Love is life

Iubirea ne deschide calea spre spiritualitate, spre armonia sufletelor si frumusetea universului, caci doar iubirea se daruie neconditionat, fara teama de sacrificiu si fara a pretinde nimic in schimb. Si astfel il inalta si il innobileaza pe om. „Cel ce nu iubeste n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu este iubire” spune apostolul Ioan

"Iubirea este inrudirea omului cu Dumnezeu.Ea uneste la maxim persoanele umane fara sa le confunde.In iubire se arata plenitudinea existentei."Dumitru Staniloae

16 septembrie 2015

Intimitate si autenticitate: cum construim intimitatea adevarata?



Exista multa confuzie in inimile noastre in legatura cu acest concept de intimitate. Il confundam adesea cu sexualitatea, cu sentimentul de indragostire, cu atractia.
Ce inseamna cu adevarat conceptul de intimitate?
Intimitatea inseamna deschidere si auto-revelare. Intr-o alta ordine de idei, inseamna transparenta. Inseamna deschidere si onestitate.Capacitatea de a avea intimitate cu cineva este determinata si limitata de nivelul de intimitate, onestitate si deschidere fata de noi insine.
Atunci cand ne incepem viata adulta, parte din dorinta noastra de intimitate cu cealalta persoana este condusa de dorinta de intimitate cu propria persoana, care consta in dorinta de cunoastere de sine, in a afla lucruri noi despre tine. Dar in loc sa ne dorim sa facem munca grea de a ne intelege pe noi insine si de a ajunge sa ne cunoastem mai bine, optam pentru varianta mai usoara si mai convenabila de a astepta ca cealalta persoana sa ne cunoasca si sa ne inteleaga.
De aici vine cea mai des intalnit repros in relatii: “Tu nu ma intelegi.”
Adevarul este ca persoana care spune “Tu nu ma intelegi“ nu se intelege pe sine de fapt, nu intelege motivele pentru care face ceea ce face si de ce se comporta intr-un anumit fel. Persoana care se plange in acest fel este aceea care face putin efort in a se exprima intr-un mod clar, pentru a imbunatati situatia, interactiunea si relatia.
“Tu nu ma intelegi” inseamna  de fapt “Eu nu ma inteleg” sau “Nu stiu cum sa ma inteleg pe mine”,  si cu toate astea ma astept ca tu sa o faci perfect, in locul meu.
Cu alte cuvinte “Nu ma intelegi” este o eschivare de la propria examinare si cunoastere a adevaratului potential.
“Nu ma intelegi” este reprosul unei persoane confuze care a regresat la starea de copil sau adolescent si care nu mai poate relationa dintr-un punct de adult – gandind, reflectand si tratandu-l pe celalalt si pe sine insusi in mod egal.
De aceea, prima sarcina atunci cand vrem sa construim intimitate cu cineva este aceea de a ne cunoaste pe noi insine – ceea ce inseamna sa patrundem dincolo de propria carapace si de propriile masti, in contact cu partile autentice si false din noi, incepand sa ne vedem pe noi insine asa cum suntem in acest moment.
Acest lucru inseamna sa-ti stapanesti fricile, anxietatile, trecutul si ranile. Pana cand nu ne cunoastem pe noi insine la nivelul cel mai profund, nu vom avea instrumentele necesare pentru a-l intelege pe celalalt. Sau altfel spus, putem sa-l intelegem pe celalalt in masura in care ne cunoastem pe noi.
Pe masura ce ajungem sa ne cunoastem pe noi insine mai profund, devenim mai disponibili si capabili sa il cunoastem pe celalalt si sa intram in relatie cu oameni care se cunosc pe ei insisi la fel de bine precum ne cunoastem noi. Acesta lucru reprezinta o reala pregatire pentru intimitatea adevarata.
Cu cat suntem mai constienti de noi insine, cu cat ne cunoastem si ne intelegem pe noi insine, cu atat e mai probabil sa reusim sa ne conectam mai profund cu cealalta persoana, sa-l intelegem pe celalalt si sa avem curajul si increderea in sine necesare pentru a ne revela pe noi insine altora.
Pentru a fi cu adevarat pregatiti si capabili sa fim deschisi si intimi cu o alta persoana, mai intai ar trebui sa invatam cum sa fim deschisi si intimi cu noi insine si sa fim onesti cu noi insine in legatura cu fricile noastre, in legatura cu anxietatile noastre, cu ceea ce ne inspaimanta cel mai tare. Atunci cand nu ne mai complacem in negare si in evitare de sine, incepem sa ne deschidem spre auto-examinare iar atunci suntem cu adevarat pregatiti sa fim deschisi si intimi cu cineva.
Iata 10 cai de a crea intimitate adevarata intr-o relatie:
1. Foloseste relatia pentru a invata cum sa fii intreg in interior.
Relatiile nu sunt despre a fi completat de alta persoana, ci despre a veni in relatie complet si despre a impartasi viata ta cu celalalt, intr-un mod interdependent. Renuntand la idea romantica de a fuziona si de a fi unul inveti, asa cum spunea Rainer Maria Rilke, sa iubesti distantele din relatie la fel de mult cum iubesti fuziunea cu partenerul tau.
2. Priveste la partenerul tau ca la cine este el cu adevarat.
Atunci cand vezi persoana de care esti indragostit ca pe un simbol al ceea ce reprezinta el, ca pe o idee, tragedia romantica incepe sa se instaleze in viata ta. Atunci cand realizezi ca, de fapt, nu iti cunosti cu adevarat partenerul, incepi sa descoperi cine este el cu adevarat, cum se schimba si evolueaza in fiecare moment.
3. Fiti dornici sa invatati unul de la celalalt.
Cheia este sa il privesti pe celalalt ca pe o oglinda si sa inveti, din ceea ce el iti reflecteaza, cum poti sa devii o persoana mai buna. Atunci cand esti suparat, in loc sa-ti blamezi partenerul si sa arati cu degetul spre el, e preferabil sa constientizezi ceea ce trebuie sa se vindece in interiorul tau.
4. Fii confortabil cu a fi singur.
Pentru a accepta faptul ca dragostea nu te poate salva de la singuratate, invata sa petreci timp cu tine insuti. Simtindu-te in siguranta sa fii cu tine si atunci cand esti singur si atunci cand esti in cadrul mai larg al relatiei, te vei simti mai complet, mai fericit, mai intreg.
5. Analizeaza motivele care pot duce la conflict.
Unele cupluri creeaza separare certandu-se, pentru a se impaca apoi din nou si din nou. Astfel se creeaza drama si se evita intimitatea reala. Daca devii constient de ce iti e frica de intimitate, vei avea un simt mai bun al motivului pentru care te lupti si vei incepe sa te lupti mai putin.
6. Asuma-ti cine esti.
Ne agatam adesea de ideea de dragoste romantica pentru ca tanjim dupa ceva din cealalta persoana care ni se pare imposibil de atins in noi. Din nefericire, atunci cand obtinem dragostea celuilalt, ne dam seama ca nu am obtinut ceea ce cautam. Dragostea reala exista doar prin iubirea fata de propria persoana mai intai. Poti sa obtii de la alta persoana doar ceea ce tu esti disponibil sa-ti oferi tie.
7. Imbratiseaza banalul.
Dupa inceputul plin de scantei al relatiei, incepem sa descoperim banalul si de obicei facem tot ceea ce putem ca sa-l evitam. Ideea e sa reusim sa ne dam seama cum banalul poate deveni sucul real al intimitatii si cum sa gasim, dincolo de ceea ce pare banal in relatia noastra, frumusetea de a imparti viata de zi cu zi cu un partener.
8. Extinde-ti inima.
Unul din lucrurile care ne uneste este faptul ca ne dorim cu totii sa fim fericiti. Aceasta fericire include dorinta de a fi aproape de cineva in viata noastra. Pentru a crea intimitate reala, intra in contact cu spatiul din inima ta si adu constientizare catre ceea ce este bun in interiorul tau. E mai usor sa recunosti binele din partenerul tau atunci cand esti conectat cu binele din interiorul tau.
9. Focalizeaza-te pe a oferi dragoste.
Fericirea sincera nu este despre a te simti bine cu tine atunci cand ceilalti te iubesc; este mai mult despre cat de mult ne iubim pe noi si pe altii.
10. Elibereaza-te de asteptari
Poti cauta romantismul pentru a umple un vid in tine, insa acest lucru iti va cauza suferinta. Daca vei cauta sa primesti dragoste in anumite feluri, pentru a evita sa-ti oferi tu tie acea dragoste, vei ceda propria ta siguranta altei persoane.
Bazeaza-te pe propriile resurse interioare pentru a-ti oferi tu tie dragoste, atentie si pentru a te hrani pe tine atunci cand ai nevoie. Atunci vei putea permite dragostei sa vina spre tine, in loc sa ramai agatat de asteptari legate de cum trebuie sa fie si sa se manifeste aceasta dragoste.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu