Love is life

Iubirea ne deschide calea spre spiritualitate, spre armonia sufletelor si frumusetea universului, caci doar iubirea se daruie neconditionat, fara teama de sacrificiu si fara a pretinde nimic in schimb. Si astfel il inalta si il innobileaza pe om. „Cel ce nu iubeste n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu este iubire” spune apostolul Ioan

"Iubirea este inrudirea omului cu Dumnezeu.Ea uneste la maxim persoanele umane fara sa le confunde.In iubire se arata plenitudinea existentei."Dumitru Staniloae

29 octombrie 2012

Cristian Turcanu-Bucuria


 

Cît de uşor apare bucuria în sufletul tău? Cît de greu dispare bucuria din sufletul tău? – în cazul în care mai dispare, totuşi, uneori!

Sănătatea sufletului unui om este măsurată prin capacitatea lui de a se bucura şi de a menţine apoi cît mai mult starea de bucurie. Este adevărat că, pe măsură ce sufletul se maturizează, motivele care îi declanşează starea de bucurie vor diferi, dar capacitatea de a se bucura trebuie să rămînă intactă indiferent de nivelul de maturitate pe care l-am atins. Adică, să ajungem uşor în starea de bucurie şi să ne menţinem în ea cît mai mult!

De obicei copiii se bucură mai uşor, se bucură din tot felul de motive. După ce în oameni se trezeşte energia sexuală, aproape pentru toată lumea bucuria ajunge să fie legată de motive conexe cu sexualitatea. Astfel, se reduce mult gama de motive care să declanşeze starea de bucurie. După ce ne mai alegem şi cu cîteva traume sufleteşti şi o grămadă de frustrări, sufletul reacţionează tot mai greu la motivele care l-ar putea bucura. Începem să avem nevoie de motive tot mai intense sau extravagante pentru a spune că mai trăim şi noi starea de bucurie.

Starea de bucurie este strîns legată de capacitatea de creştere continuă a sufletului. În momentul în care sufletul îşi încetineşte ritmul de creştere, luîndu-se şi el după corpul pe care îl animă şi începe să stagneze, observăm totodată că şi capacitatea noastră de a ne bucura se diminuează. Ceea ce ne făcea cîndva să ţopăim şi să rîdem cu poftă abia dacă ne mai trezeşte un zîmbet după un timp. Nu e bine! Sufletul chiar dacă animă corpul, el are alte legi şi alte disponibilităţi. Sufletul poate şi trebuie să crească în continuu. Astfel, pe măsură ce devenim tot mai înţelepţi, suflete mari, şi motivele care ne bucură ar trebui să fie tot mai numeroase şi să simţim că sînt din ce în ce mai elevate!

Ne mai putem da seama că sufletul nostru stagnează din momentul în care bucuriile noastre devin de tipul ”omului ieşit din groapă”! Adică, pierdem ceva şi apoi ne bucurăm că am găsit acel lucru. Cădem într-o groapă şi apoi ne bucurăm că am reuşit să ieşim din ea. Din punct de vedere al nivelului de dezvoltare al sufletului vom fi la acelaşi nivel. Aceste bucurii nu ne ajută să creştem, ci doar să ne restabilim o stare de sănătate sufletească. Sînt bune şi ele, dar acest gen de bucurii nu ar trebui să predomine în viaţa noastră. Atunci cînd ajung să predomine, e semn că sufletul nostru stagnează, iar un suflet care stagnează se îmbolnăveşte uşor. Devine vulnerabil la tristeţe, plictiseală, deznădejde şi nu e bine deloc.

Bucuraţi-vă! Rîdeţi cu poftă! Bucuriile sînt cele mai bune vitamine pentru suflet!
www.artadeatrai.ro

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu