Love is life

Iubirea ne deschide calea spre spiritualitate, spre armonia sufletelor si frumusetea universului, caci doar iubirea se daruie neconditionat, fara teama de sacrificiu si fara a pretinde nimic in schimb. Si astfel il inalta si il innobileaza pe om. „Cel ce nu iubeste n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu este iubire” spune apostolul Ioan

"Iubirea este inrudirea omului cu Dumnezeu.Ea uneste la maxim persoanele umane fara sa le confunde.In iubire se arata plenitudinea existentei."Dumitru Staniloae

9 aprilie 2015

SINGURATATEA devine o PROBLEMA a SANATATII PUBLICE


Singuratatea trebuie acceptata si tratata cu ajutorul specialistilor!

The Guardian numeste era noastra ca fiind ERA SINGURATATII. Nu este o era a devoltarii, nu este o era a informatiei sau o era a cunoasterii, ci este o era a singuratatii. In sprijinul acestei afirmatii vine un studiu care arata ca 1 din 5 americani sufera de singuratate, si se pare ca social media este cheita principala a acestei problema.
Un studiu recent arata ca aceasta singuratate se poate asocia cu o afectiune cronica pentru ca ea conduce la afectiuni atat psihice cat si fizice. Pana in mometul de fata singuratatea a fost complet neglijata de catre psihologi, dar avand in vedere ultimele studii, problema vine in atentia lor si incearca sa o combata.

Starea de singuratate poate fi considerata o stare tranzitorie pe care toata lumea o experimeteaza la un moment dat al vietii si cu care se impaca sau nu. Daca sentimentele de singuratate devin cronice si atrag dupa ele efecte negative, aceasta intra in categoria afectiunilor ce au nevoie de tratament specializat.
Pe Sagepub.com gasim un raport interesant al acestei probleme ce se pare ca a fost studiata mai in amanunt.
Singuratatea poate fi considerata un semnal de alarma din partea sistemului nostru de avertizare
In acest raport, psihologul Ioan Cacioppo de la Universitatea din Chicago impreuna cu colegii sai lanseaza ipoteza conform careia sentimentul de singuratate are o valoare de adaptabilitate fiind determinat de realizarea unei abateri de la comunitatea sociala.
Prea multa singuratate poate ucide
Un alt studiu, de data aceasta desfasurat de cercetatorii de la Universitatea din Utah si de catre cei de la Universitatea Brigham Young, demonstreaza ca singuratatea creste rata mortalitatii mai mult decat pe cea a obezitatii.
Pentru ca se simte nevoia unui tratament in ceea ce priveste sentimentul acut de singuratate, Cacioppo impreuna cu ai sai colegi au propus trei forme diferite de tratament: terapie de grup, terapie individuala si evenimente sociale.

Cea mai eficienta dintre ele s-a dovetit in timp a fi terapia individuala cu ajutorul unui terapeut specializat in problemele de singuratate. Acest tip de terapie se adapteaza in functie de comportamentul pacientului, in functie de convingerile si modul lui de gandire, astfel incat tratamentul este unul personalizat ceea ce il face sa fie foarte eficient.
Tratamentul terapeutic poate fi completat de catre cel medicamentos in cazurile mai grave. Se administreaza oxitocina, un hormon ce stimuleaza comportamentul prosocial.
Chiar daca aceste demersuri au fost facute si tratametele se dovedesc a fi unele de succes, se simnte nevoia acuta a unei constientizari din partea publicului si mai ales in randul sistemnului de sanatate care trebuie sa accepte singuratatea ca fiind o afectiune cronica ce are nevoie de tratament special.
Guvernul britanic a demarat mai multe campanii petru a combate singuratatea populatiei si pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie. Cea mai cunoscuta dintre campanii, "Just Say Hello", este sustinuta de catre Oprah si Doctorul Sanjay Gupta. Gupta spune ca cei care sunt in relatii bune cu familia si cu cei din jur au sanse de supravieturie cu pana la 50% mai multe decat cei care se izoleaza si nu mai au activitate sociala.

Asadar, sa acceptam singuratatea, sa ii recunoastem puterile si sa nu ii testam limitele pentru ca nu stim pana unde poate ajunge si cat de daunatoare poate fi.
Nu este nimic in neregula sa fii singur. Trebuie doar sa constientizezi asta si sa tratezi sentimentul ca pe o etapa fireasca a vietii, ca pe o perioada de tranzitie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu