Love is life

Iubirea ne deschide calea spre spiritualitate, spre armonia sufletelor si frumusetea universului, caci doar iubirea se daruie neconditionat, fara teama de sacrificiu si fara a pretinde nimic in schimb. Si astfel il inalta si il innobileaza pe om. „Cel ce nu iubeste n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu este iubire” spune apostolul Ioan

"Iubirea este inrudirea omului cu Dumnezeu.Ea uneste la maxim persoanele umane fara sa le confunde.In iubire se arata plenitudinea existentei."Dumitru Staniloae

14 iulie 2013

Călătoria inimii. Dansul pe muchie de cuţit al iubirii conştiente


 

„Până când moartea ne va despărţi”. E legământul cu iz de sentinţă în care ne-am obişnuit să ne înfăşurăm alături de partenerii noştri, sperând că astfel vom cimenta un drum sigur pentru amândoi, imaginându-ne că asta înseamnă iubire. Am sperat că, legându-ne astfel de celălalt, ne vom simţi verticali şi stabili şi vom uita pe cît posibil de propria singurătate. A durat o vreme până să ne dăm seama că un asemenea legământ nu este despre viaţă ci depre moarte. Că nu vorbeşte despre ceea ce alegem să facem acum şi aici, în această viaţă, ci despre un final implacabil, care goleşte de sens toate structurile dure pe care ne-am străduit să le ridicăm şi în care ne-am închis, ca un blestem.

Pe măsură ce ne întoarcem către noi, către acele întrebări fundamentale legate de cine suntem, un spaţiu fragil, ignorat până la uitare deplină, începe să pâlpâie cald în adâncurile noastre, chemând la reamintire: inima noastră. Am explorat tot ce era de explorat în afară, am căutat să disecăm tot ce se putea diseca, ne-am făcut hărţi şi ghiduri pentru orice iar când ne-am amintit de noi înşine am început să ne explorăm după acelaşi model, ca pe un dulap, desfăcând sertare, scoţând şi inventariind obiecte. Am transformat totul în unelte, le-am optimizat ca să ne poată servi cât mai bine, uitând esenţa celui căruia erau menite să servească. Iar pentru că raţiunea ne-a oferit, aşa cum ne-a promis, toate răspunsurile, mai puţin cele cu adevărat importanante, oamenilor începe să li se facă dor de viaţă. Viaţa, în curgerea ei e poate singurul „lucru” pe care, deşi am încercat, nu am reuşit să îl prindem sub lentila microscopului. Şi ce bine că este aşa!


Vremurile pe care le trăim acum cheamă la onestitate. Suntem nevoiţi să admitem că ne-am înşelat cu privire la tot ceea ce contează cu adevărat. Descoperim că fundamentul pe care ne construiam judecăţile, lentila prin care ne-am învăţat să privim lumea, este opacă şi diformă. Viaţa nou trezită în conştiinţa noastră topeşte cu suflul ei cald totul în jur. Nimic din ceea ce consideram dur, de neclintit şi menit să ne susţină nu mai stă. Ne ducem la vale ca un râu de munte dar asta, deşi pare un coşmar, se întâmplă pentru că abia acum reîncepem să trăim cu adevărat. Ne amintim acum că viaţa este sălbatică şi fluidă iar pentru că am tot încercat să o închidem între baraje şi-a pierdut prospeţimea, a devenit putredă şi urât mirositoare.

Nu e de mirare că printre primele zone afectate de aceste transformări sunt relaţiile noastre de iubire. Conştiinţa noastră se lărgeşte iar cadrul relaţiilor noastre de iubire se transformă odată cu noi, pentru a putea cuprinde noile orizonturi spre care se îndreaptă fiinţele noastre. Din ce în ce mai mult tot ceea ce facem încetează să mai fie mecanic şi tinde să devină o cale de explorare deschisă a sinelui. În acest context relaţiile noastre de iubire se metamorfozează, devenind şi ele o cale – poate cea mai frumoasă dar şi cea mai provocatoare dintre căi.

Îndrăznind să pătrundem cu onestitate în noi înşine, intuim pentru prima oară acolo un univers de forme şi înţelesuri fără contur, de lumini şi culori care se desfăşoară într-un joc magic, pe care ne este imposibil să îl cuprindem în vreunul din cadrele rigide ale gândirii noastre. Privită, inima noastră se trezeşte şi începe să privească. Lumini şi culori se ţes şi se desţes acolo, iar noi, vrăjiţi de jocul lor divin, ne întrăgostim întâia oară. Contemplarea de sine devine prima noastră iubire iar această iubire devine prima noastră libertate.


Apoi, dând cu inima de celălalt, fiinţa noastră recunoaşte acolo propria infinitate şi începe să se oglindească pe sine în ea. Aşa începe povestea. Două infinităţi deschise se suprapun şi se separă pentru a explora noi teritorii, se reflectă şi ciocnesc, se împletesc şi despelesc în curgerea lor, pentru a atinge culmi şi a se prăbuşi în văi pe care nu le credeam vreodată cu putinţă.

Atunci când, la întâlnirea cu celalat, energia iubirii explodează în noi în mii de fiori, între cele două inimi are loc o fuziune sacră, care acţionează ca un şoc ce ne lasă goi şi fără apărare în faţa a tot ceea ce este. În acel moment toate zidurile noastre se prăbuşesc, lăsând expus întregul nostru univers interior, întregul nostru potenţial, toată măreţia noastră, tot ceea ce am am îndrăznit sau nu să credem vreodată despre noi. Armonia care se naşte atunci, acea frecvenţă comună pe care cele două inimi se întâlnesc şi încep să cânte, acea intensitate care ne ridică pe culmi la care nici nu am visat, explică întreaga fascinaţie pe care iubirea o exercită asupra imaginaţiei umane. Dar în acelaşi timp explică şi teama pe care o provoacă o astfel de întâlnire. Pentru că, odată coborâţi din acele înălţimi, suntem provocaţi să aducem iubirea aici, pe pământ, să o facem să rodească în mijlocul agitaţiei noastre zilnice, să crească în vieţile noastre de oameni, cu toate limitările noastre inerente. După ce inimile noastre de îngeri s-au contopit fără efort până la unitate, suntem acum chemaţi să punem în contact şi dimensiunile noastre mai dense, tiparele noastre de gândire şi comportament, tot ceea ce ne diferenţiază şi ne separă. Înţelegem că am găsit iubirea într-o clipă jucându-ne de-a zeii dar acum, pentru a o păstra, trebuie să învăţăm să ne jucăm de-a oamenii. Este un proces dureros, care scoate la lumină tot ceea ce am fi preferat poate să nu ştim despre noi şi despre celălalt.

A rămâne treji în acest proces, la mijloc, între Cer şi Pământ, fără a respinge nimic, a rezista tentaţiei de a transforma iubirea într-un ideal celest, dar şi a ne abţine să facem din ea un instrument proiectat să ne satisfacă nevoia de securitate şi confort, a fuziona într-un anume fel cu celalalt şi în acelaşi timp a admite că, dintr-o altă perspectivă, suntem şi vom rămâne mereu singuri, reprezintă marea provocare a iubirii. Devoţiunea totală, necondiţionată faţă de celălalt, manifestată concomitent cu respectul şi dragostea faţă de noi înşine şi propriile nevoi, ne cheamă să descoperim cu înţelepciune, blândeţe, curaj, umor şi spirit de joacă un nou nivel al potenţialului nostru interior.

Să nu ne amăgim că ar fi un drum confortabil. Dimpotrivă, calea inimii ca drum al descoperirii de sine este un drum al celor curajoşi şi oneşti, atât de oneşti încât sunt dispuşi să sacrifice totul, tot ceea ce credeau că sunt şi le aparţine, până la autonimicire. Da, este vorba din nou de moarte, dar despre o altfel de moarte. Este o moarte care dezleagă, care deschide. Este o moarte aici şi acum, în fiecare clipă, strat după strat, a tuturor neadevărurilor pe care ni le-am spus vreodată despre noi înşine, a tuturor orizonturilor în care ne-am închis pentru a ne simţi invulnerabili. Nu vom mai putea să ne amăgim că ştim ceva cu siguranţă despre noi înşine şi cu atât mai puţin despre celălalt. Adevărul crud pe care îl descoperim este că în viaţă nu există siguranţă – moartea este singurul lucru care vine cu siguranţă.

În faţa unei asemenea perspective mintea tinde de cele mai multe ori să o ia la fugă. Dar, aventurându-ne pe acest drum, descoperim că ceea ce moare lasă loc de expresie unei alte dimensiuni, mult mai intime, a relaţiei cu noi înşine. Începem să ne cunoaştem pe noi aşa cum nu ne-am mai cunoascut vreodată. De multe ori vom fi nevoiţi să renunţăm la acel echilibru interior artificial, fixat pe concepte şi judecăţi, despre care credeam că ne garantează armonia şi confortul. Călătoria inimii este un drum pentru cei care iubesc dansul pe muchie de cuţit.

Încet-încet, renunţând la ideile noastre despre viaţă şi începând să îi experimentăm direct toate faţetele, descoperim din ce în ce mai mult că tot ceea ce ne scoate din minţi la celalalt nu este decât o oglindă. Nimic din ceea ce ar putea mainfesta vreodată celalat, nimic din fricile şi măştile pe care le poartă, niciuna dintre obsesiile lui nu este în mod profund străină de noi. Şi, mai mult decât atât, pe măsură ce ne obişnuim să ne uităm plini de curaj la noi înţelegem că nimic din ce ar putea face celălalt nu ne poate răni vreodată cu adevărat. Acceptând suferinţa şi aruncând asupra ei lumina conştiinţei, descoperim că singurul care ce se prăbuşeşte şi ne doare este egoul. Ceea ce moare nu suntem noi ci povestea noastră despre noi, o poveste spusă din frica şi disperarea de a da cu ochii de adevărata noastră natură. Inima deschisă este fragilă ca o floare dar, într-un anume sens, este mai puternică decât oricând, pentru că este vie. Un nou echilibru se naşte atunci, exact în acel punct în care polarităţile se întâlnesc.


Iubirea ne invită pe un tărâm al paradoxurilor şi tensiunilor creatoare, unde cele două inimi care se aventurează împreună în călătorie pot să exploreze întreaga paletă de dimensiuni ale vieţii care palpită în ele. Energiile sălbatice a căror expresie suntem, masculinul şi femininul, interiorul şi exteriorul, umanul şi divinul, sacrul şi profanul, se întâlnesc şi coexistă într-un spaţiu de a cărui vastitate mintea noastră este total depăşită. Aşa cum viaţa nu poate fi rezumată la un set de răspunsuri precise, bine definite, fără a-i denatura însăşi esenţa de necuprins, tot astfel cele două inimi şi relaţia vie dintre ele nu poate fi inclusă într-un set de modele şi reţete care să le garanteze supravieţuirea, succesul, armonia sau orice altceva. Tot ceea ce se poate contura este un echilibru fin al contrariilor, în mijlocul şi nu împotriva tensiunii fundamentale dintre cei doi, echilibru care anunţă deschiderea unor orizontuiri încă şi mai vaste ale celor două fiinţe. Acest echilibru nu poate fi stabil, în sensul că, odată atins, s-ar menţine ca în poveşti până la adânci bătrâneţi. El se cere mereu şi mereu redescoperit, reajustat, recreat. Iubirea ca o cale de explorare şi expansiune a fiinţei umane este mai degrabă o atitudine de angajare totală pe acest drum personal decât o hartă cu poteci îngrădite, menite să ne ţină împreună. Promisiunea pe care o facem atunci când legăm o relaţie devine o promisiune către noi înşine, privind profunzimea şi onestitatea călătoriei noastre interioare.


Călătoria Inimii a lui John Wellwood este o carte care, fără a ne oferi vreo reţetă pentru depăşirea problemelor şi construirea unei relaţii împlinite, ne invită în schimb să descoperim că echilibrul nu se poate naşte din anularea tensiunilor şi a suferinţei ci din acceptarea lor totală, din curajul de a le pătrunde, din explorarea tuturor faţetelor emoţiilor care apar pe parcurs şi a ceea ce spun ele despre noi înşine şi, în ultimă instanţă, acceptarea noastră atât în ipostaza de zei cât şi în cea de oameni. A aduce împreună, prin inimă, toate aceste polarităţi aparent ireconciliabile, reprezintă marea noastră devenire prin iubire

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu