Love is life

Iubirea ne deschide calea spre spiritualitate, spre armonia sufletelor si frumusetea universului, caci doar iubirea se daruie neconditionat, fara teama de sacrificiu si fara a pretinde nimic in schimb. Si astfel il inalta si il innobileaza pe om. „Cel ce nu iubeste n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu este iubire” spune apostolul Ioan

"Iubirea este inrudirea omului cu Dumnezeu.Ea uneste la maxim persoanele umane fara sa le confunde.In iubire se arata plenitudinea existentei."Dumitru Staniloae

23 noiembrie 2014

Depresia din dragoste - durerea de inima pe care nu o vede nimeni



Depresia cauzata de iubire te face sa te simti trist si fara un tel anume, neputincios, smuls din radacini, parasit de toata lumea, lipsit de orice speranta, dezaprobandu-te si blamandu-te pentru slabiciunea de-a te lasa prada acestor sentimente.

Cand se rupe firul de ata al unei relatii de iubire…
….tristetea este atat de reala, de ascutita si de alinatoare incat vrei sa nu te mai desparti niciodata de ea. Sentimentul de vinovatie este atat de puternic incat te lasa fara aer, fara suplu, fara forta de-a putea respira vreodata iubire in preajma altcuiva. Senzatia ca ai pierdut totul este mai infiorator si mai secatuit de speranta decat gandul ca ai putea sa-ti revii vreodata. Certitudinea ca ai dat totul din tine si ca nu o sa mai poti oferi niciodata nimic este un criminal nemilos care incet, incet iti otraveste gandurile. Dezamagirea… nu cred ca o poate exprima cineva in cuvinte. E mai tare si mai sufocanta decat orice urma de iubire care a existat vreodata. O simti cum urca (de ce nu coboara niciodata?...) pana in poalele unghiilor. Pulseaza si macina incet si sigur, iar si iar, ca un ciocan care iti gaseste punctul slab in poalele creierilor… Fricile nu te mai bantuie pentru ca te simti ca o marfa amorfa de carne si oase care se misca mecanic in virtutea unor legi neintelese ale universului. Iar fiecare pas pe care il faci de una singura intr-o lume devenita dintr-o data straina ti se pare o drama... iar ceea ce ti s-a intamplat o tragedie...
…mainile tale strang alte maini, trupul tau se pierde necunoscut intr-o multime de oameni care traverseaza strada. Zambesti… Este zambetul tau. Poate plangi… Sunt lacrimile tale. Poate razi… Este rasul tau. Poate undeva, intr-un colt de minte, se naste gandul unei sperante. Poate… Intuitia ta de om e dornica sa se convinga. Intinzi degetele si iti cercetezi fata. Da, sunt lacrimile tale. Da, e rasul tau. Dar unde esti TU printre toate astea? Degetele mainii tale alune apoi usor spre inima. E speranta ta pe care o stergi disperat cu varful manecii si o alungi ca pe un gand ireal de frumos, groaznic de imposibil. E prea dornica sa fie adevarata ca sa nu o ucizi definitiv. Si fiecare pas pe care il faci inainte, incercand sa iti faci curaj sa mergi din nou prin lume, te duce departe de tot ceea ce ti-ai dorit vreodata. In acel loc in care ajungi, Marele Loc, dai peste o mare infundatura. Si unde este drumul tau in lumea aceasta?
…inima iti este atat de sfasiata ca nu poate decat sa tipe prin lacrimi. Iar in unele cazuri si lacrimile amutesc si nu mai au cuvinte sa spuna ceva. Este cel mai greu cand durerea este surda. Amintirile sunt atat de actuale incat le privesti in toti oamenii din jurul tau. Minutele sunt apasare impietrita, orele par eterne momente de durere, zilele un neant in care vrei sa te evapori incet si sigur. Timpul e o rana adanca care iti mananca trupul si iti chinuie fiecare celula vie din trup. Placerea gustului si a vietii se scurge din tine picatura cu picatura. Somnul iti devine refugiu... asta daca ai curajul sa te refugiezi in amintirile nebune si iubite care te viziteaza in miez de noapte sub forme de vise…. Dorinta de a face ceva pentru tine, ORICE, se evapora. Existenta iti devine indiferenta, atat de indiferenta incat tot ceea ce se intampla in jurul tau nu te poate salva de la a fi absenta. Scopul… nu il mai vezi… nu te mai intereseaza. Iti doresti doar… stii ce iti doresti dar acest lucru este atat de imposibil, irealizabil... Il constientizezi pana in panzele albe… asa ca nu iti mai doresti nimic. Trupul te chinuie si el la un loc cu sufletul. Simte frig, racoare, durere prin fiecare por si intinde neputincios mana dupa o imbratisare cunoscuta, dupa o prezenta care ii era familiara si draga… Si ceea ce este cu adevarat rau este atunci cand aceasta durere persista si nu prezinta nici cel mai mic indiciu ca intr-o buna zi ar putea pur si simplu sa dispara...
Cand nu mai poti sa iubesti, dar te indragostesti de propria suferinta…
Nu te gandi ca ceea ce am descris acum este un scenariu dintr-un thriller psihologic sau o secventa din ceea ce simte un emo. Nu te gandi ca asocierea dintre depresie si iubire nu este una reala, caci este cat se poate de adevarata. Dupa o despartire, indiferent de cine a fost determinata, de cel care a plecat sau de cel care a ramas, aceste sentimente apar cu o forta furibunda. Cum facem insa diferenta dintre o stare de tristete normala dupa o desparire si o depresie reala? Suferinta imediata este normala dupa o despartire. Este suferinta celui care lasa un gol in urma sa, este suferinta celui care nu se poate obisnui cu golul din viata sa si nu poate accepta emotional, pe moment, pierderea. Putem vorbi de o depresie din iubire in momentul in care aceste sentimente persista pentru o perioada de timp indelungata si persoana in cauza nu poate scapa de sentimentul de tristete, vinovatie, furie (orientate spre ea insasi sau spre o persoana anume), dezamagire, de daramare iremediabila.

Unii psihologi numesc aceasta manifestare psihologica sindromul inimii frante. Este incredibila legatura puternica si unitara care se stabilesc intre trup si suflet si cum disfunctionalitatea unuia afecteaza functionalitatea celuilalt. Cercetatorii din lumea medicala au descoperit ca in fata unui suferinte profunde si a unui soc emotional puternic, la nivel fizic, inima prezinta simptome similare unui infarct miocardic. Sindromul se numeste cardiomiopatia Takotsubo.
Depresia cauzata de iubire sau de lipsa ei este o realitate cotidiana si afecteaza din ce in ce mai multe persoane (in special cele tinere care, din cauza lipsei experiente de viata, sunt mai vulnerabile, mai sensibile si mai nesigure pe ele). Neglijata sau netratata, depresia poate naste in minte gandul intreruperii acestei suferinte continue si determina un alt gand periculos: sinuciderea, in care sentimentele negative de vinovatie, dezamagire si manie sunt manifestate violent inspre propria persoana. O despartire “rea”, brusca, neprevazuta, poate conduce cu usurinta la pierderea identitatii de sine si la scaderea stimei si respectului de sine.
“Remuscarile, durerea si socul sunt normale la fiecare despartire prin care trecem in viata, insa la despartirea de persoana iubita apar si sentimente in plus: iti este ingrozitor de rusine (de tine, de tot ce ti s-a intamplat), stima de sine scade dramatic, intr-un mod aproape ridicol, iar schimbarile rapide de dispozitie ies din raza ta de control. Insa unul din cele mai teribile si infricosatoare lucruri care ti se pot intampla dupa o despartire este gandirea obsesiva: Oare daca as fi actionat altfel intr-un anume moment lucrurile ar fi fost diferite acum? Oare daca ne-am fi intalnit mai des si as fi depus mai mult efort pentru aceasta relatie, acum ar fi fost inca aici?” spune Susan Piver, psiholog si autoarea cartii The Wisdom of a Broken Heart: An Uncommon Guide to Healing, Insight and Love in revista yourtango.com. Si trebuie sa recunoastem ca intr-adevar, cu un masochism si o regularitate de ceas elvetian, “daca” in toate variantele sale posibile si imposibile continua sa te bantuie iar si iar, chiar si la o perioda indelungata de timp de la despartire.

Uneori suferinta poate fi si o stare autoimpusa sau autoindusa, ca un fel de penitenta pentru esecul sentimental sau o incercare inconstienta a individului de asumare a vinei si a intregii resposabilitati pe umerii sai.
De asemenea, persoanele afectate de depresie se simt triste si fara un tel anume, neputincioase, dezradacinate sau smulse din radacini si plantate intr-un loc nepotrivit, parasite de toata lumea, lipsite de orice speranta si nu se pot abtine sa nu se blameze pentru slabiciunea de a se lasa prada acestor sentimente. Isi doresc cu atata ardoare sa aiba ceea ce nu pot avea (in acest caz prezenta persoanei iubite) si tanjesc atat de intens dupa ceea ce au pierdut incat o epuizare si din punct de vedere fiziologic, nu doar emotional, aproape ca devine o realitate. Pentru ca, nu-i asa, uneori cel mai greu lucru pe care il poti cere de la tine insati este acela de a te scutura de trecut si de-a privi inainte cu optimism?
Dana Negoita




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu