Love is life

Iubirea ne deschide calea spre spiritualitate, spre armonia sufletelor si frumusetea universului, caci doar iubirea se daruie neconditionat, fara teama de sacrificiu si fara a pretinde nimic in schimb. Si astfel il inalta si il innobileaza pe om. „Cel ce nu iubeste n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu este iubire” spune apostolul Ioan

"Iubirea este inrudirea omului cu Dumnezeu.Ea uneste la maxim persoanele umane fara sa le confunde.In iubire se arata plenitudinea existentei."Dumitru Staniloae

29 aprilie 2013

De ce nu reusim sa scapam de anxietate si stres?


 
Desi cunoastem o serie de informatii, tehnici si practici, in anumite momente in care suntem pusi in fata faptului implinit (o boala, un disconfort psihic, etc), parem ca am uitat intreaga teorie pe care credeam ca am interiorizat-o in lectiile primite in drumul nostru de dezvoltare personala.

In momentul in care stramosii nostri traiau in jungla, cei care auzeau pasii unor tigrii infometati aveau un exces de adrenalina care se conecta cu muschii lor, iar ei foloseau aceasta energie pentru a fugi cat de repede puteau pentru a putea trai sa-si spuna povestea si pentru a avea copii in timp ce stramosii care nu fugeau erau mancati. Prin acest proces al evolutiei, creierele noastre au devenit interconectate, primind comanda de a ne mobiliza corpurile sa se lupte cu un potential atacator si sa fuga. Chiar si in ziua de astazi, frica si durerea sunt mecanisme puternice de invatare care ne opresc atunci cand vrem sa atingem un calorifer fierbinte, sa alergam in trafic, sa inotam in apele infectate si lista poate continua.

Regasiti mai jos 6 motive pentru care emotiile negative reapar in viata noastra, desi noi credeam ca le-am tratat:

1. Creierele noastre sunt legate pentru a supravietui, nu pentru a fi fericiti.

Tocmai de aceea, ele ne aduc in prim plan emotiile negative, greselile trecutului si grijile legate de viitor. Intepenim intr-un ciclu repetitiv de auto-critica, grija si teama care interfereaza cu capacitatea noastra de a fi intr-o experienta si de a ne adapta la ceea ce se intampla in prezent.

2. Nu este de ajuns sa pretindem ca emotiile negative nu exista.

Datorita conexiunii dintre creierele noastre mai sus amintite, emotiile negative vor avea o prioritate destul de mare si vor reveni in experienta constienta. De fapt, cercetari realizate de Daniel Weagner si colegii sai arata ca reprimarea gandurilor negate are ca rezultat reaparitia gandurilor, cat si a starii negative.

3. Sistemele noastre psihologice pot reactiona la imaginile mentale si la evenimente de parca ele se intampla in lumea reala.

Ganditi-va ca mirositi si apoi gustati dintr-o lamaie. Veti simti imediat cum gustul salivei se schimba in gura voastra. Acum ganditi-va ca puneti mana pe un calorifer fierbinte. Simtiti cum inima voastra bate mai tare? Astfel, atunci cand gandurile marcate de anxietate si stres pun stapanire asupra noastra, cu siguranta ne afecteaza si corpurile. Faptul ca experimentam in repetate randuri starile de stres si de anxietate ne poate afecta sanatatea pe termen lung.

4. Gandurile negative se hranesc unele cu celelalte.

De exemplu, puteti incepe prin a va ingrijora ca nu aveti suficienti bani. Si apoi va puteti gandi: ,,Ce fac daca imi pierd slujba?” si continuam cu toti oamenii care nu vor sa ne ajute si cu toate greselile din trecut pe care le-am facut atunci cand am intrat in aceasta situatie financiara. Inainte sa o stim, ne duelam cu noi insine pornind de la un aparent nesemnificativ gand.

5. Emotiile negative, cum ar fi teama si rusinea, ne pot ajuta sa supravietuim ca mici copii, atunci cand nu ne putem parasi familiile si cand avem putine optiuni de a schimba o situatie negativa.

Atunci cand devenim adulti, avem tendinta de a urma acelasi scenariu, uitand sa invatam ca regulile s-au schimbat si ca avem mai multe optiuni acum. De exemplu, daca eram aspru pedepsiti atunci cand eram mici pentru ca le raspundeam parintilor nostri atunci cand ne certau, putem avea o frica de a confrunta verbal pe cineva sau putem simti ca nu avem dreptul de a parasi relatiile in care nu suntem tratati cu respect.

6. Lucrurile pe care le facem sau incercarea de a coopera cu emotiile negative pot fi mult mai contraproductive decat emotiile in sine.

Oamenii au tendinta de a recurge la alcool, marijuana sau medicamente pentru a scapa de anxietate. Aceste substante au efecte negative asupra starii si motivatiei noastre, cat si proprietatea de a provoca dependenta. De asemenea, ascunderea emotiilor negative in spatele mancarii poate duce la probleme legate de greutate si la pierderea treptata a stimei de sine. A ne infuria si a-i blama pe ceilalti pentru emotiile pe care noi le resimtim ne pot ruina relatiile, la fel cum a face cumparaturi in exces pe baza stresului ne pot aduce o serie de datorii.

Ca fiinte umane care experimenteaza frica si stresul, ne confruntam cu o dilema. Nu putem forta emotiile negative sa ne paraseasca creierul, iar acoperirea lor ne va aduce probleme si mai grave. Pe de alta parte, daca le acordam o atentie prea mare, cream o spirala in care ne putem pierde. Ce putem face cu aceste parti deloc confortabile ale mintii noastre?

Raspunsul este surprinzator de simplu in teorie. Este ideal sa facem pace cu noi, iar pe masura ce facem asta, le luam puterea gandurilor care ne acapareaza. Le putem permite gandurilor si sentimentelor negative sa fie acolo sau ne putem concentra pe scopurile, valorile si activitatile care ne ofera o stare de bine.


 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu