Love is life

Iubirea ne deschide calea spre spiritualitate, spre armonia sufletelor si frumusetea universului, caci doar iubirea se daruie neconditionat, fara teama de sacrificiu si fara a pretinde nimic in schimb. Si astfel il inalta si il innobileaza pe om. „Cel ce nu iubeste n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu este iubire” spune apostolul Ioan

"Iubirea este inrudirea omului cu Dumnezeu.Ea uneste la maxim persoanele umane fara sa le confunde.In iubire se arata plenitudinea existentei."Dumitru Staniloae

23 iunie 2013

Sunt dependenta de tine. Dar incerc sa ma vindec...


 
Poate ai intalnit sau ai fost acel partener care este insetat dupa afectiune si care isi doreste sa-i fii in fiecare secunda alaturi. Daca lipsesti pentru o anumita perioada, deja incepe sa isi piarda simtul certitudinii si chiar sa zamisleasca extrem de multe scenarii.

Majoritatea oamenilor confunda o relatie echilibrata cu una toxica si dependenta. Adeseori am auzit cum dependenta emotionala a fost asociata cu dragostea adevarata datorita mixurilor puternice de emotii . Si totusi cum putem sa ne dam seama daca experimentam dragostea sanatoasa sau dependenta de alte persoane? Care sunt pasii pentru a constientiza aceasta situatie?

Esti aparatorul meu. Tu esti stalpul meu de rezistenta. Punctul meu de sprijin. Centura mea de siguranta. Esti salvatorul meu. Cand mama este prezenta eu sunt protejat. Nu ma tem de nimic. Lumea este un loc sigur si prietenos. Daca am pierdut-o pe mama lumea se umple de oameni infricosatori si rai. Asa gandeste o fiinta umana in perioada copilariei sale despre mama.

Ce legatura are cu viata ta de acum? Nu ti-as povesti despre acest fenomen daca nu ar avea legatura cu un subiect care te intereseaza. Acest scenariu de viata se transmite pe masura ce crestem in relatia de cuplu. Lasa-ma sa-ti spun ca acelasi mecanism prezentat mai sus se activeaza cand partenerul tau de viata, de care depinzi emotional, pleaca. Dintr-o data lumea ta devine nesigura, iar tu devii baietelul sau fetita tremurand de frica si tipand dupa mama.

In principiu sarcina psihologiei este sa te faca sa diferentiezi ceea ce se intampla astazi de ceea ce s-a intamplat in copilaria ta. Toate aceste fenomene se intampla adesea in subconstientul nostru si de accea aducerea lor in planul constiintei este primul pas spre vindecare. Pentru a te bucura de sanatate si libertate emotionala este important sa determini starea ta actuala.

Daca te afli deja acolo, te felicit , daca nu acum ai sansa, sa iei prima decizie in acest sens. Cineva mi-a spus ca incercand sa explic romancelor acest fenomen inseamna sa ma lupt cu morile de vant. Eu insa cred ca tu cea dincolo de monitorul care ne desparte, ma auzi si cred ca ai curajul de a iesi din starea in care te-ai complacut atata vreme. Sunt convinsa ca iti doresti mai mult. Asa ca nu ma opresc. Vreau ca acest mesaj sa ajunga la tine. Tu decizi ce faci cu el. Daca esti o femeie puternica care isi doreste un stil de viata mai bun il vei folosi in avantajul tau. Eu pentru tine, scriu! Stiu ca esti acolo. Sa revenim.

In relatiile echilibrate exista bineinteles protectie reciproca si grija altruista insa aici iti vorbesc despre extreme. Iti vorbesc despre unul dintre tipurile de dependenta emotionala. Acest tip de dependenta are la baza teama de a fi parasit, teama de a ramane singur, gol de sentimente. Cum se manifesta?

Poate ai intalnit sau ai fost acel partener care este insetat dupa afectiune si care isi doreste sa-i fii in fiecare secunda alaturi. Daca lipsesti pentru o anumita perioada, deja incepe sa isi piarda simtul certitudinii si chiar sa zamisleasca extrem de multe scenarii. Iata un scurt exemplu: Sa zicem ca ai de sustinut un examen. Una este sa-l rogi pe iubitul tau sa te duca cu masina dimineata si alta sa sa-l obligi sa-si ia ziua libera pentru a sta cu tine in fata usii pana cand iti vine randul sa intri.

Daca motivul pentru care stai intr-o relatie este teama ce te-ar putea coplesi o data cu pierderea relatiei , merita sa te intrebi de unde vine. Daca ai mai avut tangente cu alte articole psihologice raspunsul ar putea fi deja plictisitor. Are legatura din nou cu ce ai trait in copilarie. Punctul cheie al intelegerii este ca nu poti face fata acestui tip de dependenta daca apelezi in continuare la ‘’o mama de imprumut’’, adica daca vei continua sa depinzi de cineva, care poate fara sa-si dea seama, mentinand activ vechiul pattern, iti submineaza increderea in sine si forta launtrica

In concluzie daca ceea ce experimentezi este sentimentul ca nu poti trai fara o anumita persoana, daca ai ajuns in punctul in care’’ El’’ este centrul existentei tale s-ar putea sa te afli intr-un pattern de dependenta emotionala numita si ‘’dependenta de tip scutec’’. Dupa cum am spus, mecanismul este foarte mult asemanator copilariei tale si o metoda prin care poti determina daca esti captiva in acest pattern sunt intrebarile.

Ia-ti cateva minute si adreseaza-ti urmatoarele intrebari:

Ce similaritati prezinta partenerul tau cu fosti parteneri? Exista ceva foarte atragator si comun tuturor? Dar ceva foarte neplacut si stresant? Se repeta cumva unele modele de interactiune? Cine detine controlul, cine pare mai implicat in familie, cine face mai multe planuri? Care sunt cele mai satisfacatoare nevoi ale tale si care sunt cele mai frustrate? Cum s-au interupt relatiile anterioare? Cine le-a interupt si din ce motive?

Daca descoperi un pattern autodistructiv, in sensul atasamentului excesiv, in relatiile tale poti explora mai departe geneza lui, examinand natura interactiunilor cu familia ta: Cine era seful, cine dadea ordinele? Exista un parinte care sa-l iubeasca mai mult pe celalalat? Te iubeau ambii parinti? Te iubea unul dintre ei mai mult? Il iubeai mai mult pe unul din parinti? Alaturi de care dintre parinti te simteai mai respectat, mai pretuit? Cine te facea sa te simti rau sau fara valoare? Cum obtineai atentie si suport emotional? Cine reactiona mai intai? Cum isi exprimau agresivitatea parintii tai? Cine era mai agresiv? Cine iti accepta mai usor starile afective?

Daca iti poti aminti, foarte bine. Daca parintii sau alte persoane apropiate isi mai pot raspunde, nu ezita sa ii intrebi. Dupa ce ai aflat raspunsurile, observa daca exista vreo legatura intre natura relatiilor din familia ta de origine si actuala sau fostele relatii de cuplu. Observi cumva asemanarea? Ai preluat acest model din familie? Pentru a face alegeri constiente este esential sa le intelege pe cele inconstiente care ne-au condus pana acum.

In general cei care avem treburi neterminate in copilarie, le oglindim in relatia noastra de cuplu. Exista oameni care aleg parteneri neimplicati si incearca sa-i schimbe, deoarece in copilarie au avut un parinte neimplicat ( de obicei acelasi sex ca partenerul), pe care nu l-au putut schimba. Altii aleg parteneri deprimati si devitalizati si incearca disperati sa-I tonifice, asa cum n-au reusit, mai demult, cu parintele lor descurajat si posomorat. De asemenea, unii aleg un partener narcisic, izbitor de asemanator cu parintele centrat pe munca sau activitatile lui, indisponibil pentru copil. Toate acele insecuritati infantile sunt acum incuiate temeinic si acoperite de caracterul dependent al relatiei prezente.

Scopul ultim al muncii de explorare a originilor insecuritatii, nu este de natura pur informativa. Nu are sens sa fi mai informat sau mai’’ cunoscator’’ daca nu intitiezi nici o schimbare. Autoexplorarea te ajuta sa asezi trecutul in trecut si prezentul in prezent. Ordinea pe care o introduce in timpuri se va reflecta si in viata ta o data cu deciziile tale. Primul pas pentru orice il reprezinta intelegerea fenomenului. Apoi as spune eu, acceptarea acestuia si apoi planul de actiune.

Prin informatiile de mai sus eu te invit sa intelegi acet fenomen. La tine se afla decizia acceptarii si recunoasterea Daca vrei sa faci ceva chiar acum sa iesi in aceasta capcana poarta pentru tine e deschisa.

Cristina Miculete


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu