Inaltarea este o sarbatoare mare si frumoasa, in care
regasim numeroase obiceiuri si traditii stravechi ce imbina intr-un mod
autentic romanesc credinta cu credintele, sacrul cu magicul, legenda cu
realitatea.
Hristos s-a inaltat! Astazi 13 iunie sarbatorim Inaltarea
Domnului, cunoscuta popular si sub numele de Ispas sau Pastele Cailor. Tot
astazi, in bisericile romanesti se duc slujbe de pomenire a eroilor neamului
romanesc, a celor cazuti in razboi. Sarbatoarea Inaltarii Domnului pica
intotdeauna in joia celei de-a sasea saptamani de dupa Pasti, simbolizand
inaltarea cu trupul si sufletul la cer a lui Hristos, dumnezeirea sa.
“Din Sfanta Scriptura aflam ca Mantuitorul
Si-a ridicat mainile, binecuvantandu-i pe ucenici, iar pe cand ii binecuvanta
S-a inaltat la cer (Luca 24, 51), in timp ce un nor L-a facut nevazut pentru
ochii lor (F.A. 1,9). Adeseori Dumnezeu le-a vorbit oamenilor din nor, fenomen
prin care se manifesta energiile divine, menite sa reveleze prezenta
Divinitatii, dar sa o si ascunda”, se arata pe crestinortodox.ro.
Traditii si obiceiuri
romanesti de Inaltare
Daca de Paste crestinii se saluta intre ei adresandu-si
cuvintele “Hristos a inviat!”, in aceasta zi de mare sarbatoare,
crestinii folosesc formula de salut “Hristos s-a inaltat!”. Dupa Ispas,
salutul intre crestini revine la forma sa initiala de dinainte de Paste.
De Ispas, femeile cu rude care au decedat in anul respectiv
trebuie sa dea de pomana celor saraci bautura, azime si ceapa verde, in unele
zone impartindu-se chiar lapte dulce fiert cu pasat. Se spune ca in ziua
sarbatorii de Inaltare, sufletele celor morti se inalta la cer si pentru a
putea strabate acest drum au nevoie de merinde. In acelasi timp, bucatele
pregatite pentru aceasta zi sunt la fel de imbietoare ca si cele de Pasti. In
Muntenia se vopesc oua rosii care se impart pentru sufletul celor dragi, pentru
ca cei in nefiinta sa aiba lumina si bucurii acolo unde au ajuns. In unele
zone, s-a pastrat si traditia ca cel care primeste sa intoarca gestul la randul
sau daruind un manunchi de maturi.
Totodata, despre cei care mor in ziua de Ispas se spune ca ajung
direct in ceruri. Mai mult, cerurile sunt deschise intre sarbatoarea Pastelui
si cea a Inaltarii…
De ce se mai
numeste insa in popor sarbatoarea Inaltarii Domnului si Ispas? Conform legendei
si miturilor romanesti, Ispas este de fapt numele barbatului care, ascuns pe
dupa niste pietre, a privit Inaltarea Domnului mut de uimire. Pentru ca Ispas
era bucuros si vesel, sarbatoarea Ispasului este una a voiosiei si a bucuriei.
Ziua Inaltarii este o zi mare care trebuie cinstita ca atare. Nu
se efectueaza treburi gospodaresti, nu se coase, nu se spala, nu se lucreaza in
casa ori altfel risti sa cazi prada primejdiilor, loviturilor sau grindinei. Nu
se da cu imprumut sare si foc din casa. In caz contrar, gospodaria se va
confrunta cu paguba si cearta, iar vacile nu vor da lapte gras pentru a face
smantana. Nici nu se aprinde foc in gospodarii in aceasta zi ori altfel casa
respectiva va vui tot anul.
Numeroase obiceiuri de Ispas au o origine agrara si sunt legate
de ciclul naturii si al animalelor. Nu se seamana pamantul in ziua de
Inaltare... In credinta populara, rodul va lipsi de pe pamantul in care se va
semana in aceasta zi sfanta. Totodata, este indicat ca toate lucrarile agricole
de semanat sa aiba loc inainte de Ispas. Recoltele vor fi bogate doar daca
pamantul a fost semanat pana in Ispas. In cazul in care semanatul se realizeaza
dupa Ispas, pamantul nu mai rodeste.
Leustean, frunze de
nuc si alte plante care aduc belsug, sanatate si fericire in dragoste
Elementul vegetal este la randul sau nelipsit din obiceiurile si
traditiile sarbatorii de Ispas. Leusteanul este o planta specifica
acestei sarbatori, Ispasul fiind singura sarbatoare a anului in care leusteanul
pare a capata atribute magice si vindecatoare. In anumite zone ale tarii,
exista obiceiul “legatului cu frunze de nuc”. Crestinii se incing cu
frunze de nuc la brau deoarece in popor se crede ca si Iisus a facut acelasi
lucru la inaltarea sa. La nivel simbolic, frunzele de nuc reprezinta de fapt
limbile de foc (manifestare a Sfantului Duh) care l-au inconjurat pe Iisus in
ziua Inaltarii. Frunzele de nuc au proprietati benefice, aducand sanatate,
tamaduire si liniste pentru cel care le poarta de Inaltare.
Pe de alta parte,
vitele “se bat” cu leustean, gospodarii sperand ca acestea sa devina mai grase
si mai frumoase. Totodata, din varful cozilor de la vita se taie o bucata de
par care se ingroapa ulterior intr-un furnicar spunand: “Sa dea Dumnezeu sa
fie atatia miei si viteti cate furnici sunt in acest furnicar!”
In acelasi timp, in alte zone ale tarii, leusteanul, aceasta
planta puternic aromata, este asezat la ferestre, ca un talisman de protectie
impotriva trasnetelor si a fulgerelor. El aduce spor in casa si tine la
distanta de gospodaria respectiva raul si ganganiile. Mosii de Ispas sunt
celebrati prin impodobirea caselor cu crengi de paltin. Tinerii care nu si-au
gasit alesul si isi doresc sa se casatoreasca (atat fetele, cat si baietii)
culeg frunze de alun din padure despre care se spune ca aduc norocul si
fericirea in dragoste.
Pastele Cailor:
Legenda spune ca intr-o singura zi a anului caii pot manca pe saturate...
Ispasul mai este cunoscut si sub numele de Pastele Cailor, in
popor existand credinta ca in aceasta zi, timp de numai un ceas, caii au
dezlegare de la Maica Domnului de a se satura. Conform legendelor populare, in
urma cu multi ani, caii au fost afurisiti si blestemati de Maica Domnului: „Fire-ati
cai afurisiti,/ De mine, de Dumnezeu,/ Mai tare de Fiul meu./Voi sa nu mai
aveti sat,/ Numa-n ziua de Ispas/ Si-atuncea vreme de-un ceas”.
Caii nu au fost napastuiti pe nedrept, spune legenda... La
nasterea lui Iisus in iesle, in timp ce boii au mancat cumpatat fanul din
grajd, caii s-au lacomit peste limite, ajungand sa manance chiar si din fanul
in care era ascuns pruncul Iisus pentru a nu fi gasit de oamenii lui Irod. In
timp ce boii au fost binecuvantati de Fecioara Maria, caii au fost blestemati
sa nu se sature decat o singura zi pe an.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu