Love is life

Iubirea ne deschide calea spre spiritualitate, spre armonia sufletelor si frumusetea universului, caci doar iubirea se daruie neconditionat, fara teama de sacrificiu si fara a pretinde nimic in schimb. Si astfel il inalta si il innobileaza pe om. „Cel ce nu iubeste n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu este iubire” spune apostolul Ioan

"Iubirea este inrudirea omului cu Dumnezeu.Ea uneste la maxim persoanele umane fara sa le confunde.In iubire se arata plenitudinea existentei."Dumitru Staniloae

16 decembrie 2012

Magician sau Orfan de dragoste? Cele 6 Arhetipuri ale Dragostei in viziunea lui Allan Hunter



 
Suntem Inocenti. Suntem Orfani. Suntem Calatori. Suntem Razboinici. Suntem Monarhi. Suntem Magicieni. Suntem in multe feluri si de toate in dragoste. Descopera care sunt cele 6 etape ale Dragostei in viziunea lui Allan Hunter. Tu in ce etapa te afli?

untem Inocenti. Suntem Orfani. Suntem Calatori. Suntem Razboinici. Suntem Monarhi. Suntem Magicieni. Suntem in multe feluri si de toate in dragoste. In cartea “The Six Archetypes of Love: From Innocent to Magician” (Cele 6 arhetipuri ale iubirii: de la Inocent la Magician), Allan Hunter, autor al mai multor carti inspirationale, ne dezvaluie o noua si fascinanta ipostaza a calatoriei pe care o facem in viata in cautarea dragostei. Evoluand ca si fiinte umane, trecem prin mai multe stadii si ne manifestam in anumite Arhetipuri.

Fiecare din aceste etape-arhetipuri ne determina sa reconsideram si sa reevaluam ceea ce ar putea fi dragostea. Niciuna din cele 6 etape nu poate fi sarite, este de parere Allan Hunt. Uneori traversam rapid unele etape, alteori zabovim prea mult in alte, insa un lucru este sigur: trebuie sa le traversam pe toate pentru a cunoaste dragostea adevarata si a ajunge la ipostaza noastra cea mai frumoasa. Iata care sunt cele 6 Arhetipuri ale Iubirii asa cum apar ele in viziunea autorului Allan Hunter:

Dr. Allan G. Hunter: Cele 6 Arhetipuri ale Iubirii


1. INOCENTUL - Etapa Inocentului

“Incepem ca Inocenti, ca si copii, ca noi veniti. Nu stim regulile, insa vrem sa ne atasam de ceilalti si sa avem incredere in ei”, afirma Allan Hunter intr-un fragment din cartea "Cele 6 arhetipuri ale iubirii" publicat pe wisdom-magazine.com. In etapa Inocentului, avem o incredere completa in ceilalti, in lume, in iubire, in cel pe care il iubim. Inocentul este atat de dornic sa creada in iubire si sa o traiasca, incat dezamagiri semnificative pot surveni ulterior dintr-o incredere oarba.

Lumea nu este perfecta si nici imaculata asa cum o vede Inocentul. Si are tendinta de a o idealiza. Oamenii nu sunt perfecti nici ei. Unii aleg sa ramana in etapa Inocentului pentru toata viata si sa iubeasca prea mult, sa ierte prea usor. Dar aflati prea mult sau pentru totdeauna in aceasta etapa, nu vor fi scutiti de suferinta si poate chiar si de abuzuri. Si cine le vrea? Nu este viata prea scurta pentru a nu avea in ea un strop de fericire si a avea parte de o iubire frumoasa, sanatoasa si realista?

2. ORFANUL - Etapa Orfanului

Nu toata lumea invata din greseli. Chiar daca Inocentul este dezamagit si deziluzionat, uneori nu isi invata lectia de intelepciune si iubire. Este momentul in care se angajeaza intr-o alta etapa, al celui care se “agata” de cel iubit, experimentand arhetipul Orfanului. Orfanului nu ii place statul de a fi singur. De aceea, orice relatie i se pare mai buna decat a fi singur. Simtindu-se orfan si singur pe lume, Orfanul isi doreste sa fie “adoptat’ de cel pe care il iubeste, luat sub protectia sa, “salvat” si va juca rolul celui neajutorat si lipsit de aparare. Este o etapa superioara Inocentului, insa Orfanul nu isi construieste o relatie bazata pe principii sanatoase, ci pe frica de a nu fi singur. Este o relatie care nu lasa mult loc pentru dezvoltarea si evolutia personala. Iubirea este menita sa te faca puternic, iar nu dependent si vulnerabil.

“Orfanul realizeaza ca nu totul este perfect, insa consimteste sa se ataseze de ceilalti oricum, pentru siguranta. Adoptia este ok pentru o perioada, insa toti simtim impulsul de a explora dincolo de el. Toti parasim scoala, ne parasim parintii, ne parasim caminul. Nu putem descoperi cine suntem cu adevarat decat atunci cand suntem pe cont propriu. Este un lucru care poate fi infricosator pentru unii si nu ii pot face fata un timp indelungat. Orfanul se uita in preajma, vede provocarile si decide sa se intoarca la a fi Orfan”, se arata pe wisdom-magazine.com.


3. PELERINUL - Etapa Pelerinului

In momentul in care suntem pregatiti sa ne detasam de arhetipul Orfanului care isi traieste viata in compromis si confort, trecem la o alta etapa: etapa Pelerinului. Devenim cu adevarat Pelerini In momentul in care facem un pas inainte si decidem ca sta in puterea noastra sa alegem un drum mai bun in viata. Devenim Pelerini cand intelegem ca merita sa cautam ceva mai bun, ceva mai mult decat ne poate oferi statutul Orfanului. Pelerinul este in cautarea adevaratei iubiri, al sensului vietii care vine odata cu dragostea.

Daca stie ce cauta, Pelerinul poate gasi ceea ce cauta. Daca nu stie, va mai rataci ceva timp pana va ajunge acolo unde isi doreste. Nu putini sunt cei din jur care vor pune ‘presiuni’ asupra Pelerinului de a se ‘aseza’ si a-si termina cautarile. Nu putini sunt cei care isi vor da cu parerea in privinta persoanei care ar “trebui” sa-i fie suflet pereche pelerinului, sugerandu-i persoane cu care ar putea fi compatibil. De cele mai multe ori insa, viziunea Pelerinului asupra persoanei iubite nu coincide cu a celor din jur. Uneori cedeaza si se opreste la ceea ce sugereaza. Alteori, cand stie de ce are nevoie cu adevarat, gaseste ceea ce cauta.

4. RAZBOINICUL - Etapa Iubitului Razboinic

In momentul in care Pelerinul are in vedere in cautarile sale valori interioare si etice atat in ceea ce-l priveste, cat si in ceea ce-l priveste pe partenerul sau, iese la suprafata arhetipul Iubitului Razboinic. Iubitul Razboinic nu-l iubeste pe celalalt doar de ochii lumii si in niciun caz doar pentru sex, doar pentru statut sau pentru ca ceilalti il plac pe partenerul sau si ii aproba relatia. Iubitul Razboinic il iubeste pe celalalt stiind ca sunt si fac bine unul celuilalt, stiind ca pot face bine si in interiorul comunitatii in care se afla.

Acest stadiu, pe care il numim Iubitul Razboinic, este atunci cand un individ isi asuma responsabilitatea fata de o alta persoana, o cauza sau cateodata ambele. Acesta este punctul in care persoana respectiva face un adevarat angajament fata de o relatie, acceptand cealalta persoana ca fiind una care se va schimba si va creste. Viata a fi o provocare uneori. Fiecare partener va trebui sa inteleaga cealalta persoana si schimbarile prin care trece fiecare in parte. Fiecare va trebui sa se adapteze in consecinta. Cat de diferit este acest lucru de vechea paradigma a barbatului care ii spune femeii cine ar trebui sa fie….”, afirma Allan Hunter in fragmentul extras din cartea sa si publicat pe wisdom-magazine.com


5. MONARHUL - Etapa Monarhului

Relatia Iubitului Razboinic este o relatie puternica de dragoste in care se investesc timp, energie, angajament din plin. Insa vine un moment in care “mainile Iubitului Razboinic incep sa permita mai mult spatiu pentru altii”. Cuplul a invatat cum sa-si hraneasca reciproc nevoile si abilitatile, iar acum cei doi parteneri descopera ca pot deveni un exemplu pentru societate prin ei insisi, ca-i pot invata si pe altii prin puterea exemplului lor

Este momentul in cei doi parteneri isi doresc si mai mult, o paleta mai larga de cunoastere, un rol si mai mare in interiorul societatii. Este momentul in care realizeaza ca impreuna pot avea un rol si mai important in societate, fara ca acest lucru sa dauneze legaturii primordiale care i-a unit initial. Iar ceea ce fac pentru ceilalti si pentru societate nu ii dezbina, ci ii uneste si mai mult.

De exemplu, ne explica Allan Hunter, cei doi pot descoperi ca prin intermediul copiilor lor pot fi si mai bine conectati cu vecinii, comunitatea, sistemul locar scolar. “Aceasta constientizare a noilor probleme ii poate impulsiona sa-si asume roluri de leadership in interiorul unui nou cerc social mai mare”. Este momentul care marcheaza manifestarea arhetipului Monarhului.

In etapa Monarhului, iubirea din cuplu nu se restrange doar in interiorul cuplului sau al familiei, ci se rasfrange si in exterior, si asupra altora. Monarhul iubeste, ghideaza, instruieste, hraneste, construieste relatii de dragoste, este de parere Allan Hunter. Un exemplu de cuplu de Monarhi este cuplul iubitor care conduce o familie, o comunitate sau o organizatie, permitandu-le propriilor copii, cat si celorlalti, sa fie autonomi si fideli propriei persoane.


“Monarhii sunt aproape intotdeauna in pereche, barbat si femeie. Acest arhetip este o reprezentare simbolica a fuziunii dintre puterea executiva barbateasca stereotipica si virtutile feminine de compasiune si cultivare. Aceasta fuziune trebuie sa se intample in interiorul fiecarui individ, asa cum yin si yang vin impreuna sa formeze un ciclu complet. Pentru a atinge acest nivel, trebuie sa stim cand sa fim stricti si cand sa fim plini de compasiune.” (http://wisdom-magazine.com/Article.aspx/680/)

6. MAGICIANUL - Etapa Magicianului

Stadiul cel mai inalt si mai subtil este cel al arhetipului Magicianului. Este stadiul in care le permiti celorlalti sa fie ei insisi, ii accepti asa cum sunt, le acorzi spatiu pentru a-si schimba si transforma propria energie. Magicianul poate schimba vietile oamenilor doar fiind alaturi de ceilalti, langa ceilalti, cu ceilalti, iar cateodata chiar si la distanta sau aparand sporadic in vietile celorlalti. Magicianul inspira si ne aminteste care sunt asteptarile cele mai de sus pentru fiecare dintre noi.

“Magicianul nu are nevoie sa spuna multe. Magia este pusa in miscare prin actiunile oamenilor si increderea lor in ceea ce este bine, ceea ce este o alta forma de iubire.”

Nota!: Acest articol se bazeaza pe informatiile si ideile sustinute de Allan Hunter in cartea "The Six Archetypes of Love: From Innocent to Magician". Un fragment esential din carte il puteti gasi pe wisdom-magazine.com.

Pentru a intelege mai bine cele 6 arhetipuri ale iubirii asa cum le percepe Allan Hunter, va recomandam si urmatorul articol: http://ascendinghearts.net/2011/05/the-six-archetypes-of-love/


 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu