Love is life

Iubirea ne deschide calea spre spiritualitate, spre armonia sufletelor si frumusetea universului, caci doar iubirea se daruie neconditionat, fara teama de sacrificiu si fara a pretinde nimic in schimb. Si astfel il inalta si il innobileaza pe om. „Cel ce nu iubeste n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu este iubire” spune apostolul Ioan

"Iubirea este inrudirea omului cu Dumnezeu.Ea uneste la maxim persoanele umane fara sa le confunde.In iubire se arata plenitudinea existentei."Dumitru Staniloae

21 octombrie 2014

OPTIMISMUL – CHEIA FERICIRII



Cu toții ne dorim să trăim mai bine. Ce se întâmplă însă atunci când permitem bolilor fizice și conflictelor psihice să ne amenințe existența? Evident că îmbătrânim prematur și ne lamentăm la gândul că am ratat multe oportunități importante. Prin toți porii ființei exprimăm amărăciune și regrete. Evident că timpul nu ni-l mai dă nimeni înapoi, iar imaginea care ne rămâne în memorie este o sinteză nemiloasă a anilor care au trecut degeaba.

Ne întrebăm adesea cum este posibil ca în vremurile actuale să ne păstrăm optimismul? Cum putem să vedem mai mereu partea plină a paharului? Cu siguranță, nu-i deloc ușor pentru un om să se transforme dintr-o dată într-o persoană veselă și optimistă, mai ales după ce și-a petrecut cea mai mare parte a timpului plângându-se de nenorocirile proprii și de cele ale altora. Totuși, lucrurile nu sunt în totalitate așa de rele precum par, pentru că pot fi rezolvate. Pentru aceasta însă, trebuie să înțelegem ce este optimismul și cum poate fi cultivat.

Optimismul – cheia fericirii
Optimismul, reprezintă atitudinea prin care evaluăm tot ceea ce există în jurul nostru (fapte, persoane, relații, situații etc.) ca pozitiv, într-o perspectivă de rezolvare eficientă. Optimismul este axat permanent pe credința în posibilitatea nelimitată, legitimă, de a dobândi fericirea, sănătatea și împlinirea armonioasă pe toate planurile ființei. A fi optimist este și poate să fie o opțiune pozitivă: imaginile și gândurile pozitive favorizează trăiri pozitive, cel puțin în aceeași măsură în care imaginile și gândurile negative induc trăiri negative. Depinde doar de tine ceea ce vei alege.
Psihologul Vera Pfeiffer, autoarea lucrării „Strategies of Optimism”, afirmă că: ”deși este aproape evident pentru oricine că optimismul este benefic pentru sănătate, fericire, putere de muncă, succes și încredere în sine, datorită închistării, egoismului și inerției, oamenii se tem, în mod absurd, să fie optimiști.”
Optimistul trăiește pe peninsula posibilităților infinite; pesimistul este naufragiat pe insula indeciziilor nesfârșite. – William Arthur Ward În concluzie, optimismul și pesimismul sunt două manifestări polar opuse, caracterizate de perspective total diferite asupra vieții.

Sfaturi practice pentru a fi cât mai optimiști în fiecare zi
Optimismul poate fi învățat. A fi optimist este o opțiune și poate să devină o realitate chiar și pentru cel mai îndărătnic pesimist. Cheia succesului constă în reorientarea gândirii, cultivând imagini și gânduri pozitive.
Gândește-te la lucrurile bune din viata ta!
Notează într-un jurnal acele lucruri care te fac să te simți recunoscător. Evocă și concentrează-te zilnic pe realizările personale. În acest fel, vei reduce anxietatea și stresul.

Cultivă simțul umorului!
Umorul și veselia, exprimă rezonanțe profund pozitive, care te vor ajuta să-ți amplifici optimismul sau, în anumite cazuri, să ți-l redobândești. Vizionează cât mai des comedii reușite sau învață cel puțin 5 bancuri zilnic pe care să le spui apoi prietenilor. Astfel vei reuși să-ți transformi treptat modul greșit de a gândi, ajungând să râzi chiar de propriile probleme. Totodată vei putea cultiva relații armonioase cu cei apropiați.

Nu mai analiza situațiile negative la nesfârșit!
Acest lucru creează o stare de anxietate. În loc să pierzi timpul făcându-ți o mie de gânduri și de griji, mai bine sună un prieten, citește o carte, ieși la o plimbare. Nu uita că o minte sănătoasă, fără gânduri negative, se află într-un echilibru perfect cu un corp sănătos. Ești ceea ce gândești!

Nu mai presupune ca oamenii te vor dezamăgi!
Când pornești de la premisa că toți oamenii se vor purta urât cu tine sau că nimeni nu te va înțelege, lucrurile vor părea și mai sumbre decât sunt în realitate. Transfigurarea te poate ajuta să-ți amplifici optimismul, învățând totodată să privești întotdeauna lumea, pe cei din jur și propria persoană plin de transfigurare.
Stai în preajma celor optimiști și încrezători!
Încearcă să fi mai selectiv și caută persoane optimiste care să corespundă aspirațiilor tale. Lasă apoi energia pozitivă a acestora să te acapareze. Astfel, vei reuși să vezi lumea cu alți ochi și să diminuezi sentimentul de singurătate.

Analizează-ți pozitiv greșelile!
Acceptă-ți greșelile și vei deveni mai motivat să-ți asumi noi responsabilități și să iei decizii mai bune. Învață din greșelile trecute pentru a nu le mai repeta, dar și pentru a știi cum să reacționezi în prezent!

Folosește-te de puterea autosugestiei!
O metodă practică eficientă pentru amplificarea optimismului este operarea cu autosugestii benefice și creatoare. Iată un exemplu de de autosugestie pentru amplificarea optimismului: ”Sunt din ce în ce mai optimist și plin de forță benefică. Văd partea bună a lucrurilor și ființelor. Entuziasmul meu molipsitor îi impulsionează benefic pe ceilalți”. Această sugestie pozitivă trebuie rostită zi de zi pentru a-ți impregna în mod adecvat subconștientul cu o credință deplină în realizarea acesteia. Procedând astfel, încetul cu încetul, eventualele opoziții între aspirațiile și acțiunile tale vor dispare prin integrarea cât mai deplină a ideilor selecționate. Nu uita că munca cu tine însuți nu este deloc uşoară. Ea implică totdeauna timp, perseverență, răbdare, dar rezultatele sunt sigure.


sursa- David Eliot

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu