Love is life

Iubirea ne deschide calea spre spiritualitate, spre armonia sufletelor si frumusetea universului, caci doar iubirea se daruie neconditionat, fara teama de sacrificiu si fara a pretinde nimic in schimb. Si astfel il inalta si il innobileaza pe om. „Cel ce nu iubeste n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu este iubire” spune apostolul Ioan

"Iubirea este inrudirea omului cu Dumnezeu.Ea uneste la maxim persoanele umane fara sa le confunde.In iubire se arata plenitudinea existentei."Dumitru Staniloae

29 aprilie 2013

8 provocari pentru o mai buna autocunoastere


 
Procesul de autocunoastere regasit in continua dezvoltare personala a fiecaruia poate veni adesea ca un strigat al exteriorului pe care, interiorizandu-l, il transformam usor in samanata care incepe sa incolteasca.

Desi de cele mai multe ori viata ne ia prin surprindere, alteori ne putem “pune la incercare” printr-o serie de provocari in fata carora este interesant sa ne autoanalizam comportamentul, cat si reactiile corpului.

Va oferim cateva idei in cele ce urmeaza:

1. Incearca ceva nou in fiecare zi.

Asta da provocare. Monotonia isi spune cuvantul in viata noastra mai mult decat am vrea noi sa il auzim. Varietatea este intr-adevara condimentul de care viata noastra are nevoie in fiecare zi. Putem vedea ceva de un milion de ori, insa o singura data il putem face pentru prima oara. Tocmai de aceea, primele experiente lasa adesea urme destul de evidente atat in sufletul nostru, cat si in procesul de autocunoastere. Fa un efort si incearca ceva nou timp de 30 de zile. Poate fi o intreaga activitate sau doar o mica experienta, cum ar fi vorbitul cu cineva strain. Pe masura ce ne deschidem catre tot mai multe experiente de aceste gen, viata ne va aduce o serie de oportunitati de care sa ne bucuram.

2. Invata pe cineva ceva.

Cu totii avem anumite trasaturi naturale care pentru ceilalti au un impact puternic. Ceea ce pentru noi este atat de usor, pentru ceilalti poate fi o adevarata provocare. Avem tendinta de a desconsidera aceste daruri, observand cu greutate ceea ce avem de oferit. Fericirea interioara vine in momentul in care folosim aceste daruri in viata de zi cu zi, nu in conditii speciale. Asadar, ar trebui sa ne intrebam: pentru ce ne multumesc oamenii? Acesta este darul pe care il facem inconstient. Tot ceea ce ne ramane de facut este sa le aratam si celorlalti domeniul pe care noi il stapanim fie ca acesta consta in a picta, fie ca se refera pur si simplu la a-l asculta pe celalat.

3. Sa ne dedicam o ora pe zi unei pasiuni.

Cand ne referim la autocunoastere, avem in vedere si acel potential care se regaseste in interiorul nostru si caruia trebuie pur si simplu sa-i gasim contextul in care sa se manifeste. Cu siguranta multi dintre noi visam la ceva, de la cantatul la un instrument muzical la scris sau petrecut timp cu cei dragi. Desi ne tot plangem ca avem o viata destul de aglomerata, consider ca putem gasi un minim de minute sau ore in fiecare zi in care sa ne dedicam in totalitate pasiunilor noastre.

4. Sa incercam sa gasim lectia atunci cand apare o problema.

Poate ca uneori este nevoie sa ne reamintim ca orice lucru care ni se intampla este o lectie de viata de la persoanele pe care le cunoastem pana la micile intamplari zilnice. Cel mai important este sa reusim sa invatam o lectie exact in momentul in care lucrurile nu prea curg asa cum ne-am dori noi cu adevarat. Daca viata nu pare sa mearga exact in directia in care pe care ne-o dorim, inseamna ca exista altceva pentru care trebuie sa ne pregatim, iar lectiile pe care le le invatam sunt primul pas catre acest lucru. Provocarea pe care v-o propunem este ca timp de 30 de zile sa scriem despre lectiile pe care le primim si despre invataturile pe care le tragem.

5. Renuntarea la ceva nefolositor o data pe luna.

Suntem atat de obisnuiti cu lucrurile din viata noastra incat nu ne mai deranjeaza prezenta lor. Insa, undeva intr-un alt cadru exista cineva care se poate bucura cu siguranta de hainele care stau inghesuite in sifonierul nostru, de cartile pe care nu le mai citim sau de jucariile pe care de multa vreme s-a asezat praful. Dar asa cum actionam astfel fata de lumea materiala, la fel de bine putem actiona si in ceea ce priveste bagajul emotional pe care l-am tot strans. Poate ca de multa vreme simtim nevoia sa-i spunem cuiva cat de mult il iubim sau poate ca ne dorim sincer sa ne cerem iertare unei persoane in fata careia am gresit. Cred ca stiti destul de bine care este provocarea de aceasta data…

6. Incercarea de a nu minti o saptamana intreaga.

De cate ori nu ne-am surprins spunand o minciuna deloc vinovata doar pentru a nu rani pe cineva? De cate ori nu i-am spus prietenei noastre ca parul ii sta atat de bine dupa ce s-a tuns cand gandeam de fapt altceva? Sau de cate ori nu am avut curajul sa-i spunem partenerului nostru ca nu ne plac cadourile pe care el ni le face? Provocarea este simpla…in teorie: sa nu mintim o saptamana. Ce credeti, reusiti?

7. Citirea unui capitol dintr-o carte in fiecare zi.

Revenim la problema timpului care pare sa ne puna o serie de dificultati in procesul de autocunoastere. O carte poate fi cea mai buna metoda de a petrece timp cu noi insine. Petrecem mult timp nefacand ceva concret, iar apoi ne plangem ca timpul este prea inselator, insa, daca am fi mai organizati, am reusi sa ne indeplinim cu mai multa usurinta planurile.

8. Iesirea din zona de confort.

Se intampla ca uneori, atunci cand vorbim despre acest subiect, sa devenim reticenti din start deoarece stim ca nu este deloc usor sa facem asta. Dar o la fel de bine stim ca nu este nici greu. Poate ca nu ar trebui sa intram direct in scenariile extreme care ne-ar indeparta din zona de confort, ci ar trebui sa pornim de la exemple mici, dar care ne ofera incredere pentru a merge mai departe. De exemplu, putem merge pe jos in loc sa luam tramvaiul, putem comunica daca de obicei suntem singuri. Un mic pas reusit poate fi mai hotarat decat un pas mare esuat.


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu