Love is life

Iubirea ne deschide calea spre spiritualitate, spre armonia sufletelor si frumusetea universului, caci doar iubirea se daruie neconditionat, fara teama de sacrificiu si fara a pretinde nimic in schimb. Si astfel il inalta si il innobileaza pe om. „Cel ce nu iubeste n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu este iubire” spune apostolul Ioan

"Iubirea este inrudirea omului cu Dumnezeu.Ea uneste la maxim persoanele umane fara sa le confunde.In iubire se arata plenitudinea existentei."Dumitru Staniloae

13 februarie 2013

Calatorie in subconstient: 20 de curiozitati despre vise



Visul este una dintre cele mai fascinante trairi umane. Visul ne poarta pe carari ale subconstientului, dezvaluind in mod simbolic, aspecte interesante ale personalitatii noastre neconstientizate. Neurocercetatorii mai au inca un teritoriu foarte vast pe care il pot studia, cautand raspunsuri cu privire la una dintre cele mai complicate intrebari din existenta noastra: Ce este visul?

1. In medie, 20% - 25% din timpul petrecut dormind, visam. Pentru multe persoane, aceasta inseamna mai mult de doua ore de vis pe noapte.

2. Uitam 90% din visele pe care le avem. In primele 5 minute de la trezire, uiti jumatate din visul tau, iar in urmatoarele minute, de obicei uiti 90% din continutul visului pe care l-ai avut.

3. Visam doar ceea ce ne este cunoscut. Se intampla ca visele noastre sa fie populate de oameni necunoscuti. De fapt, chipurile lor le-am mai intalnit. Sunt chipurile unor oameni reali pe care i-am uitat, dar pe care i-am intalnit in decursul vietii noastre. Vedem sute si sute de figuri in decursul vietii noastre, astfel incat mintea noastra se foloseste de resurse pe care nici nu le constientizam.

4. Nu toti visam in culori. Cam 12% dintre oameni viseaza alb-negru.

5. Visele sunt un limbaj profund simbolic si sunt produsul mintii subconstiente. Un simbol poate invoca o idee, un sentiment si adesea are un sens profund, mult mai adanc decat poate exprima un singur cuvant. In acelasi timp, simbolistica viselor pe care le ai, te poate lasa intr-o stare de confuzie, intrebandu-te „oare ce inseamna acest vis pe care l-am avut”?

6. Cercetatorii au descoperit ca americanii sunt cei care au cele mai agresive vise, in comparatie cu alte nationalitati.

7. Surprinzator sau nu, cele mai dese vise pe care le au oamenii au conotatii sexuale. Foarte commune sunt si visele in care visam ca suntem la scoala, ca ne aflam in cadere sau ca suntem urmariti.

8. Femeile si barbatii au vise ce contin conotatii sexuale cam in aceeasi proportie, dupa cum arata un studiu al Universitatii din Montreal. Autorul studiului a noatat faptul ca visele in care facem sex sunt cele mai comune, urmate de cele in care rostim unele cuvinte sau fraze cu o conotatie sexuala, saruturi si alte fantezii.

9. Mirosurile afecteaza visele pe care le avem. In cadrul unui studiu, cercetatorii au aratat ca persoanele care miroseau trandafiri ofiliti aveau vise urate, in timp ce persoanele care miroseau trandfiri proaspeti aveau vise frumoase. Astel, cercetatorii au ajuns la concluzia ca mirosurile au un efect important asupra emotiilor pe care le traim in vis, mai mult decat alti stimuli, pentru ca simtul mirosului este direct conectat cu anumite parti din creier care sunt asociate cu functia de a visa.

10. Avem nevoie sa visam pentru a ne consolida memoria, pentru rezolvarea unor conflicte interioare si pentru a regla starea noastra generala.

11. Unele medicamente afecteaza sistemul nervos central, cauzand cosmaruri. Intre acestea, foarte nocive sunt antidepresivele, narcoticele si barbituricele.

12. Femeile au mai multe cosmaruri decat barbatii, au aratat mai multe studii. Este inca neclar de ce femeile isi amintesc mult mai usor visele decat barbatii.

13. Daca ai visat ca mori in vis, aceasta nu inseamna, desigur ca vei muri si in viata reala. Acest tip de vise este de altfel, foarte comun.

14. Nu ne putem controla visele, dar putem sa ne crestem capacitatea de a ne aminti mai usor visele. Putem chiar sa ne cream un jurnal al viselor pe care le-am avut, vise pe care le vom nota imediat ce ne vom trezi. Cu ajutorul unu psiholog bun, acestea pot fi interpretate, dar si noi insine putem sa descoperim amanunte interesante legate de subconstientul nostru.

15. Oamenii din diverse culturi viseaza diferit, desi in mare parte, acestea sunt asemanatoare. Cultura din care provenim traseaza anumite particularitati pe care le traim in visele noastre.

16. Femeile insarcinate viseaza mai mult si de asemenea, au tendinta de a-si aminti mai mult visele pe care le-au avut. Cercetatorii spun ca aceasta se datoreaza schimbarilor hormonale care se peterec in corpul lor in acea perioada. De asemenea, femeile insarcinate dorm mai mult, in consecinta ele viseaza mai mult.

17. Este fals sa crezi ca unii oameni nu viseaza.Toata lumea viseaza. Oamenii viseaza cel putin doua ore in fiecare noapte.

18. Oamenii care s-au nascut orbi nu au vise vizuale. De asemenea, oamenii care au devenit orbi in timpul primei copilarii, este putin probabil sa aiba vise bazate pe imagine. Oamenii care devin orbi pe parcursul vietii vor avea si vise vizuale.

19. Visul lucid este acel vis in care constientizam ca de fapt visam si ca nu suntem in realitatea obiectiva. Termenul a fost dat de catre psihiatrul german Frederik Van Eeden.

20. Majoritatea oamenilor au vise recurente, in anumite momente, in viata lor. Expertii spun ca aceste vise sunt mult mai importante decat visele obisnuite si ca acestea ne pot arata indicii cu privire la anumite aspecte din viata noastra. Nu trebuie sa ne facem griji in privinta acestor vise decat daca acestea au un continut care ne perturba si daca duc la insomnie.

http://www.garbo.ro/

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu