Love is life

Iubirea ne deschide calea spre spiritualitate, spre armonia sufletelor si frumusetea universului, caci doar iubirea se daruie neconditionat, fara teama de sacrificiu si fara a pretinde nimic in schimb. Si astfel il inalta si il innobileaza pe om. „Cel ce nu iubeste n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu este iubire” spune apostolul Ioan

"Iubirea este inrudirea omului cu Dumnezeu.Ea uneste la maxim persoanele umane fara sa le confunde.In iubire se arata plenitudinea existentei."Dumitru Staniloae

14 octombrie 2015

Lacrimile inseamna FORTA! 5 motive care arata de ce oamenii care plang sunt cei mai puternici


“Oamenii plang, nu pentru ca sunt slabi. Ci pentru ca au fost puternici pentru prea mult timp.” – Johnny Depp

Din larga categorie a emotiilor social acceptate fac parte, pe langa emotiile pozitive ca fericirea, compasiunea, empatia, si emotiile negative precum frica, dezgustul ori furia. Tristetea este, de multe ori, ostracizata, un sentiment pe nimeni nu si-l doreste, apanajul poetilor simbolisti si modernisti, expresia dezintegrarii si a golului existential, ilustrarea singuratatii fiintei. Cu toate acestea, este destul de des intalnita si nu exista om care sa nu o fi experimentat periodic. Se pare ca lacrimile sunt cea mai intalnita expresie a tristetii.
Din partea societatii se simt suficiente presiuni pentru a suprima acest act, plansul fiind vazut ca un semn de fragilitate emotionala sau imaturitate, insa lacrimile nu reprezinta doar asta. Oamenii plang si atunci cand sunt fericiti, si atunci cand simt mandrie, afectiune intensa, dragoste sau orice alta emotie pozitiva.
Oamenilor carora nu le este teama sa planga sunt mult mai sanatosi din punct de vedere mental decat cei care isi suprima lacrimile. Iata de ce:
1. Oamenii care plang Inteleg ca lacrimile pot vindeca
Lacrimile reprezinta o supapa pentru eliminarea emotiilor negative, stresului, durerii si frustrarilor, care se acumuleaza atat in plan fizic, cat si in plan psihic.
Lacrimile nu doar inlatura energiile negative, facand loc celor pozitive, dar au efecte concrete de eliminare a toxinelor, efect bactericid (multumita lizozimului), imbunatatesc vederea prin lubrifierea corespunzatoare a globilor oculari si a genelor, amelioreaza starea de spirit mai bine decat orice antidepresiv (mai putin la persoanele care sufera de anxietate sau tulburari de dispozitie).
In plus, inlatura stresul (plansul reprezinta varianta optima, in locul manifestarilor fizice, cum ar fi lovitul peretelui cu pumnul ori in locul inabusirii frustrarii sau negativitatii, care pot determina in plan fizic aparitia cefaleelor, a ulcerului si a tensiunii arteriale crescute) si imbunatateste abilitatile de comunicare, pentru ca, de cele mai multe ori, plansul poate exprima o situatie cu mult mai multa acuratete decat o pot face cuvintele.


2. Oamenii care plang stiu ca plansul este un act terapeutic

Furia si tristetea fac parte din viata fiecaruia dintre noi. Cercetarile recente au aratat ca experimentarea si, intr-un final, acceptarea acestor emotii reprezinta un lucru vital pentru sanatatea psihica. Incercarea de a le suprima poate avea efect opus si chiar diminua sentimentul de liniste temporara. Ideea este ca trebuie sa acceptam complexitatea vietii, iar in momentul in care devenim constienti de acest lucru, ne asiguram bunastarea psihica.
Prin plans se stimuleaza eliberarea de endorfine la nivel cerebral, care joaca rolul unor analgezice naturale; in plus, scade nivelul de mangan din organism, supraexpunerea la acesta putand cauza iritabilitate, anxietate, oboseala si agresivitate. Prin urmare, multumita efectului general de bunastare psihica si eliminare a toxinelor, o repriza de plans poate fi echivalenta unei sedinte de masaj ori terapie, dar mult mai putin costisitoare.
3. Oamenii care plang nu au teama sa isi arate emotiile
Nu este neaparata nevoie sa trecem printr-o experienta traumatizanta ori extrem de deprimanta ca sa adunam resentimente. Viata de zi cu zi si provocarile acesteia se ocupa cu acest lucru pentru fiecare dintre noi. Acumulam conflicte si ostilitate in fiecare coltisor al inimii sau al sistemului limbic cerebral. Insa plansul este o experienta cathartica, elibereaza demonii inainte ca acestia sa faca ravagii in sistemul nervos ori cardiovascular.
4. Oamenii care plang Ii invata pe cei din jur sa nu evite ceea ce simt si sa fie empatici
Daca isi manifesta frustrarile ori neputinta prin plans atunci cand simt nevoia sa o faca, ii incurajeaza si pe cei din jur sa isi exprime empatia si intelegerea. Sentimentul ca mai exista cineva care gandeste la fel si ar reactiona la fel in aceleasi circumstante poate fi eliberator. In plus, plansul poate calma o cearta, poate sublinia o idee pe care cuvintele nu reusesc sa o faca sau, pur si simplu, ilustreaza eficient sentimentele existente in spatele dialogului. Lacrimile ajuta comunicarea si incurajeaza sentimentul de comunitate.
5. Oamenilor care plang nu le pasa de cutumele sociale
Societatea pune la colt plansul, fie ca este vorba despre un el sau o ea; daca plange ea, cu siguranta ca vrea atentie, este isterica sau instabila, daca plange el, atunci mai mult ca sigur nu este suficient de barbat. Generalizarile acestea nu aduc niciun beneficiu sanatatii psihice ale ambelor sexe, cu siguranta. Departe de a arata slabiciune, plansul in public este un act de curaj, care face lobby pentru o mai buna sanatate emotionala a populatiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu