Love is life

Iubirea ne deschide calea spre spiritualitate, spre armonia sufletelor si frumusetea universului, caci doar iubirea se daruie neconditionat, fara teama de sacrificiu si fara a pretinde nimic in schimb. Si astfel il inalta si il innobileaza pe om. „Cel ce nu iubeste n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu este iubire” spune apostolul Ioan

"Iubirea este inrudirea omului cu Dumnezeu.Ea uneste la maxim persoanele umane fara sa le confunde.In iubire se arata plenitudinea existentei."Dumitru Staniloae

3 mai 2013

Cand (iti) ceri iertare



Încă de când eram copii am fost învăţaţi să ne cerem iertare…însă nimeni nu ne-a explicat de ce e bine să recurgem la acest gest. E interesant faptul că de fiecare dată când îl facem, simţim cum ceva în interior stă să moară, uneori chiar doare…în realitate moare câte puţin din marele ego care nu vrea aşa ceva.

Ca şi în orice proces de vindecare, durerea se vindecă întâi tot cu durere. Paradoxal, nu? Căci pentru a vindeca o rană e nevoie să fie întâi curăţată şi asta cauzează la rândul ei durere.

Ne cerem iertare unii altora pentru a ne putea ierta pe noi înşine. Cerem iertarea tocmai pentru că nu avem suficientă iubire înăuntrul nostru pentru a ne vindeca rana sufletească. Aşa cum atunci când suntem bolnavi e normal să cerem ajutor. Iar dacă suntem prea căpoşi şi nu cerem, vom suporta consecinţele.

De aceea, atunci când facem acest gest, ceva în interior ne doare. Însă această durere e intermediară, e o punte vindecătoare între trecut şi prezent.

Ce este frumos în acest gest de a cere iertare este că aduce după sine un sentiment de uşurare. Ajungi să conştientizezi că atunci când îi ceri celuilalt iertare, în realitate nu îi ceri lui, ci ţie însuţi. Şi atunci, indiferent de reacţia lui, tu vei primi iertare.

Dar dacă îţi condiţionezi iertarea de atitudinea lui, în realitate tu nu eşti dispus să te ierţi, e ca şi cum ai lua un medicament să te calmeze pe moment, ştiind că nu te va ajuta să te faci bine pe termen lung.

Când îţi ceri iertare, o faci pentru tine, nu pentru celălalt neapărat. Dar îl poate ajuta şi pe el să se ierte pe sine. Aşadar, să cerem şi să ne dăruim iertare nouă înşine, fie că o facem privindu-ne în oglindă, fie în ochii celuilalt.

Şi poate de aceea, expresia în limba română este Îmi cer iertare şi nu Cer iertare, pentru că de fapt mie îmi cer acest lucru. Şi astfel iertarea devine balsamul care vindecă rănile pentru a face loc iubirii şi pentru a începe să trăieşti cu adevărat.

Îţi doresc să te poţi ierta…şi atunci vei ierta mai uşor şi îţi vei face viaţa mai frumoasă ţie şi celorlalţi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu