Love is life

Iubirea ne deschide calea spre spiritualitate, spre armonia sufletelor si frumusetea universului, caci doar iubirea se daruie neconditionat, fara teama de sacrificiu si fara a pretinde nimic in schimb. Si astfel il inalta si il innobileaza pe om. „Cel ce nu iubeste n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu este iubire” spune apostolul Ioan

"Iubirea este inrudirea omului cu Dumnezeu.Ea uneste la maxim persoanele umane fara sa le confunde.In iubire se arata plenitudinea existentei."Dumitru Staniloae

24 iunie 2015

Sarbatoarea Sanzienelor: Afla ce trebuie sa faci astazi pentru a avea parte de sanatate, dragoste si noroc in viata!


Va invitam sa descifram putin din misterul sarbatorii magice de Sanziene si sa descoperim cum il putem visa pe cel ursit sau cum ne putem imbunatati sanatatea si norocul conform traditiei populare:
In calendarul crestin, ziua de 24 iunie consemneaza sarbatoarea Dragaicei sau a Sanzienelor. In traditia populara, este o sarbatoare cu totul si cu totul deosebita ce precede un alt eveniment special si anume solstitiul de vara (cea mai lunga zi a anului si cea mai scurta noapte). Va invitam sa descifram putin din misterul acestei sarbatori magice si sa descoperim care sunt cele mai frumoase obiceiuri si traditii de Sanziene:
Cele mai frumoase Obiceiuri si Traditii de Sanziene
In popor, se crede ca in noaptea de 23 spre 24 se deschid cerurile, iar frumoasele Sanziene (Dragaice), fiinte legendare si ireal de frumoase care traiesc in paduri si campii, se prind in cerc si incep sa danseze. Fiindca este noaptea lor, Sanzienele se folosesc de puterile lor si in general acestea sunt percepute ca fiind benefice.
Zanele cu trupuri eterice investesc plantele cu puterea de a tamadui bolile si a-i vindeca pe oameni, sunt raspunzatoare de abundenta recoltelor, de fertilitatea femeilor casatorite, de inmultirea pasarilor si a animalelor. Totodata ele protejeaza gospodariile impotriva grindinei si a focurilor nimicitoare si confera miros florilor. Se spune ca ele fie umbla pe pamant, fie plutesc in aer.
Faptul ca in aceasta noapte se deschid portile cerului sporeste si mai mult misticul acestei sarbatori. Nu degeaba, de mosii de Sanziene, se fac pomeni pentru cei plecati din lumea celor vii, se curatesc mormintele si se aprind lumanari pentru sufletul si linistea lor. Acum, mai mult ca niciodata, exista posibilitatea ca lumea de dincolo sa se intrepatrunda cu cea pamanteasca.
Cu toate acestea, o credinta populara ne arata ca nu este bine sa abuzam de bunatatea Sanzienelor si sa nu le suparam. Este interzis a se lucra in aceasta zi atat timp cat soarele este sus pe cer sau se pregateste sa apuna. Cei care nu le cinstesc in aceasta zi cum se cuvine sau indraznesc sa se uite la ele in timp ce danseaza prinse in hore sunt pedepsiti prin pocirea gurii.
Un alt obicei de Sanziene spune ca, pentru a-si visa ursitul, fetele necasatorite trebuie ca in noaptea de 23 spre 24 sa isi puna flori de sanziene sub perna inainte de a se duce la culcare. Tot in ziua de Sanziene fetele isi pun flori de sanziene la san pentru a mirosi frumos si a fi dragi tot timpul anului persoanelor la care tin.
Aceste flori galbioare de sanziene au efect magic-tamaduitor, iar batranii si cei care sufera de dureri de spate se incing peste sale cu ele. Se crede ca in aceasta zi ele capata puterea “de a lua durerea”.
Si dimineata de Sanziene pare una magica, desprinsa parca din romanele lui Eliade. In zorii zilei de Sanziene, tinerele obisnuiau sa se scalde in roua proaspata a diminetii si sa isi clateasca obrazul cu aceasta apa miraculoasa pentru a il mentine frumos si sanatos. Se mai crede ca roua din dimineata de Sanziene are si proprietati vindecatoare si ca ajuta la alinarea durerilor de oase. Dar se crede ca functioneaza si un alt obicei: pentru a fi frumoase si dragastoase, tinerele obisnuiau sa se scalde in ape curgatoare.
Tinerele fete isi impleteau coronite de sanziene sau isi puneau aceste flori in par si, cantand si razand, se duceau in poienite si peste dealuri in cautarea buruienilor de leac. Se crede ca florile de leac culese in aceasta zi sunt de 10 ori mai puternice si mai tamaduitoare decat cele culese in orice alta zi a anului.

Mai apoi, cand se intorceau inapoi in sate, fetele obisnuiau sa arunce peste acoperisul caselor coronitele de sanziene. Daca acestea atingeau hornul sau ramaneau agate de el - era considerat semn a unei casatorii apropiate.
Este aleasa si Dragaica, cea mai frumoasa, cea mai buna si cea mai cuminte fata dintr-un grup de 7 fete. Ea este impodobita de celelalte tinere imbracate in alb cu spice de grau. Fetele rad, vorbesc, glumesc si canta voioase, iar la rascruce de drumuri se prind in hore unduitoare.
Cate bordeie, atatea obiceiuri... In anumite zone ale tarii, se obisnuieste ca baietii tineri sa colinde satele primeniti si purtand la palarii flori de sanziene. In alte locuri, ei impletesc cununi de sanziene in forma de cruce pe care fie le arunca pe acoperisurile caselor unde sunt fete de maritat si care le sunt dragi, fie le duc la biserica pentru a fi sfintite.
Florile de sanziene sfintite in biserica in aceasta zi sunt apoi pastrate in casa tot timpul anului. Se crede ca sunt eficiente in a apara de rau si in a alunga bolile. Pe alte meleaguri romanesti insa, cununile de sanziene se agata de ferestrele, portile sau stresinele caselor. Exista credinta ca locul in care ele atarna este aparat de nenorociri, fiind binecuvantat in schimb cu belsug si prosperitate.
O floare cu adevarat miraculoasa si enigmatica este floarea alba de feriga. Se spune ca cel care o va gasi in aceasta zi si o va culege va fi intotdeauna, atata timp cat traieste, incununat de noroc. In plus, el va capata si darul de a citi gandurile oamenilor si va descoperi comori ascunse. Este drept ca nu va fi usor si eforturile sale vor fi pe masura caci magica floare ce infloreste doar in aceasta zi este pazita de duhuri rele.

In alte zone, in noaptea dinspre Sanziene se aprind focuri mari pe deal sau se umbla cu facliile aprinse si se da inconjurul caselor si al ogoarelor pentru bogatie si belsug. Barbatii poarta brauri de pelin si se invart in jurul focurilor aprinse, aruncandu-le apoi peste foc pentru a arde precum vor arde nenorocirile si necazurile.

Se spune ca acest foc este sacru si are rol protector, dar si de a proteja impotriva tuturor relelor si a napastelor. Despre cei care sar peste acest foc, atunci cand vapaile scad in intensitate, se spune ca vor fi purificati si sanatosi cu mintea si cu trupul tot timpul anului.
Aceasta sarbatoare mai este cunoscuta si sub numele de Cap de vara, amintind de faptul ca sarbatoarea isi are originea intr-un vechi cult solar. I se mai spune insa si Amutitul Cucului, in popor existand anumite superstitii legata de aceasta pasare. In cazul in care cucul se va opri din cantat inainte de sarbatoarea de Sanziene, batranii satului il interpreteaza drept semn ca in vara respectiva va fi seceta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu