Love is life

Iubirea ne deschide calea spre spiritualitate, spre armonia sufletelor si frumusetea universului, caci doar iubirea se daruie neconditionat, fara teama de sacrificiu si fara a pretinde nimic in schimb. Si astfel il inalta si il innobileaza pe om. „Cel ce nu iubeste n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu este iubire” spune apostolul Ioan

"Iubirea este inrudirea omului cu Dumnezeu.Ea uneste la maxim persoanele umane fara sa le confunde.In iubire se arata plenitudinea existentei."Dumitru Staniloae

2 mai 2013

Istoria unei picturi celebre: Cina cea de Taina, pictata de Leonardo Da Vinci


 

"Cina cea de Taina", pictata de Leonardo da Vinci este una dintre cele mai celebre opera de arta din intreaga lume. Astazi, in Joia Mare, este momentul prielnic sa intram putin in istoria acestei picturi fascinante.

Joia Mare este sarbatoarea crestina, care cade in joia de dinainte de Paste. In aceasta zi se comemoreaza Cina cea de Taina a lui Iisus cu Apostolii asa cum este descris in Evanghelie. Iata de ce astazi, e un moment deosebit pentru a aminti una dintre cele mai celebre opere picturale din lume - "Cina cea de Taina" a lui Leonardo da Vinci. Este o opera care continua sa ne fascineze. A fost copiata, reprodusa, se afla probabil in foarte multe case, ca o copie; a fost sursa de inspiratie pentru operele altor artisti, a fost parodiata - tocmai de aceea, "Cina cea de Taina" este cu adevarat o opera remarcabila, creatia unui mare geniu: Leonardo Da Vinci.

Om de spirit universal, in acelasi timp artist, om de stiinta si inventator, Leonardo incarneaza spiritul universalist al Renasterii si ramane unul dintre oamenii cei mai importanti din acea epoca. Aportul sau deschizator de drumuri in artele plastice si forta lui de anticipare, neegalata vreodata in intreaga desfasurare istorica a stiintei, sunt caracteristice uriasei sale personalitsti, de care a fost permanent constient. Leonardo a scris in insemnarile sale, cu un an inaintea mortii, cuvintele cu vibratie de bronz: Io continuerò („Voi dainui”). - Wikipedia

Iar da Vinci dainuie, operele sale continuand sa ne fascineze si astazi...

"Cina cea de Taina" este o fresaca de dimensiuni mari – 460 cm × 880 cm, pictata pe unul din peretii manastirii Santa Maria delle Grazie din Milano, Italia. Pictura a fost realizata cam in perioada 1492/1494 – 1498 si este considerata o opera geniala incarcata de o forta narativa unica si un efect iluzoriu pictural, unic.

Ultima Cina a fost realizata pe unul dintre peretii salii de mese a manastirii Santa Maria delle Grazie si a fost comisionata de catre Lodovico Sforza, duce de Milano si membru al unei importante familii nobiliare din acele vremuri.

Pentru a realiza aceasta lucrare, da Vinci nu a folosit tehnica obisnuita a frescei, pictand-o pe un perete uscat. Din nefericire, din cauza acestei alegeri, pictura a inceput sa se deterioreze curand dupa ce a fost pictata, motiv pentru care deseori este supusa lucrarilor de restaurare. Totusi, lucrarea este incarcata de foarte mult misticism. Este si opera care l-a inspirat pe Dan Brown sa scrie best-sellerul "Codul lui Da Vinci".

In Cina cea de Taina, Leonardo a ilustrat momentul cand Iisus Hristos le dezvaluie apostolilor ca unul dintre ei ii va trada. Efectul afirmatiei sale naste un raspuns vizibil, sub forma unui val coplesitor de emotie, care i-a cuprins pe apostoli.

Este ceea ce Leonardo numea „miscarea mintii”. In ciuda reactiei dramatice a apostolilor, scena exprima si o anume ordine. Capul lui Hristos se afla in centrul compozitiei, incadrat de o deschizatura arhitecturala.

Este interesant sa observam ca Iisus se afla in centrul compozitiei si ca de fapt, el este incadrat de acea deschizatura pentru a asigura un contrast intre figura sa si exterior si de asemenea, pentru a aduce privirea noastra asupra celei mai importante figuri din compozitia picturala. Compozitia a fost reprodusa pana in zilele noastre si a devenit simbolica pentru reperezentarea Ultimei Cine.

Pictura ne trezeste impresia ca am lua parte in mod real la scena, ca si noi asistam la „Cina cea de Taina”... Ca si noi aflam despre faptul ca unul dintre apostoli il va "vinde" pe Hristos, pentru doar cativa banuti.

Apostolii sunt aranjati in jurul lui Iisus, in patru grupuri a cate trei, unite de posturile si gesturile lor. Iuda, care in mod traditional a fost plasat in partea opusa a mesei, apare aici detasat de ceilalti apostoli si cu o fata umbrita. Se afla 13 persoane la masa (inclusiv Iisus); exista teorii care spun ca in stanga lui Iisus se afla Maria Magdalena, in aceasta pictura dar este totusi o contradictie din moment ce la masa trebuiau sa se afle 12 discipoli, iar ea nu era unul dintre acestia. Specialisti in istoria artei renascentiste indentifica personajul din dreapta ca fiind Ioan, in ciuda trasaturilor foarte feminine.

Cina cea de Taina este ultima cina pe care a luat-o Hristos cu apostolii sai, inainte sa fie arestat si mai apoi crucificat... Da Vinci, cunoscut pentru modul cum a investigat psihologia umana, din punct de vedere pictural, a redat in mod atat de tulburator, reactia apostolilor din momentul cand le dezvaluie ca va fi tradat de catre unul dintre discipoli.

Da Vinci surprinde momentul stupefactiei... Grupul din dreapta pare sa discute aprins despre vestea dura pe care apostolii au primit-o: urmeaza tradarea si apoi... Suferinta si Rastignirea.



 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu