Un Maestru Zen desena. I-a
cerut celui mai bun discipol al sau sa stea alaturi de el in tot acest timp
pentru a-i spune cand pictura sa este perfecta.
Discipolul era putin preocupat de aceasta
cerinta. Nu il vazuse niciodata pe maestrul sau facand ceva care sa fie
imperfect, dar in acea zi, totul parea sa mearga gresit. Cu cat maestrul desena
mai mult, cu atat totul devenea un haos…
Ca vorbim de China sau Japonia, arta caligrafiei este executata pe hartie de orez, care este foarte delicata, fragila. Ajunge o singura ezitare ca totul sa se strice, iar pata sa ramana acolo pentru secole. Pe hartia de orez este foarte greu sa incerci sa stergi, sa corectezi o greseala. Trebuie sa continui sa pictezi, fara ezitare. Daca ai ezitat pentru o singura clipa, ai facut un dezastru, iar cel care ar un ochi bun, va observa imediat: “Aceasta nu este o pictura ZEN”, ca sa fie e nevoie de un stil lejer, neezitant.
Maestrul picta si iar picta si efortul il facea sa asude. Iar discipolul statea langa umarul sau si continua sa spuna: “Nu, acesta nu este perfect”. Iar amestrul facea greseli dupa greseli.
La un moment dat, desenul era aproape de sfarsit si Maestrul i-a spus discipolului: Du-te afara si pregateste-mi alta foaie.
Si, in timp ce discipolul nu mai era acolo, Maestrul a realizat opera sa. La intoarcere, discipolul exclamat: Maestre, dar acesta este perfect. Ce s-a intamplat?
Maestrul rase si spuse: Devenisem constient de prezenta ta . Simpla idée ca cineva este acolo pentru a aprecia sau pentru a condamna, a nega sau a sustine, mi-a perturbat pacea interioara. Acum nu ma va mai perturba nimic: am inteles ca incercam sa fac ceva perfect .
Incearca sa faci ceva perfect si va ramane mereu imperfect. Natura este perfecta; Efortul nu este natural. Ori de cate ori vei face ceva sfortandu-te, vei distruge. Ori de cate ori esti natural si lasi ca lucrurile sa se inatmple, Dumnezeu este in spatele tau. Cand iti e frica, atunci cand vrei sa demonstrezi ceva, l-ai pierdut pe Dumnezeu. In frica ta, l-ai uitat. Ii pui mereu in fata pe ceilalti si astfel uiti izvorul dn tine.
Auto-constientizarea se transforma in
ceva rau. O persoana care nu se auto-constientizeaza (pe sine in raport cu
ceilalti) este perfecta, iar aceasta forta vine de undeva de sus. Cand esti
autoconstient esti in dificultate. Cand te autoconstientizezi in acest mod, de
fapt incerci sa te arati celorlalti, aratand ca de fapt nu stii cine esti …
Iata de ce, atunci cand esti singur esti
in armonie: nu esti preocupat/a. Cand esti singur/a esti mult mai inocent/a.
Nimeni nu te vede.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu