Love is life

Iubirea ne deschide calea spre spiritualitate, spre armonia sufletelor si frumusetea universului, caci doar iubirea se daruie neconditionat, fara teama de sacrificiu si fara a pretinde nimic in schimb. Si astfel il inalta si il innobileaza pe om. „Cel ce nu iubeste n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu este iubire” spune apostolul Ioan

"Iubirea este inrudirea omului cu Dumnezeu.Ea uneste la maxim persoanele umane fara sa le confunde.In iubire se arata plenitudinea existentei."Dumitru Staniloae

13 noiembrie 2014

Care sunt stadiile iubirii: de la fluturasi in stomac la stabilitate in cuplu



Dragostea nu apare ca in filme, la prima vedere. Procesul de a te indragosti si de a dezvolta, intr-un final, sentimente profunde de iubire este mai complicat in viata reala decat pe marile ecrane.

In viata reala, exista mai multe stadii ale iubirii, care difera atat in intensitate, cat si in constientizarea sentimentelor si in angajamentul asumat in relatia de cuplu dezvoltata cu partenerul. Psihologia a identificat, in total, cinci stadii ale iubirii. Iata care sunt acestea:

Stadiul 1: fluturasii in stomac

Desi denumirea poate fi cat se poate de puerila, chiar asa se manifesta primul stadiu al iubirii: prin acele emotii care-ti tulbura practic organismul generand senzatia de “fluturasi in stomac”.

Acest stadiu echivaleaza cu fericirea anxioasa care incearca o persoana careia i s-au aprins calcaiele dupa cineva anume. Practic, nu-ti poti scoate acea persoana din minte si-si imaginezi tot felul de scenarii in care aceasta face ceva ce-ti doresti enorm. In stadiul “fluturasi in stomac” hormonii o iau razna, existand o secretie in exces de secretie de testosteron si de estrogen, care genereaza puternica dorinta sexuala vizavi de omul care ti-a picat cu tronc.

Stadiul 2: consolidarea

Neurotransmitatori, inclusiv dopamina si adrenalina, pot face inima sa bata mai puternic in prezenta persoanei de care ne-am indragostit. Totodata, genereaza o secretie crescuta de serotonina, hormonul starii de bine, al fericirii. Cel aflat in al doilea stadiu al iubirii, in “consolidare”, traieste, practic, in propria-i lume in care scopul principal este adaptarea la relatie.

Aceasta perioada de “consolidare” presupune cunoasterea treptata, dar sigura a persoanei care ne-a trezit sentimente puternice. Cunoasterea este esentiala in stadiul de “consolidare” pentru ca in urma ei se poate concretiza o relatie de lunga durata sau nu. Este, practic, perioada de descoperire in care fiecare din parteneri afla daca celalalt este potrivit in adevaratul sens al cuvantului pentru el.

Stadiul 3: asimilarea

Al treilea stadiu al iubirii implica asimilarea celuilalt in propria viata, dar si viceversa. Practic, iti stabilesti locul in viata partenerului si acesta face exact acelasi lucru in viata ta. In stadiul de asimilare oamenii descopera daca pot trai impreuna din toate punctele de vedere, atat ca spatiu comun, cat si ca prieteni comuni. Mai mult, in stadiul de asimilare se dezvolta relatii si cu membrii familiei partenerului. Asimilarea este esentiala pentru viitorul relatiei. Este ca un joc de puzzle in care toate piesele trebuie sa se potriveasca pentru a obtine un intreg, pentru ca cei doi sa aiba sanse sa devina un intreg, un cuplu.

Stadiul 4: sinceritatea

Al patrulea stadiul al iubirii implica sinceritatea totala a partenerilor unul in fata celuilalt. Practic, acesta este punctul in care iti permiti cu adevarat sa te expui total in fata partenerului, in care iti permiti sa fii din toate punctele vulnerabil.

Se numeste stadiul de sinceritate pentru ca in aceasta perioada sunt recunoscute temerile, anxietatile, nemultumirile generale legate de viata si de propria persoana, visurile in fata celuilalt. In aceasta etapa se fortifica intimitatea dobandita in celelalte stadii ale iubirii.

Stadiul 5: stabilitatea in cuplu

In acest caz deja discutam de casatorie sau cel putin de faptul ca ambii parteneri pot afirma cu fermitate: “Nu-mi vad viata fara tine”. In acest stadiu al iubirii fluturasii din stomac au disparut demult, ambii parteneri simtindu-se cu adevarat in largul lor in preajma celuilalt, permitandu-si sa faca tot ceea ce le era jena la inceputul relatiei. In stadiul iubirii este secretata mai mult oxitocina de organism, mai ales in cel feminin, care reprezinta “hormonul atasamentului” ce fortifica la maximum relatia de cuplu.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu