Love is life

Iubirea ne deschide calea spre spiritualitate, spre armonia sufletelor si frumusetea universului, caci doar iubirea se daruie neconditionat, fara teama de sacrificiu si fara a pretinde nimic in schimb. Si astfel il inalta si il innobileaza pe om. „Cel ce nu iubeste n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu este iubire” spune apostolul Ioan

"Iubirea este inrudirea omului cu Dumnezeu.Ea uneste la maxim persoanele umane fara sa le confunde.In iubire se arata plenitudinea existentei."Dumitru Staniloae

9 octombrie 2013

John Steinbeck: Scrisoare din 1958 despre ce inseamna a te indragosti


O scrisoare emotionanta si calda, o adevarata pledoarie pentru iubire pe care celebrul John Steinbeck o adreseaza fiului sau indragostit.
John Steinbeck (1902-1968) este laureat al premiului Nobel pentru literatura in 1962 si autor al celebrului roman “Oameni si soareci”. Steinbeck: A Life in Letters” reprezinta o biografie alternativa a autorului pornind de scrisorile pe care acesta le-a adresat membrilor familiei sale, prietenilor, editorului sau si chiar unor personalitati publice.
Corespondenta sa cuprinde si aceasta frumoasa scrisoare din 1958 in care scriitorul ii raspunde fiului sau mai mare Thom. Thom ii marturisise tatalui intr-o scrisoare anterioara ca s-a indragostit pana peste urechi de o fata pe nume Susan in timp ce se afla la internat. Scrisoarea a devenit populara in lumea internetului datorita tonului parintesc tandru si intelegator al lui Steinbeck, dar si datorita cuvintelor inteligente si potrivite pe care acesta le foloseste.
John Steinbeck: Scrisoare despre ce inseamna a te indragosti
“New York
10 Noiembrie, 1958
Draga Thom
Am primit scrisoarea ta de dimineata. O sa-ti raspund din punctul meu de vedere si, desigur, Elaine iti va raspunde din punctul ei de vedere.
In primul rand – daca esti indragostit – si acesta este un lucru bun – cel mai bun care i se poate intampla cuiva, nu lasa pe nimeni sa-ti minimalizeze dragostea sau sa nu o ia in serios.
In al doilea rand – exista mai multe tipuri de dragoste. Primul tip de dragoste este dragostea egoista, rautacioasa, hrapareata, acel lucru deloc marinimos care foloseste iubirea pentru auto-importanta. Acesta este tipul urat si deformat. Celalalt tip de dragoste reprezinta revarsarea a tot ceea ce este bun in tine – a bunavointei, a consideratiei si a respectului. Si nu ma refer doar la respectul in maniere, ci la acel respect infinit mai mare care presupune recunoasterea unei alte persoane ca fiind unice si valoroase. Primul tip te poate imbolnavi si te poate face sa fii slab si vulnerabil, insa al doilea poate elibera in tine tarie, curaj, bunatate si chiar intelepciunea pe care nu stiai ca o ai.
Spui ca ceea ce simti nu este o dragoste adolescentina. Daca sentimentele tale sunt atat de profunde – bineinteles ca nu este o dragoste adolescentina.
Insa nu cred ca ma intrebai pe mine ce simti tu. Tu stii mai bine decat oricine. Ceea ce voiai era ca eu sa te ajut in aceasta privinta - si asta pot sa-ti spun.
Bucura-te de dragostea ta pentru un singur lucru si fii foarte bucuros si recunoscator pentru el.
Obiectul dragostei tale este cel mai bun si cel mai frumos. Incearca sa te ridici la nivelul lui.
Daca iubesti pe cineva – nu este deloc rau sa afirmi acest lucru – trebuie doar sa-ti amintesti ca unii oameni sunt foarte timizi si uneori felul in care iti afirmi iubirea trebuie sa ia in considerare aceasta timiditate.
Fetele au un fel de a sti sau de a simti ceea ce simti, insa de obicei le place sa si auda asta.
Uneori se intampla ca ceea ce simti tu sa nu fie impartasit si de celalalt – insa acest lucru nu face ca sentimentul tau sa fie mai putin bun sau valoros.
Stiu ce sentimente ai deoarece le am si eu si sunt bucuros ca le ai si tu.
Asteptam cu nerabdare sa o intalnim pe Susan. Va fi cu adevarat binevenita in casa noatra. Elaine va face toate aranjamentele pentru a se asigura de acest lucru si o va face cu bucurie. Si ea stie despre dragoste si te va ajuta poate mai mult decat mine.
Si nu te teme ca ai putea sa o pierzi. Daca este bine, se va intampla. Ceea ce conteaza cu adevarat este sa nu te grabesti. Nimic bun nu o ia la fuga.
Cu dragoste,
Fa”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu