Love is life

Iubirea ne deschide calea spre spiritualitate, spre armonia sufletelor si frumusetea universului, caci doar iubirea se daruie neconditionat, fara teama de sacrificiu si fara a pretinde nimic in schimb. Si astfel il inalta si il innobileaza pe om. „Cel ce nu iubeste n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu este iubire” spune apostolul Ioan

"Iubirea este inrudirea omului cu Dumnezeu.Ea uneste la maxim persoanele umane fara sa le confunde.In iubire se arata plenitudinea existentei."Dumitru Staniloae

15 mai 2015

Cele 8 Nevoi Relationale ale Omului, cele 6 directii ale Sinelui in Relatii




Nevoile relationale sunt de fapt nevoi emotionale care pot fi indeplinite prin interactiune si conectare sociala autentica. In momentul in care aceste nevoi nu sunt indeplinite, apar trairi intense si tensionate care sunt experimentate ca fiind singuratate, gol interior.

Unul din cele mai importante concepte din Psihoterapia Integrativa este conceptul Nevoilor Relationale. Acestea sunt nevoi ce se declanseaza si cresc ca urmare a nevoii de interactiune umana de a ne conecta unii la altii. A fi constienti de aceste nevoi ne ajuta sa ne reglam si sa crestem relatiile din jurul nostru, sa avem o realizare mai mare despre realitatea persoanei cu care interactionez, motivatiile si emotiile acesteia. Nevoile relationale sunt de fapt nevoi emotionale care pot fi indeplinite prin interactiune si conectare sociala autentica.
In momentul in care aceste nevoi nu sunt indeplinite, apar trairi intense si tensionate care sunt experimentate ca fiind singuratate, gol interior. Astfel de experiente pot sa fie traite mult mai intens de catre cei care nu au primit atentia si afectiunea necesara ca si copii, nu le-au fost indeplinite aceste nevoi de relationare.
S-au identificat 8 Nevoi Relationale:
1. Nevoia de siguranta. Pentru a considera o relatie ca fiind sigura este nevoie sa ne simtim acceptati asa cum suntem, ca nu exista nici un pericol de a pierde relatia.
2. Nevoia de a fi validat si semnificativ. Este o nevoie de a fi apreciat pentru cine esti cu adevarat si inteles de ceilalti.
3. Nevoia de Acceptare de catre o alta persoana care ofera protectie. Aceasta nevoie este legata de modul in care investim parintii, profesorii si mentorii pentru a castiga incurajare, protectie si informatie de la ei.
4. Nevoia de reciprocitate sau confirmarea experientei proprii. Este o nevoie de prezenta a cuiva care este asemanator, care are o experienta asemanatoare.
5. Nevoia de definire de sine, care este opusa cu cea de mai sus. Vorbim de explorarea si identificarea propriior caracteristici unice care ne difera de ceilalti.
6. Nevoia de a avea impact asupra altei persoane.
7. Nevoia de initiere a contactului din partea altei persoane. Ne referim la reciprocitate in relatie, de dorinta de contact sa fina si din partea interlocutorului.
8. Nevoia de a exprima iubirea.
Exista 6 Directii legate de Sinele in relatii:
1. Biologic: relatia sinelui cu corpul. Ne adresam la relatia pe care o avem cu propiul corp si se exploreaza experienta, modul in care ne locuim corpul si relatia pe care o avem cu el.
2. Intrapsihic: relatia sinelui cu sinele. Ne referim la lumea interioara a experientelor unei persoane, dialogurile dintre parti ale sinelui si cum se dezvolta in timp. Ceea ce urmarim este intelegerea nturii si functionarii cadrului de referinta al unui om, care formeaza baza experientei sinelui in lume.
3. Interpersonal: relatia sinelui cu ceilalti. Urmarim aici domeniul relatiilor interpersonale si cum negociem legatura cu cei din jur. Se urmareste procesul de atasare si relatiile subiective care creeaza modelul relationarii si al nevoilor personale pe parcursul vietii.
4. Intercultural si contextual: relatia intre sine si context: ne referim la influente sociale, politice, istorice, economice, culturale si organizational asupra dezvoltarii sinelui.
5. Ecologic: relatia sinelui cu mediul inconjurator. Se urmareste aici relatia persoanei cu mediul natural si modul in care acesta influenteaza existenta ei in lume.
6. Transcedental: relatia sinelui cu lumea spiritual. Urmarim modul in care cautam sa dam sens mai larg existentei si cum poate fi dobandit prin dezvoltarea sinelui spiritual.
Ceea ce sta in centru Psihoterapiei Integrative este relatia terapeutica. Interventiile sunt ghidate in functie de necesitatile relationale si dezvoltare cat si de o cunoastere avansata despre sistemele de aparare si modul in care s-au invatat si dezvoltat mecanisme de aparare specifice pentru a gestiona anumite situatii.
Relatia terapeutica poate sa fie comparata cu un dans de interactiuni reciproce care se intampla pe parcursul terapiei si difera in intensitate.
Central pentru viziunea integrativa a psihoterapiei este conceptul de co-creare sau co-construire a relatiilor. Acest concept se refera la faptul ca nici o relatie nu se construieste dintr-o singura directie, si este extrem de util in cadrul relatiei psihoterapeutice. In felul acesta procesul relational este co-construit si evolueaza in mod constant, si atat pacientul cat si terapeutul au impact unul asupra altuia intr-un mod progresiv.
Mihaela Iordache,psiholog

Cateva lucruri in care crede:
- Nu merita sa ramai blocat, mai bine muncesti pentru dezvoltarea unei bune stari cu orice implica
- Descopera bucuria si placerea In fecare moment din zi, chiar si in mijlocul haosului si stresului
- Crede in sinteza perspectivei integrative, suntem un intreg, mintea, creierul, corpul si sufletul;
- Crede in practicalitatea psihoterapiei cat si latura ei complementara si ca investitia in propria persoana este cel mai bun lucru pe care cineva il poate face
- Nu exista reteta magica sau pilula care sa te schimbe, e necesar sa te implici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu