Love is life

Iubirea ne deschide calea spre spiritualitate, spre armonia sufletelor si frumusetea universului, caci doar iubirea se daruie neconditionat, fara teama de sacrificiu si fara a pretinde nimic in schimb. Si astfel il inalta si il innobileaza pe om. „Cel ce nu iubeste n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu este iubire” spune apostolul Ioan

"Iubirea este inrudirea omului cu Dumnezeu.Ea uneste la maxim persoanele umane fara sa le confunde.In iubire se arata plenitudinea existentei."Dumitru Staniloae

17 octombrie 2012

Cum sa-ti interpretezi visele: Descopera mesajul ascuns



 
Mihaela Costea, experta Garbo.ro in domeniul psihoterapiei, ne ajuta sa descifram semnificatia ascunsa a viselor.

Mihaela Costea este psihoterapeut in supervizare. A absolvit Facultatea de Psihologie a Universitatii Bucuresti si a urmat formarea in psihoterapie a Asociatiei pentru Psihologie si Psihoterapie Adleriana din Romania. Colaboreaza cu reviste precum Psychologies, Elle, CafeGradiva, Garbo si traduce carti de specialitate pentru Editura Trei.

Ca psihoterapeut se specializeaza in aceasta perioada pe terapia anti-fumat si dezvoltarea maximala a potentialului individual.

Mihaela are o experienta de 6 ani in domeniul Resurselor Umane, specializandu-se pe recrutarea de nisa si pe managementul performantei si a imbunatatirii acesteia.

Email: mihaela.costea2010@gmail.com

Cum sa ne intelegem visele?

Exista persoane care viseaza des si mult (si intens) si persoane care viseaza rar sau aproape deloc. Sau care uita ce au visat. Care credeti ca este diferenta dintre ei?

Curajul face diferenta. Persoanele care au curaj in a lua problemele vietii "in piept" nu viseaza sau viseaza foarte rar.

Mergand mai departe, persoanele care nu au suficienta incredere in ele insele, care amana sau evita rezolvarea problemelor vor visa des, intens si vor avea multe cosmaruri.

Visele apar pentru a ne confrunta cu problemele nerezolvate din timpul zilei, pentru a ne cere o solutie sau a ne inspira una, dar pe de alta parte ele sunt semnul ca nu ne simtim capabili sa ne rezolvam problemele de unii singuri. In acelasi timp, personalitatea si stilul nostru de viata sunt extrem de bine evidentiate in vise, dar prea subtil uneori.

Daca veti merge la un psihoterapeut si veti lucra cu visele voastre, acesta va va putea ghida catre scopurile inconstiente pe care le aveti in realitate (fiecare din noi are un scop de care este mai mult sau mai putin constient, scop ce a fost stabilit in primii 5 ani de viata) si va va putea ajuta sa le atingeti prin modalitati benefice si eficiente.

Visele oglindesc si modul in care ne vedem drumul prin viata, opinia pe care o avem cu privire la sensul vietii si la noi insine, la abilitatile si la valorile noastre. Tot visele ne arata modul in care tindem sa solutionam problemele de zi cu zi: in vis, solutionam provocarile ocolindu-le, trisand, deprimandu-ne, mutand responsabilitatea pe umerii altcuiva?

In multe culturi si pana destul de recent, despre vise se credea ca au semnificatie premonitorie sau profetica. Intr-un anume sens acest lucru e adevarat: visele ne arata ce probleme putem avea in viitor (pentru ca inconstientul nostru proceseaza tot ce se intampla in prezent si are grija sa ne avertizeze) dar si solutia la aceste probleme. Cum spunea Alfred Adler, visele sunt precum fumul unui foc. Dificultatea vine din a reusi sa intelegem aceste vise si sa le descifram.

Ce spun visele?

Visele scurte indica faptul ca problemele de zi cu zi ale persoanei care viseaza pot fi rezolvate printr-o scurtatura sau solutie simpla.

Visele lungi si complicate apar la persoanele care au nevoie de un exces de siguranta sau la cele care iau in considerare mai multe solutii ocolitoare la o problema. Astfel de vise indica de obicei ezitarea si dorinta de a evita implementarea solutiei, din teama de a esua.

Visele repetitive/recurente. Un vis repetitiv reprezinta o solutie repetitiva la o problema repetitiva. Cel mai indicat este sa incercam sa gasim variante noi de a solutiona acele aspecte ale vietii nesatisfacatoare, evitand acelasi raspuns care nu pare sa rezolve mai nimic, de fapt.

Ceea ce este foarte important in primul rand e sa observam sentimentul sau emotia care ne domina visul. E un sentiment pozitiv, de bucurie sau unul negativ? Ceea ce simtim in vis are legatura directa cu viata diurna, fiind oglinda registrului nostru emotional din acea perioada si ne semnaleaza practic natura problemei: nesiguranta, lipsa de incredere, dorinta, anxietate cu privire la o problema curenta.

Cum ne miscam in vis, ce facem efectiv? Suntem activi, luam initiativa sau suntem un factor pasiv, care se lasa condus de ceilalti si care lasa lucrurile sa curga de la sine, neintervenind? Intram in conflict cu alte parti, intram in competitie? Analizand aceste aspecte, putem obtine un portret al nostru si al modului in care tindem sa ne atingem scopurile. Cu o privire critica putem intelege unde gresim si care ar fi solutiile alternative.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu