De multe ori ne uitam
la celelalte persoane din jurul nostru si ni se pare ca sunt pline de incredere
si uneori chiar perfecte. Prin tot ceea ce spun, ce fac si felul in care arata.
Cum sa n-aiba incredere in ele?
Chiar daca din
exterior lucrurile se vad putin altfel, adevarul este ca nimeni nu are o viata
perfecta. Si tu si eu avem momente mai bune si momente mai putin bune. Iar
aceste imperfectiuni te fac cu adevarat speciala.
O sa-mi spui ca asta
nu conteaza, ca tu vrei sa ai mai multa incredere in tine. Si asta este foarte
bine. Pentru ca aceasta incredere in tine te face sa mergi inainte in ciuda
tuturor imperfectiunilor in loc sa ramai blocata pe obstacole, te face sa ai
sentimentul ca viata ta are semnificatie.
De fapt acesta este si motivul pentru care vrei incredere in tine. Pentru ca o stima de sine ridicata da un alt sens vietii tale: relatii reusite, succes, implinire.
Numai ca persoanele pline de incredere in ele nu s-au nascut asa. S-au educat si chiar daca au acele zile mai putin bune (cand parul nu le sta bine, tocul la pantof s-a rupt, rochia s-a descusut, au emotii pentru ce urmeaza), ele stiu sa fie stapane pe sine si pe situatie. Increderea in sine nu este o trasatura de personalitate, ci obiceiul de a te baza pe talentele, abilitatile si cunostintele tale.
Si tu poti fi asa daca incetezi sa te pacalesti ca lucrul asta va veni de la sine. E necesar sa faci aceleasi lucruri pe care le fac aceste persoane, sa aplici si sa nu te lasi pana cand nu devii asa cum iti doresti. Facand ceea ce ai facut intotdeauna pana acum vei obtine in continuare aceleasi rezultate.
Gandeste-te putin la tine insati. Cata incredere ai in tine? In munca ta, in prietenii tai, in partenerul tau, in familia ta? Dar in a tine o prezentare la munca, a vorbi cu necunoscutii sau a tine un discurs in public? Te simti increzatoare in tine in orice fel de situatie in care te poti afla?
A avea incredere in tine inseamna sa ai un anumit tipar comportamental si de gandire. O persoana cu incredere scazuta in ea insasi manifesta un tipar total opus:
- alege felul in care sa gandeasca si sa se comporte in functie de ce cred ceilalti despre ea;
- nu stie sa accepte complimentele; nu crede ca a facut ceva special pentru a le merita;
- asteapta ca ceilalti sa-i recunoasca meritele;
- subapreciaza calitatile, talentele sau punctele sale tari;
- este excesiv de retrasa si timida;
- este perfectionista peste masura, invinovatindu-se si criticandu-se la fiecare aparenta greseala;
- se teme sa faca lucruri noi din teama de esec; se agata de greselile din trecut;
- are ganduri negative despre ceea ce s-ar putea intampla, chiar daca situatiile respective nici macar nu s-au materializat.
De multe ori se ajunge la un nivel scazut de incredere in sine din cauza unor evenimente din trecut care duc la un astfel de tipar.
Eu cred ca mai important decat a te axa pe intrebari de tipul „de ce” este sa gasim solutii atunci cand vrem sa trecem la nivelul urmator. Cand vrem sa depasim ceea ce simtim la un moment dat ca ne tine pe loc.
Asadar, cum poate fi rupt acest cerc vicios? Fie ca simti un puternic sentiment de neincredere in fortele proprii sau fie ca esti constienta de increderea in tine, dar crezi ca se mai poate lucra la ea, exista 5 pasi pe care ii poti aplica in orice moment pentru a iesi din blocaj:
1. Controleaza-ti corpul in permanenta
N-o sa vezi niciodata o persoana cu incredere in sine cu capul in jos, cu umerii lasati sau cu spatele cocosat.
Invata sa iti analizezi tot timpul postura corpului, fie ca ai iesit in lume sau stai la calculator in haine de casa: ridica umerii, tine spatele drept si capul sus. Asta iti va da automat un sentiment de incredere in corpul tau si automat in tine.
E ca o strada cu sens dublu: corpul te ajuta sa te simti bine, dar totodata iti poate taia orice forma de stima de sine daca il lasi sa te controlze.
Asadar, chiar si cand nu simti asta, adopta postura unei persoane sigure pe ea. Nu suntem conduse de realitate, ci de perceptia noastra asupra realitatii. Asa ca lumea te va percepe ca fiind sigura pe tine daca fizionomia ta va transmite lucrul asta;
2. Fii atenta la dialogul tau intern
Acest lucru e la fel de important ca primul. Gandurile pot fi pozitive sau negative. Gandurile iti influenteaza sentimentele, iar sentimentele tale duc la actiuni care iti determina rezultatele.
Contrar parerii generale, gandurile pot fi controlate. Gandurile sunt create de noi, nu noi le formam pe ele. Iar daca tu iti creezi ganduri pozitive ajungi sa te simti bine. Poti iesi apoi in lume sa traiesti viata pe care o vrei.
Stiu ca suna bine, dar greu de aplicat. Dar nu e asa, totul tine de control. Spre exemplu, sa spunem ca te pregatesti sa intri intr-o camera plina de oameni (cunoscuti sau total necunoscuti, cum alegi tu). Daca incepi si te gandesti ca se vor uita la tine, ca iti sta parul aiurea, ca te dor picioarele si n-ai nicio sansa sa stai dreapta asa cum ar trebui, vei materializa ceea ce gandesti.
Solutia este sa ignori ceea ce nu vrei, concentrandu-te pe lucrurile pozitive. Si cel mai simplu este sa nu te mai gandesti la tine. Sa-ti muti concentrarea pe lucrurile exterioare si ce este pozitiv la ele: lumea se simte acolo excelent, toti sunt draguti si au venit pentru a profita de o oportunitate.
O sa vezi ca luandu-ti mintea de la tine vei putea face lucruri extraordinare.
3. Fii intotdeauna pregatita cu ce ai mai bun in tine
Nu ti se intampla sa ai pur si simplu o zi proasta si sa-ti doresti sa stai inchisa intr-o carapace? Iar tocmai in acea zi sa te intalnesti persoanele care n-ar fi trebuit sa te vada asa?
Asadar, nu conteaza ca mergi la piata sau ca serviciul tau presupune sa cari cutii care te murdaresc, imbraca-te si aranjeaza-te ca si cand urmeaza sa apara in calea ta oamenii si oportunitatile vietii tale.
Da, poate ti se pare absurd, dar cand te vei simti confortabil in pielea ta vei gasi cheia pentru increderea in sine. Cand nu-ti mai faci griji pentru cum arati esti gata pentru orice iti pregateste viata.
Daca ai acea zi proasta, atunci cu atat mai mult aduna-ti puterile si gaseste gandurile pozitive. Scoate din tine taria de a te aranja ca intr-o zi buna si iesi pe strada cu capul sus!
4. Contribuie la cresterea increderii altei persoane
Asta e valabil in orice domeniu al vietii. Pentru a primi mai mult trebuie sa dai mai mult: mai multa iubire, prezenta, atentie, cuvinte frumoase.
Poti face complimente sau poti incuraja persoane cunoscute sau necunoscute tocmai pentru a-ti dezvolta aceasta abilitate. Poate crezi in continuare ca viata acelei persoane este perfecta si n-are nevoie de incurajarile tale, dar n-ai de unde sa stii lucrul asta. Poate chiar trece si ea printr-o zi mai putin buna.
Iar daca nu-ti accepta cuvintele, nu e problema ta. O sa vezi ca atunci cand faci un compliment te vei simti in primul rand tu mai bine. Nu pierzi nimic, nu te raneste cu nimic.
La randul tau, invata sa primesti complimente. Multumeste pentru ele. Apreciaza-le si vei primi mai multe, chiar daca la inceput mintea ta iti va spune ca sunt niste absurditati si n-ai nevoie de ele.
Ba ai nevoie, pentru ca iti cresc increderea in tine. Cine spune ca n-are nevoie de validare din partea celorlalti se minte singura. Traim in grupuri sociale si in cupluri, nu singure in varf de munte. Tot ceea ce facem este pentru noi, dar prin intermediul celorlalti;
5. Fii exact asa cum iti doresti sa fii, plina de incredere
In loc sa visezi ziua cand vei fi stapana pe tine in adevaratul sens al cuvantului, incepe sa traiesti ca si cum ai fi.
Chiar daca nu te simti asa, e necesar sa spargi tiparul anterior pentru a-l putea inlocui. Imagineaza-ti cum ar arata viata ta ideala plina de incredere si comporta-te in consecinta.
La inceput ti se poate parea ca te prefaci, dar este cel mai important pas din cele 5. Pana sa devii oficial asa cum vrei, e important sa simti ca se poate. Astfel vei face actiuni care vor duce la schimbare.
Gandeste-te la ce-ti place la tine, la viata ta, la relatiile tale? Daca ai vrea sa fii mandra, cu ce anume te-ai putea mandri?
Ia o hartie si fa o lista cu toate acele lucruri. Toate avem cu ce sa ne mandrim, chiar daca par lucruri marunte. Nu trebuie sa fi tinut o prezentare in fata a 200 de oameni. Tii o casa in perfecta ordine, ai grija de copii, ai grija ca locul tau de munca sa functioneze perfect datorita faptului ca tu esti acolo. Esti extraordinar de buna la multe lucruri. Scrie-le pe hartie. Vei vedea ca vor aparea si mai multe calitati in mintea ta, calitati pe care nu le-ai constientizat vreodata pentru ca le-ai luat de-a gata.
Pune lista la vedere, citeste-o zilnic, ia-ti doza de incredere si apoi iesi in lume ca si cand ai fi in stare s-o cuceresti pe toata daca ai vrea. Mergi si fa lucrurile pe care nu ai fi indraznit sa le faci in mod normal pentru ca n-ai avut incredere in tine. Iesi din zona de siguranta si aplica.
Tine minte, aceleasi actiuni produc aceleasi rezultate, asa ca schimba lucrurile pe care le faci.
Cred ca acesti 5 pasi pot fi folositi constient pentru a-ti creste increderea in tine in ciuda tuturor factorilor care nu pot fi controlati. Si asta pentru ca tu ai capacitatea necesara pentru a-ti atinge potentialul si a fi cu fiecare zi mai sigura pe tine in tot ceea ce faci.
De fapt acesta este si motivul pentru care vrei incredere in tine. Pentru ca o stima de sine ridicata da un alt sens vietii tale: relatii reusite, succes, implinire.
Numai ca persoanele pline de incredere in ele nu s-au nascut asa. S-au educat si chiar daca au acele zile mai putin bune (cand parul nu le sta bine, tocul la pantof s-a rupt, rochia s-a descusut, au emotii pentru ce urmeaza), ele stiu sa fie stapane pe sine si pe situatie. Increderea in sine nu este o trasatura de personalitate, ci obiceiul de a te baza pe talentele, abilitatile si cunostintele tale.
Si tu poti fi asa daca incetezi sa te pacalesti ca lucrul asta va veni de la sine. E necesar sa faci aceleasi lucruri pe care le fac aceste persoane, sa aplici si sa nu te lasi pana cand nu devii asa cum iti doresti. Facand ceea ce ai facut intotdeauna pana acum vei obtine in continuare aceleasi rezultate.
Gandeste-te putin la tine insati. Cata incredere ai in tine? In munca ta, in prietenii tai, in partenerul tau, in familia ta? Dar in a tine o prezentare la munca, a vorbi cu necunoscutii sau a tine un discurs in public? Te simti increzatoare in tine in orice fel de situatie in care te poti afla?
A avea incredere in tine inseamna sa ai un anumit tipar comportamental si de gandire. O persoana cu incredere scazuta in ea insasi manifesta un tipar total opus:
- alege felul in care sa gandeasca si sa se comporte in functie de ce cred ceilalti despre ea;
- nu stie sa accepte complimentele; nu crede ca a facut ceva special pentru a le merita;
- asteapta ca ceilalti sa-i recunoasca meritele;
- subapreciaza calitatile, talentele sau punctele sale tari;
- este excesiv de retrasa si timida;
- este perfectionista peste masura, invinovatindu-se si criticandu-se la fiecare aparenta greseala;
- se teme sa faca lucruri noi din teama de esec; se agata de greselile din trecut;
- are ganduri negative despre ceea ce s-ar putea intampla, chiar daca situatiile respective nici macar nu s-au materializat.
De multe ori se ajunge la un nivel scazut de incredere in sine din cauza unor evenimente din trecut care duc la un astfel de tipar.
Eu cred ca mai important decat a te axa pe intrebari de tipul „de ce” este sa gasim solutii atunci cand vrem sa trecem la nivelul urmator. Cand vrem sa depasim ceea ce simtim la un moment dat ca ne tine pe loc.
Asadar, cum poate fi rupt acest cerc vicios? Fie ca simti un puternic sentiment de neincredere in fortele proprii sau fie ca esti constienta de increderea in tine, dar crezi ca se mai poate lucra la ea, exista 5 pasi pe care ii poti aplica in orice moment pentru a iesi din blocaj:
1. Controleaza-ti corpul in permanenta
N-o sa vezi niciodata o persoana cu incredere in sine cu capul in jos, cu umerii lasati sau cu spatele cocosat.
Invata sa iti analizezi tot timpul postura corpului, fie ca ai iesit in lume sau stai la calculator in haine de casa: ridica umerii, tine spatele drept si capul sus. Asta iti va da automat un sentiment de incredere in corpul tau si automat in tine.
E ca o strada cu sens dublu: corpul te ajuta sa te simti bine, dar totodata iti poate taia orice forma de stima de sine daca il lasi sa te controlze.
Asadar, chiar si cand nu simti asta, adopta postura unei persoane sigure pe ea. Nu suntem conduse de realitate, ci de perceptia noastra asupra realitatii. Asa ca lumea te va percepe ca fiind sigura pe tine daca fizionomia ta va transmite lucrul asta;
2. Fii atenta la dialogul tau intern
Acest lucru e la fel de important ca primul. Gandurile pot fi pozitive sau negative. Gandurile iti influenteaza sentimentele, iar sentimentele tale duc la actiuni care iti determina rezultatele.
Contrar parerii generale, gandurile pot fi controlate. Gandurile sunt create de noi, nu noi le formam pe ele. Iar daca tu iti creezi ganduri pozitive ajungi sa te simti bine. Poti iesi apoi in lume sa traiesti viata pe care o vrei.
Stiu ca suna bine, dar greu de aplicat. Dar nu e asa, totul tine de control. Spre exemplu, sa spunem ca te pregatesti sa intri intr-o camera plina de oameni (cunoscuti sau total necunoscuti, cum alegi tu). Daca incepi si te gandesti ca se vor uita la tine, ca iti sta parul aiurea, ca te dor picioarele si n-ai nicio sansa sa stai dreapta asa cum ar trebui, vei materializa ceea ce gandesti.
Solutia este sa ignori ceea ce nu vrei, concentrandu-te pe lucrurile pozitive. Si cel mai simplu este sa nu te mai gandesti la tine. Sa-ti muti concentrarea pe lucrurile exterioare si ce este pozitiv la ele: lumea se simte acolo excelent, toti sunt draguti si au venit pentru a profita de o oportunitate.
O sa vezi ca luandu-ti mintea de la tine vei putea face lucruri extraordinare.
3. Fii intotdeauna pregatita cu ce ai mai bun in tine
Nu ti se intampla sa ai pur si simplu o zi proasta si sa-ti doresti sa stai inchisa intr-o carapace? Iar tocmai in acea zi sa te intalnesti persoanele care n-ar fi trebuit sa te vada asa?
Asadar, nu conteaza ca mergi la piata sau ca serviciul tau presupune sa cari cutii care te murdaresc, imbraca-te si aranjeaza-te ca si cand urmeaza sa apara in calea ta oamenii si oportunitatile vietii tale.
Da, poate ti se pare absurd, dar cand te vei simti confortabil in pielea ta vei gasi cheia pentru increderea in sine. Cand nu-ti mai faci griji pentru cum arati esti gata pentru orice iti pregateste viata.
Daca ai acea zi proasta, atunci cu atat mai mult aduna-ti puterile si gaseste gandurile pozitive. Scoate din tine taria de a te aranja ca intr-o zi buna si iesi pe strada cu capul sus!
4. Contribuie la cresterea increderii altei persoane
Asta e valabil in orice domeniu al vietii. Pentru a primi mai mult trebuie sa dai mai mult: mai multa iubire, prezenta, atentie, cuvinte frumoase.
Poti face complimente sau poti incuraja persoane cunoscute sau necunoscute tocmai pentru a-ti dezvolta aceasta abilitate. Poate crezi in continuare ca viata acelei persoane este perfecta si n-are nevoie de incurajarile tale, dar n-ai de unde sa stii lucrul asta. Poate chiar trece si ea printr-o zi mai putin buna.
Iar daca nu-ti accepta cuvintele, nu e problema ta. O sa vezi ca atunci cand faci un compliment te vei simti in primul rand tu mai bine. Nu pierzi nimic, nu te raneste cu nimic.
La randul tau, invata sa primesti complimente. Multumeste pentru ele. Apreciaza-le si vei primi mai multe, chiar daca la inceput mintea ta iti va spune ca sunt niste absurditati si n-ai nevoie de ele.
Ba ai nevoie, pentru ca iti cresc increderea in tine. Cine spune ca n-are nevoie de validare din partea celorlalti se minte singura. Traim in grupuri sociale si in cupluri, nu singure in varf de munte. Tot ceea ce facem este pentru noi, dar prin intermediul celorlalti;
5. Fii exact asa cum iti doresti sa fii, plina de incredere
In loc sa visezi ziua cand vei fi stapana pe tine in adevaratul sens al cuvantului, incepe sa traiesti ca si cum ai fi.
Chiar daca nu te simti asa, e necesar sa spargi tiparul anterior pentru a-l putea inlocui. Imagineaza-ti cum ar arata viata ta ideala plina de incredere si comporta-te in consecinta.
La inceput ti se poate parea ca te prefaci, dar este cel mai important pas din cele 5. Pana sa devii oficial asa cum vrei, e important sa simti ca se poate. Astfel vei face actiuni care vor duce la schimbare.
Gandeste-te la ce-ti place la tine, la viata ta, la relatiile tale? Daca ai vrea sa fii mandra, cu ce anume te-ai putea mandri?
Ia o hartie si fa o lista cu toate acele lucruri. Toate avem cu ce sa ne mandrim, chiar daca par lucruri marunte. Nu trebuie sa fi tinut o prezentare in fata a 200 de oameni. Tii o casa in perfecta ordine, ai grija de copii, ai grija ca locul tau de munca sa functioneze perfect datorita faptului ca tu esti acolo. Esti extraordinar de buna la multe lucruri. Scrie-le pe hartie. Vei vedea ca vor aparea si mai multe calitati in mintea ta, calitati pe care nu le-ai constientizat vreodata pentru ca le-ai luat de-a gata.
Pune lista la vedere, citeste-o zilnic, ia-ti doza de incredere si apoi iesi in lume ca si cand ai fi in stare s-o cuceresti pe toata daca ai vrea. Mergi si fa lucrurile pe care nu ai fi indraznit sa le faci in mod normal pentru ca n-ai avut incredere in tine. Iesi din zona de siguranta si aplica.
Tine minte, aceleasi actiuni produc aceleasi rezultate, asa ca schimba lucrurile pe care le faci.
Cred ca acesti 5 pasi pot fi folositi constient pentru a-ti creste increderea in tine in ciuda tuturor factorilor care nu pot fi controlati. Si asta pentru ca tu ai capacitatea necesara pentru a-ti atinge potentialul si a fi cu fiecare zi mai sigura pe tine in tot ceea ce faci.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu