spiritualitate, spre armonia sufletelor si frumusetea universului, caci doar iubirea se daruie neconditionat, fara teama de sacrificiu si fara a pretinde nimic in schimb. Si astfel il inalta si il innobileaza pe om. „Cel ce nu iubeste n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu este iubire” spune apostolul Ioan

"Iubirea este inrudirea omului cu Dumnezeu.Ea uneste la maxim persoanele umane fara sa le confunde.In iubire se arata plenitudinea existentei."Dumitru Staniloae

28 august 2017

STIINTA CONFIRMA: RELATIILE STABILE AU DOUA MARI SECRETE

Tu stii care sunt secretele catre o relatie fericita si implinita?
Cercetarile stiintifice spun ca relatiile de lunga durata, relatiile frumoase, relatiile stabile si cele care dureaza o vesnicie vin la pachet cu doua mari secrete: Generozitate si Bunatate. Acestea doua reprezinta cheile catre un viitor frumos si fericit alaturi de persoana iubita.
Ati putea spune ca o relatie care se dezvolta frumos se bazeaza pe mult mai multe lucruri printre care si comunicarea, sentimentele sincere, intelegerea, respectul si multe altele. Dar toate aceste lucruri de unde vin?
Cum reusim sa daruim atat de mult daca nu suntem generosi?
Cum reusim sa fim intelegatori daca nu schitam nici cea mai mica urma de bunatate?
De exemplu, luna iunie reprezinta "luna casatoriilor" in America pentru ca in fiecare an isi unesc destinele aproximativ 13 000 de cupluri care isi promit fericire, iubire si intelegere pentru toata viata. Cu toate acestea rata divorturilor creste din ce in ce mai mult si nu reusim sa ne explicam cum se intampla acest lucru.
Dintre toate cuplurile doar trei din zece reusesc sa traiasca fericiti si impliniti intr-o casnicie armonioasa. Restul de sapte cupluri ajung sa se desparta, sau sa se complaca in anumite situatii care nu sunt tocmai ceea ce isi doreau. - subliniaza psihologul Ty Tashiro in cartea sa intitulata sugestiv "Secretul unei relatii fericite".
In anul 1970 sociologii au inceput studierea casatoriilor prin observatie datorita unei crize in care numarul divorturilor crescuse fara precedent. Ingrijorati de impactul pe care o asemenea rata a divorturilor il poate avea asupra copiilor, acesti psihologi au facut un experiment pentru a afla care este reteta de sucess a cuplurilor fericite.
Psihologul John Gottman a facut parte din echipa de sociologi care s-a ocupat de acest studiu. Mai mult de atat, el a studiat in ultimele patru decenii mii de cupluri in speranta ca va gasi un raspuns ce il va determina sa isi dea seama de ce anume are o nevoie o relatie pentru a functiona pe termen lung.
In anul 1986 Gottman a infiintat "Laboratorul Dragostei"impreuna cu colegul sau Robert Levenson de la Universittea din Washington. In acest laborator au intrat cupluri de tineri casatoriti pentru a le fi studiate modalitatile de interactiune.
Initial, partenerii erau conectati la electroliti in momentul in care raspundeau la intrebari pentru a li se masura presiunea sangelui si nivelul emotiilor. Dupa o scurta discutie acestia erau trimisi acasa si chemati inapoi dupa sase ani de zile pentru a vedea cum a evoluat relatia intre timp.
Gottman a impartit cuplurile in doua categorii: Maestrii si Dezastruosii. Maestrii erau fericiti si dupa cei sase ani de zile in timp ce Dezastruosii erau despartiti sau nefericiti in casnicia lor. Cand datele au fost analizate s-a constatat ca cei care faceau parte din categoria Maestrilor erau foarte calmi in timpul experimentului initial si al celui anterior, pe cand cei care faceau parte din categoria Dezastruosilor treceau prin emotii negative, aveau batai accelerate ale inimii, se grabeau sa vorbeasca si transpirau foarte mult.
S-a demonstrat de asemenea ca cei care au avut o activitate fiziologica mai intensa au avut sanse mult mai mari sa ramana impreuna intr-o casnicie fericita. Poate o sa va intrebati ce legatura are fiziologia cu toate aceste lucruri - problema este ca cei care au fost departajati in categozia dezastrelor prezentau un grad de excitabilitate mult mai ridicat, fie el si produse de starea de nervozitate.
Chiar si atunci cand vorbeau despre aspectele placute sau benefice ale relatiei, acestia prezentau un grad de agresivitate crescut si o dorinta de atac inexplicabila.
Prin comparatie, cei care faceau parte din categoria Maestrilor, prezentau un grad foarte scazut de agresivitate. Au ramas calmi si conectati unul de celalat, lucruri ce au dus la un comportament cald si afectuos. Secretul maestrilor a fost legatura intima ce s-a produs intre ei reusind astfel sa isi creeze o stare de confort emnotional.
Pentru ca acest prim studiu a crescut interesul pshihologilor, Gottman a vrut sa afle mai mult despre secerete cuplurilor care au reusit sa isi pastreze armonia in cuplu si dupa ani de zile. Pentru a afla acest lucru, in anul 1990 a pus bazele unui nou studiu pentru care a amenajat un studio la Universitatea din Washington in care se afla un pat si alte cateva elemente ale unui cadru pentru un mic dejun ideal.
La acest studiu au participat 130 de cupluri care si-au petrecut o zi in locatia amenajata de catre Gottman unde au gatit, au mancat, au facut curatenie, au ascultat muzica, au stat de vorba si au desfasurat activitati obisnuite. Rezultatul studiului a constat intr-o descriere critica realizata de catre psiholog, prin intermediul careia relata de ce unele cupluri rezista in timp si altele nu.
Gottman a studiat in detaliu cuplurile care au luat parte la studiu si a observant un lucru interesant. De exemplu, sa luam situatia in care un barbatul ii arata partenerei ceva pe geam, iar aceasta are doua variante de a raspunde: fie se uita pe geam sa vada ce ii arata sotul ei, fie aproba din cap si merge mai departe. In momentul in care barbatul face o asemenea remarca, el asteapta un raspuns din partea sotiei. Daca sotia se intoarce si se uita atent la ceea ce sotul ei ii arata, acest lucru denota interes si sprijin in relatia de cuplu, in caz contrar lucrurile nu stau chiar atat de bine.
Cu cat partenerii isi acorda importanta unul altuia, se asculta si se sprijina in tot ceea ce fac, cu atat au mai multe sanse ca relatia lor sa dureze o vesnicie.
Prin observarea acestui tip de comportament, Gottman reuseste sa isi dea seama daca un cuplu sau altul va rezista in timp sau daca relatia lor se va degrada, indiferent de diferentele sexuale, entice, de cultura sau religie existente intre parteneri.
De asemenea, el a mai descoperit ca cel mai important factor ce determina destramarea unui cuplu este sfidarea. Cei care sunt concentrati pe critica pierd aproximativ 50% din lucrurile pozitive ale relatiei reusind sa le amplifice pe cele negative.
Indiferenta este un alt element cheie care reuseste sa raceasca rapid relatia dintre doi parteneri. In momentul in care unul dintre ei incepe sa se simta mai putin important si fara valoare sentimentele prind o nota negativa ce este aproape imposibil de retusat.
Pe de alta parte bunatatea este precum un adeziv de care fiecare cuplu are nevoie pentru a rezista la incercarile la care sunt supusi de-a lungul timpului. Bunatatea il face pe celalalt sa se simta pretuit, inteles, iubit si apreciat pentru tot ceea ce face si pentru ceea ce este.
Aceasta bunatate poate fi privita din doua unghiuri. Poti sa te gandesti la ea ca o trasatura nativa (fie o ai sau nu) sau ca la una dobandita (pe care o dezvolti in timp), dar in oricare dintre situatii ea este unul dintre cele mai importante accesorii ale unei relatii fericite.
Bunatatea trebuie pastrata si in momente mai grele, dar si in momente mai bune ale relatei. Ea este cea care va tine uniti si care va face de fiecare data sa treceti peste toate greutatile.
In anul 2006, psihologul cercetator Shelly Gable si colegii sai au studiat atat cupluri tinere cat si cupluri mai in varsta in vederea analizarii evenimentelor pozitive ce s-au petrecut recent in viata lor. Ceea ce au observat acestia a fost faptul ca partenerii mai uniti se sustineau reciproc si relatau evenimente importante precum admiterea la o scoala medicala, pe cand cei care nu se sustineau relatau evenimente banale precum castigarea unui tricou.
Raspunsurile cuplurilor au fost impartite in patru categorii: pasiv-distructiv, activ-disctructiv, pasiv-constructiv si actov-constructiv.
Cei ale caror raspunsuri se incadreaza in categoria raspunsurilor activ-constructive se pare ca detin secretul catre o relatie frumoasa si armonioasa. Acestia vor fi alaturi unul de celalalt s se vor sustine indiferent de situatie, lucru ce ii va conecta pe viitor.
In cele mai multe dintre cuplurile casatorite nivelul de satisfactie scade inca din primii ani, insa printre cei care reusesc sa treaca peste acest lucru si sa il evite cu succes se regasesc cuplurile care au un grad ridicat de bunatate si generozitate.
Asadar, aceste doua caracteristici sunt cheia catre un cuplu fericit si implinit.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu