Love is life

Iubirea ne deschide calea spre spiritualitate, spre armonia sufletelor si frumusetea universului, caci doar iubirea se daruie neconditionat, fara teama de sacrificiu si fara a pretinde nimic in schimb. Si astfel il inalta si il innobileaza pe om. „Cel ce nu iubeste n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu este iubire” spune apostolul Ioan

"Iubirea este inrudirea omului cu Dumnezeu.Ea uneste la maxim persoanele umane fara sa le confunde.In iubire se arata plenitudinea existentei."Dumitru Staniloae

29 ianuarie 2015

“Dragostea, singura, nu poate niciodata sa duca corabia la mal”


 “Vă mărturisesc că până astăzi când vă scriu aceste rânduri, nu am găsit definiția fericirii! Nu am găsit-o nici în tratatele filosofice, nici în cântecele de dragoste, dar îmi place să cred că ea există și tocmai de aceea oamenii aleargă toată viața s-o ajungă și s-o constate.

Eu cred că suntem făcuți din iubire, trăim pentru a primi și a dărui iubire. Fără iubire, fără dragoste ar fi pustiu în lume. Dragostea poate să umfle pânzele speranței, dar singură nu poate niciodată să ducă corabia la mal. Mi-a plăcut și-mi place viața în mișcare, colorată, originală, neașteptată, puternică. Dar fără excese. N-am trăit niciodată cu încetinitorul!”


Florin Piersic

28 ianuarie 2015

“Dacă tu îți amintești de mine, nu-mi pasă că ceilalți m-au uitat”

  


Uneori îți amintești…

Inima fiecărui om e ca o fântână adâncă. Și nimeni nu știe ce zace pe fundul ei. Nu ne putem decât imagina, judecând după lucrurile care ies din când în când la suprafață.
Oricine se îndrăgostește caută piesele lipsă din el însuși.
Cu trecerea timpului, vei înțelege… Ce durează, durează, ce nu e de făcut, nu e de făcut. Timpul rezolvă cele mai multe dintre lucruri, și ceea ce timpul nu rezolvă, va trebui să rezolvăm singuri.
Nici adevărul, nici sinceritatea, nici forța, nici blândețea, nimic, absolut nimic nu poate atenua durerea, tot ce ne rămâne de făcut este să luăm lucrurile până la capăt și să încercăm să învățăm ceva, chiar dacă știm că ceea ce învățăm nu ne va fi de niciun folos.
Nu trăiești decât pe jumătate… Cealaltă jumătate așteaptă undeva, încă neatinsă.
Am închis ochii și mi-am cercetat străfundurile sufletului. Când am făcut asta, liniștea din jur s-a așternut peste mine ca niște firicele de praf.
Singurătatea nu e un sentiment atât de rău. E ca liniștea în care se cufundă un copac după ce păsările și-au luat zborul de pe ramurile lui.
Cu cât trec anii, parcă se lungește timpul, asemenea unei umbre la amurg. Într-o zi întunericul va înghiți umbra cu totul.
Dacă tu îți amintești de mine, nu-mi pasă că ceilalți m-au uitat.


Sorin Tudor

Dragoste și pasiune





Un mănunchi de gânduri…

Fericirea o atingi arareori, dar merită să alergi după ea toată viața.
Până și dragostea cea mai fericită își are furtunile ei; se poate chiar spune că ea se hrănește atât din spaime cât și din bucurii.
Iubirea este ca febra, ea se naște și se stinge fără ca voința să aibă cea mai mică contribuție.
Iubirea nu caută egalitatea, ci o naște. (…)Fără egalitate nu se poate iubi.
Există oameni care, mânați de dorința de a cunoaște totul, uită să iubească.
Din lașitate, nu din lipsă de pricepere nu citim în inimile noastre.
Adevăratele pasiuni sunt egoiste.
Pentru a aprecia pasiunea unui om, ar trebui să cunoaștem ce preț au pentru el toate lucrurile pe care le sacrifică pasiunii sale.
În viață, pasiunile sunt niște accidente, dar ele se întâlnesc numai la spiritele superioare.
Un gram de pasiune întărește spiritul; prea multă îl înnăbușă.
A gândi înseamnă a suferi.

Stendhal
(23 ianuarie 1783 – 23 martie 1842)

Sorin Tudor

Îmblânzirea sufletului


 “Dacă unul se duce mai în larg şi nu mai ştie să se întoarcă, celălalt e dator să-l recupereze. În iubire nu abandonezi.” – Chris Simion


Pornind de la acest citat, care nu este altceva decât o adevărată chintesență a vieții, a unei întregi trăiri, mi s-a derulat în fața sufletului un film al propriei existențe. Un fel de “Eat, pray, love” în care mi-am propus să nu fiu deloc blândă cu mine. Să îmi fiu așa cum mi-am fost întotdeauna: propriul critic.
Întorcându-mă în trecutul meu chiar foarte apropiat, regăsesc acolo o femeie care deși era liberă, puternică, independentă, se simțea mereu “între cer și pământ”. Întinsă parcă peste prea multă viață. Peste prea multe întrebări fără răspuns. Singură. Știa însă că dintre toți oamenii pământului, ea se putea baza în special pe sine. Era, acolo, singura care să își dea o mână de ajutor, în orice hău ar fi căzut. Singura care o împingea, singura care stătea în genunchi lângă ea, singura care o scutura trezind-o la realitate și scoțând-o cu capul din nisipul propriei plângeri de milă, singura care o scotea din orice situație aparent fără ieșire.
Și totuși, în viață nu e de ajuns să te ai pe tine. E ca și cum tu ți-ai spune: “Bună dimineața!”, “Cum a fost ziua de azi?” și :Bună seara!”. Ca și cum tu te-ai lăuda, tu te-ai aplauda, tu te-ai auzi, tu ți-ai vorbi. Tot acolo, în trecutul meu, am regăsit o femeie foarte orgolioasă. Încăpățânată până la Dumnezeu. O femeie căreia deși îi tremura sufletul și genunchii de teamă, nu ar fi schițat un gest în privirea sau ființa sa care să arate asta. Eram o rună care se deschidea doar la propria cheie, seara, când eram doar eu cu mine și mă sfârșeam în nopțile reci și goale în care nu mă putea descifra nimeni.
Totuși – deoarece întotdeauna este vorba despre un “totuși” sau un “dar” – în spatele acestei femei, în adâncul acestui suflet, zăceau ascunse atât de multe vise, trăiri, emoții. Un copil mare care nu pierdea nici o clipă să se copilărească. Un om care nu uita să zâmbească niciodată la timp. O femeie ca oricare alta. Un om ca oricare altul. Opusă total persoanei descrise mai sus. Persoană pe care, ani de zile, eu nu am vrut să o văd. Am văzut-o doar pe cea care mi-a convenit mie. Doar pe cea care mie mi-a fost mai la îndemână. Doar pe cea care făcea scuzabilă orice plecare și îndepărtare a oamenilor de mine întru favoarea mea. Inclusiv singurătatea. Până într-o zi, când am privit în jurul meu. Nu ca de obicei. Altfel. Cu tot ce eram eu. Am fost pentru prima dată acolo întreagă. Și am văzut. Am văzut cum toți oamenii dragi mie aveau o familie, un iubit, o iubită, soț, soție, logodnic, logodnică. Nu erau poate familia perfectă, dar erau. Nu era relația perfectă, dar era. Nu erau oamenii perfecți, dar își erau. Și le treceau toate. Își luau de pe suflet apăsări unii altora. Și își rămâneau indiferent de ce s-ar fi întâmplat.
Apoi, tot privind în jur, mi-am dat seama că aceia singuri erau cei ca mine. Cei care spuneau mereu că se pot descurca singuri, că dacă cineva i-ar părăsi nu ar fi capăt de lume, că dacă cineva le-ar spune că nu are nevoie de ei, nici nu s-ar uita în urmă. Și nu mi-a plăcut. Nu mi-a plăcut, deoarece fiind propriul meu critic, mi-am dat seama că greșeam! Toți ne putem descurca singuri. Toți putem depăși o despărțire. Evident toți am putea rămâne redute necucerite, dar nu despre asta este vorba în viață.
În viață este vorba despre viață, cum am mai spus într-un articol. În viață este vorba despre a învăța să trăim unii cu alții. Să ne acceptăm și să ne transformăm micile defecte, capricii în diferențe care fac din noi excepții. În viață este vorba despre a ne deschide. Despre încredere. Nu formală. Încredere totală. Nu în toți, ci în cineva anume care dintr-un motiv aparte ne-a ales pe noi să ne iubească, să ni se încreadă, să ne protejeze, să ne alinte, să ne fie și indiferent de ce ar urma – să ne rămână. Să stea acolo neclintit și să nu îi fie teamă să ne spună verde în față când suntem niște nesuferiți sau când nu avem dreptate și tot el să fie primul care să ne liniștească, să ne țină în brațe și să ne fie când nimeni nu ne-ar fi. Să fie valul care ne sparge toate principiile, prejudecățile, temerile și să ne dea peste cap toată lumea în cel mai furtunos, neașteptat, dar minunat fel posibil. Să fie cetatea unde noi ne ascundem de toți și tot ce ne-ar putea răni. Chiar și de noi înșine când este cazul. Și este. Este cazul de multe ori, ca iubirea adevărată să apară de undeva – din cele mai reale, sincere și pline de dragoste gânduri și dorințe ale noastre și să ne apere, să ne vindece și să ne salveze.
Poate, dacă am învăța să ne vedem așa cum suntem cu adevărat, dacă ne-am accepta și defectele, nu doar calitățile, dacă am învăța să fim mai deschiși, mai sinceri, mai plini de încredere, mai puțin orgolioși, mai drepți cu noi înșine, poate atunci, am fi mai mulți cei care ar fi găsiți de dragostea adevărată. Poate, dacă am realiza că orice “buric al pământului” are nevoie de un Atlas care să îi fie mereu punctul de echilibru în tot și toate: cu viața, cu oamenii, cu iubirea și cu el însuși, poate, atunci, am fi mult mai fericiți, mai senini, mai liniștiți. Poate, dacă nu ne-am mai teme atât să devenim dependenți de cineva, poate atunci, am înțelege necondiționarea. Absolută. Și am dărui-o fără să clipim!
Când în sfârșit am înțeles toate acestea, am înțeles că poți avea totul doar printr-o ținere de mână și am devenit dependentă de un astfel de om. De o astfel de iubire. Aveam nevoie de ea ca să mă ajute să mă văd așa cum sunt. Imperfectă, dar iubită în toată imperfecțiunea mea. Aveam nevoie de ea ca să dea cu mine de toți pereții iubirii pentru a scoate lumina din mine și să mă arate mie cum sunt eu cu adevărat! Aveam nevoie de cineva care să nu se teamă să îmi spună când greșesc, ce greșesc, că nu am mereu dreptate, că sunt trufașă, dar toate acestea să fie pentru a închega și nu pentru a destrăma. Aveam nevoie de un Petruchio care să îmblânzească frumos acea Katharina din mine ca să mă pot bucura de o iubire ca nici o alta!
Și astfel, am realizat că sufletul pereche, iubirea aceea unică, eternă, adevărată, apare când te aștepți mai puțin. Te ajută să te schimbi nu pentru el, ci pentru tine. Te iubește oricum, dar te vrea sănătos din toate punctele de vedere și te vindecă dacă este nevoie, cu el însuși acolo unde cicatricile tale încă sângerează. Și nu se plânge! Nu îl doare că ți-a pansat rănile cu bucăți din el! Și nu îți spune că din teamă și orgoliu, ai săpat în el ca în cele mai adânci albii de râu. Iubește și iartă. Îți spune doar când sapi în tine. Îți arată că orgoliul, mândria, teama nu au nimic în comun cu iubirea. Că ele sunt dușmanii acesteia. Că iubirea trufașă e semn de superioritate nu de iubire!
Concluzionând: dacă ne-am iubi mai mult am înțelege că nu orgoliile și principiile ne ajută în viață, ci dragostea necondiționată și renunțarea la ceea ce nu ne definește în adâncul sufletului nostru.

Dedic acest articol și fiecare cuvânt pe care l-am scris sau îl voi scrie vreodată – fără pic de teamă sau îndoială – omului pe care îl iubesc, Marius Ionuțaș.

Ramona Sandrina

http://webcultura.ro/

21 ianuarie 2015

Horoscopul Italian al lui Amor pentru 2015


Descopera ce iti aduce dragostea in 2015 si cat de norocos esti pe plan emotional citind previziunile horoscopului italian pentru 2015!

Horoscopul italian este cunoscut pentru caracterul sau romantic, dar si pentru faptul ca vizeaza in principal inima, sentimentele si relatiile de iubire. Categoriile sale speciale pornesc de la ziua de nastere a unei persoane si, in functie de ea, se stabilesc anumite previziuni specifice. Descopera ce iti aduce dragostea in 2015 si cat de norocos esti in acest aspect citind previziunile horoscopului italian pentru 2015. Odata ce stii carei categorii ii apartii, afla ce iti rezerva Amor pentru anul in curs:

Horoscopul italian al Dragostei: Data de nastere iti spune carei categorii ii apartii

Cei nascuti in zilele de 1, 6, 11, 16, 21, 26, 31 – apartin categoriei A1;
Cei nascuti in zilele de 2, 7, 12, 17, 22, 27 – apartin categoriei B2;
Cei nascuti in zilele de 3, 8, 13, 18, 23, 28 –apartin categoriei C3;
Cei nascuti in zilele de 4, 9, 14, 19, 24, 29 – apartin categoriei D4;
Cei nascuti in zilele de 5, 10, 15, 20, 25, 30 – apartin categoriei E5.

Dragostea in 2015 pentru categoria A1
Anul tau sentimental 2015 este un an fantastic, iar Amor va deschide larg pentru tine portile iubirii si ale posibilitatilor romantice. Cei care se afla in cautarea sufletului pereche au mai multe sanse de a intalni acea persoana la care visau in secret, iar sansele cele mai mari sunt in luna martie si iulie, dar si spre finele anului.
Pentru cei casatoriti sau implicati intr-o relatie stabila, 2015 este anul iubirii. Stabilitatea, tandretea, respectul reciproc si comunicarea sunt reperele emotionale ale anului pentru cuplul pe care il formeaza acesti nativi. Spre cea de-a doua jumatate a lui 2015 vor exista unele nelinisti si griji, poate chiar unele mici neintelegeri intre tine si partener. Sunt legate de faptul ca simti prea multa presiune si responsabilitate pe umerii tai, insa prezenta reconfortanta a partenerului te va linisti si iti va arata ca ai ales omul potrivit, care sa iti fie alaturi si sa te sprijine la bine si la rau.

Dragostea in 2015 pentru categoria B2
2015 vine la pachet cu o serie de surprize emotionale pentru cei apartinand acestei tipologii. Pe scurt, 2015 poate fi caracterizat pentru tine drept un al deciziilor, un an al despartirilor definitive sau al casatoriilor. Multe cupluri in care sunt implicati acesti nativi fie se despart si o iau pe drumuri separate, fie decid sa treaca la etapa urmatoare a relatiei lor de dragoste. Vei fi pus de mai multe ori in situatii incomode, iar circumstantele sunt de asa natura incat te obliga intr-un mod usor inconfortabil sa iti asumi anumite responsabilitati prezente sau viitoare.

Perspectivele tale asupra modului in care privesti relatiile se schimba radical. Cei implicati in relatii dificile si complicate sau cei care se aflau in expectativa, sperand ca lucrurile legate de persoana iubita se vor imbunatati, sunt pusi in ipostaza de a lua hotarari radicale. Desi pe moment par a fi dificile pentru tine, pe termen lung, iti vor face mult bine si te vor ajuta sa iesi din blocajul energetic-emotional in care te aflai. Pentru o buna parte din nativii single, prima parte a lui 2015 este de bun augur. Exista posibilitatea de a cunoaste persoana potrivita, care sa te faca sa simti ca iti doresti sa te asezi la casa ta.

Dragostea in 2015 pentru categoria C3

2015 are un mare potential de a fi un an constructiv si potent pentru fericirea emotionala a celor apartinand tipologiei C3. Abundenta si prosperitatea sunt cuvintele cheie care iti guverneaza viata sentimentala in cea mai mare parte a anului. Impreuna cu persoana iubita, depuneti eforturi si investiti toata energia voastra pentru a da forma visurilor si planurilor voastre. Acest an, mai mult decat altele, este de o importanta enorma pentru viitorul relatiei voastre.
Indiferent ca ne referim la mutatul intr-o locuinta noua sau intr-o alta tara sau pur si simplu la hotararea de a nu mai lasa distanta fizica sa va desparta (in cazul relatiilor la distanta), tot ceea ce intreprindeti si realizati in acest an este incununat de succes. Daca esti single, atragi in jurul tau persoane interesante si se pot naste atractii pasionale, insa va depinde mult de tine si asteptarile pe care le ai de la un viitor partener pentru a le continua pe termen lung si a le da o forma oficiala. O relatie stabila poate lua nastere la jumatatea anului.
Dragostea in 2015 pentru categoria D4

Chiar daca in general, 2015 se va arata a fi un an bun care iti va aduce multe recompense si iti va intari sentimentul de implinire si fericire, trebuie sa mentionam ca in acest an figura principala nu vei fi tu, ci partenerul tau. Viata ta se desfasoara normal, insa vei fi nevoita sa treci prin anumite provocari prin prisma partenerului de viata. Va trebui sa iti demonstrezi loialitatea si sentimentele si sa ii oferi tot sprijinul tau de dragul lui si pentru binele general al relatiei voastre. Pe primul plan se va afla partenerul tau, iar tu te vei trezi dandu-ti toata silinta pentru a-l incuraja si a-l sustine in ceea ce si-a propus sa faca. Stii si constientizezi ca acest lucru este extrem de important pentru voi amandoi si ca de el poate depinde viitorul vostru impreuna.
Chiar daca anul acesta sunteti prea ocupati si timpul nu va permite sa va concentrati asupra unei directii noi, spre sfarsitul anului aveti in minte aducerea pe lume a unui copil. Cei single trec prin an bulversant din punct de vedere emotional si este cel mai bine pentru ei sa isi doreasca sa-si gaseasca linistea interioara inainte de a-si gasi sufletul pereche.


Dragostea in 2015 pentru categoria E5


2015 aduce cu el o stare de bine, dar si prosperitate pe plan material in cuplurile in care sunt implicati acesti nativi. Financiar vorbind, lucrurile stau cat se poate de bine si sunteti foarte aproape de a va indeplini micile mofturi si capricii. Incercati pe cat posibil sa evitati rutina si sa va implicati in activitati noi alaturi de partenerul de viata. Lasati copiii la bunici sau parinti si redescoperiti-va reciproc unul pe celalalt. Aveti nevoie sa petreceti timp de calitate doar in compania celuilalt. Calatoriile pot reprezenta o modalitate buna de a va condimenta relatia. Comunicati eficient pentru a nu lasa loc de discutii conflictuale in ceea ce priveste educatia copiilor si nu lasati pe nimeni sa se implice in relatia voastra de dragoste.
In ceea ce ii priveste pe nativii single, exista o probabilitate mare ca acestia sa cunoasca o persoana speciala, care ii va cuceri iremediabil si cu care va stabili o puternica legatura emotionala. Nu va fi insa o relatie usoara, caci in ciuda compatibilitatii de personalitate, exista anumite diferente de mentalitate si perceptie. Vei fi nevoit sa faci anumite compromisuri pe care nu le-ai fi facut niciodata in circumstante normale. Depinde doar te tine daca le poti face si daca facandu-le te vei simti impacat cu tine si cu ceea ce esti.

16 ianuarie 2015

"Iubește bărbatul care te respectă!


"Iubește bărbatul care te respectă!
 Iubește-l pentru că el îți sărută mâinile și fruntea.
 Iubește-l pentru că are grijă de tine și nu te lasă să ieși fără căciulă din casă atunci când afară e prea frig.
 Iubește-l pentru că te răsfață ca pe un copil, te privește ca pe singura femeie și te vrea să fii a lui pe viață.
 Iubește-l pentru că-ți spune “Te iubesc” atunci când simte, nu după ce ți-a greșit, pentru că vrea să te împace.
 Iubește-l pentru că lasă de la el întotdeauna. Iubește-l pentru nu te jignește și nu te face să te înjosești.
Iubește-l pentru că te privește ca pe o doamnă, doamna lui și pentru că e cel mai mândru atunci când merge cu tine de mână pe stradă, fie că doar și până la magazinul din colț.
Iubește-l pentru că se afișează cu tine și pentru că nu râvnește la alte femei mai frumoase, mai inteligente, mai provocatoare. Iubește-l pentru că-ți știe calitățile și te apreciază pentru ele, pentru că-ți știe defectele, dar te acceptă în ciuda lor.
 Iubește-l pentru că te susține, pentru că e alături de tine, pentru că nu te lasă să renunți.
 Iubește-l pentru că te sfătuiește cum e mai bine pentru tine, pentru voi, nu pentru el însuși.
Iubește-l pentru că nu e egoist și pentru că știe să renunțe la ceva ce știe că te nemulțumește.
Iubește-l pentru că tu ești femeia cu care vrea să-și petreacă restul zilelor.
Iubește-l pentru că te respectă, căci dacă ți-a dăruit respectul lui, ești singura femeie care contează.
 Mulți îți vor dărui inima, dar te vor iubi într-un mod egoist.
 Și nu uita: fii demnă de tot ceea ce-ți oferă și nu-l dezamăgi vreodată!"



Despre suflete pereche


"Un suflet-pereche este cineva care are un lacat la care se potriveste cheia ta, altfel spus, cheia ta se potriveste in lacatul lui. Cand ne simtim destul de in siguranta pentru a deschide aceste incuietori, iese la iveala adevarata noastra identitate si putem fi pe deplin cine suntem cu adevarat; putem fi iubiti pentru cine suntem si pentru cine credem ca suntem. Fiecare dintre noi ii dezvaluie celuilalt partile cele mai bune. Indiferent ce ar merge rau in jurul nostru, cu acea persoana suntem in siguranta in paradisul nostru. Sufletul-pereche este cineva care ne impartaseste cele mai profunde aspiratii si cu care ne miscam in aceeasi directie. Daca ne simtim ca doua baloane care se misca impreuna in sus, este foarte posibil sa ne fi gasit persoana potrivita."

Richard Bach

Ce ştim despre teoria „Sufletelor pereche”


Cabala ne spune că sufletele pereche sunt iubiri şi relaţii ce transcend timpul şi spaţiul.
Există o anumită vârstă la care sunt sigură că mulţi dintre noi s-au gândit la existenţa acestor suflete pereche, dar mai mult decât a spune mândru că ţi-ai găsit acest suflet pereche, trebuie să ştii ce anume înseamnă acest lucru şi cum poţi privi în profunzime acest fenomen. Ţi s-a întâmplat vreodată să întâlneşti o persoană faţă de care ai simţit o conexiune specială, o emoţie pozitivă şi un puternic sentiment de familiaritate? Dacă da, atunci este posibil să îţi fi cunoscut sufletul pereche. Ele îşi pot face apariţia în viaţa noastră şi ne însoţesc un timp mai scurt sau mai lung, ne pot arăta un drum sau ne salvează într-o situaţie-limită. Ele pot sta câteva ore sau toată viaţa, dar, de fiecare dată, cel mai important lucru este că au un impact puternic asupra noastră.
Ca să înţelegeţi exact despre ce vorbesc şi cum funcţionează totul, trebuie să ştiţi că şi comunicarea cu sufletul pereche este cursivă, armonioasă, ca şi cum v-aţi cunoaşte dintotdeauna, ca şi cum vă era menit să vă cunoaşteţi, iar de multe ori cuvintele sunt de prisos, vă înţelegeţi doar din priviri. Energia pozitivă pe care o simţi venind dinspre sufletul pereche este, de cele mai multe ori, covârşitoare. El nu te face să suferi, nu-ţi provoacă durere, nu te împovărează, ci îţi arată lecţia pe care o ai de învăţat, într-un mod cât mai natural. Dacă simţim, totuşi, anumite piedici sau emoţii negative, e posibil să confundăm sufletul pereche cu o relaţie karmică. În aceste situaţii, vorbim despre ,,regăsiri karmice”, adică două persoane care tocmai s-au întâlnit, care se cunoşteau, de fapt, din alte existenţe şi au experimentat deja alte tipuri de relaţii împreună. Regăsirile sau întâlnirile karmice - indiferent de natura lor - există pentru a ne ajuta să evoluăm din punct de vedere spiritual, rezolvând anumite probleme emoţionale sau relaţionale.
Despre sufletul pereche se spune că acesta nu trebuie neapărat să fie de sex opus, să fii căsătorit(ă) cu el sau să trăiţi o poveste de iubire. El îţi poate fi frate, mamă, bunic sau prieten bun. Însă impactul cu acea persoană va fi unul covârşitor, imposibil de uitat.
Ca să intrăm mai mult în detalii vreau să vă spun că există trei categorii de suflete pereche, fiecare având caracteristici distincte şi de neconfundat faţă de alte persoane din viaţa ta.
Suflete pereche camarade - sunt oamenii care te ajută să-ţi atingi un scop, să înveţi anumite lecţii, care-ţi sunt alături în situaţii speciale, dificile, poate cruciale; sunt cei care te-au salvat în situaţii-limită sau care, pur şi simplu, ţi-au alinat suferinţa când credeai că nu se mai poate face nimic. Sprijinul lor e întotdeauna necondiţionat şi vine atunci când simţi nevoie acută de afecţiune, susţinere şi ocrotire.
Sufletele pereche gemene - sunt cei cu care ai avut o relaţie specială de prietenie de-a lungul mai multor vieţi. Întâlnirea cu un suflet pereche geamăn e ca reîntâlnirea cu un prieten vechi, pe care nu l-ai mai văzut de ani întregi. Sunt oamenii care te înţeleg întru totul, deoarece sufletele voastre sunt puternic acordate la nivel telepatic. Vă veţi ajuta reciproc, în multe moduri, să învăţaţi şi să evoluaţi împreună, iar prietenia dintre voi se va întări şi mai mult.
Sufletul pereche flacără geamăna - este unic şi cel mai important pentru noi. Aţi petrecut împreună multe vieţi, pline de dragoste şi grijă unul faţă de celălalt, iar legătura dintre voi este una profund spirituală. Când îl întâlneşti din nou, în această viaţă, simţi o atracţie imediată, e ca şi cum vă cunoaşteţi dintotdeauna, e ca un curent electric, care trece prin amândoi, în acelaşi timp. Sufletele se recunosc imediat şi îşi amintesc iubirea profundă care există între ele, dincolo de timp şi spaţiu. Este jumătatea ta perfectă şi împreună veţi crea o atmosferă de vrajă, pe care nu ai simţit-o cu nimeni altcineva niciodată. Acest sentiment este întotdeauna reciproc. Se spune că, atunci când întâlneşti sufletul pereche flacără geamăn, îţi găseşti imaginea în oglindă a sufletului tău, iar împreună formaţi un întreg plin de dragoste şi armonie. Sufletul tău pereche flacără geamăn e, de cele mai multe ori, de sex opus, dar se poate încarna şi într-un frate sau soră (de obicei geamăn). S-ar putea chiar să semănaţi unul cu altul, având de multe ori aceleaşi trăsături, mai ales în jurul ochilor. Energiile spirituale sunt într-un acord perfect şi atât de legate unele de altele, încât între aurele celor doi se formează un arc strălucitor de lumină, un curcubeu de energie ce uneşte cele două suflete.
Va trebui să mai ştiţi că nu veţi avea ocazia să întâlniţi acest suflet pereche unic în fiecare viaţă, pentru că se poate întâmpla ca fiecare să aibă de învăţat o anumită lecţie, în mod individual. Dar e cert că tindeţi, prin ceea ce faceţi, să ajungeţi din nou împreună, iar sufletele voastre să evolueze pe un drum spiritual comun şi la un moment dat într-o altă viaţă să daţi unul peste celălalt şi să trăiţi aceeaşi bucurie enormă a regăsirii.
Să ştiţi că, inclusiv la nivel de suflet, se poate vorbi de chestiuni rămase nerezolvate. În multe vieţi anterioare, anumite lecţii au rămas nerezolvate sau neînvăţate, unele îndatoriri au rămas neîndeplinite, anumite relaţii nu au fost consumate, iar sufletul simte nevoia acută de a duce ceva la bun sfârşit. Uneori, nimeni nu înţelege de ce puneţi atâta pasiune şi dăruire într-o anumită profesie, cauză sau un anumit hobby. Dacă aveţi sentimentul că trebuie să terminaţi ceva ori să puneţi capăt unei situaţii sau unei relaţii cu cineva, atunci este probabil că anumite „uşi” din trecut nu au fost închise foarte bine. Tot ce ni se întâmplă face parte dintr-un puzzle, iar „piesele” trebuie privite în ansamblu, nu separat, iar atunci când veţi începe să faceţi acest lucru veţi reuşi să vedeţi imaginea de ansamblu şi să înţelegeţi tot mai bine că fiecare clipă face parte dintr-un întreg şi că sufletele dragi vouă vor găsi întotdeauna o modalitate de a vă fi aproape într-o formă sau alta, acum sau poate data viitoare.

15 ianuarie 2015

Mihai Eminescu si cele mai frumoase versuri de dragoste din lume!




Astazi se implinesc 165 de ani de la nasterea poetului national Mihai Eminescu. Este un moment cand vrem sa va presaram in suflete o atmosfera romantica, in spiritul marelui poet roman.

Aceasta este o selectie a celor mai frumoase versuri de iubire pe care le-a scris poetul national. Va dedicam aceste strofe de dragoste:
*
In lumea asta sunt femei
Cu ochi ce izvorasc scantei ...
Dar, oricit ele sunt de sus,
Ca tine nu-s, ca tine nu-s ! (De ce nu-mi vii )
*
Adormind de armonia
Codrului batut de ginduri,
Flori de tei deasupra noastra
Or sa cada rinduri-rinduri. (Dorinta)
*
Ne-om razima capetele-unul de altul
Si surizind vom adormi sub inaltul,
Vechiul salcim. - Astfel de noapte bogata,
Cine pe ea n-ar da viata lui toata? (Sara pe deal)
*
Ah! cat esti tu de mandra si frumoasa
Cand razi, cand plangi, cand ma saruti, cand ah!
Cuprind in mani eu capul tau geloasa!
Si sarut ochii-ti plini de lacrimi, ah!
Ei stralucesc ca stelele focoase
Ce-ntr-a junie-mi noapte lumina!
Si te iubesc, si te sarut, te-ador,
Amorul meu, nespusul meu amor! (Iubitei)
*
Inc-o gura - si dispare...
Ca un stalp eu stam in luna!
Ce frumoasa, ce nebuna
E albastra-mi, dulce floare! (Floare albastra)
*
De-as avea o porumbita
Cu chip alb de copilita,
Copilita blandisoara
Ca o zi de primavara,
Catu-ti tine ziulita
I-as canta doina, doinita,
I-as canta-o-ncetisor,
Soptind soapte de amor. (De-as avea)
*
A noastre inimi isi jurau
Credinta pe toti vecii,
Cand pe carari se scuturau
De floare liliecii.
Putut-au oare-atata dor
In noapte sa se stinga,
Cand valurile de izvor
N-au incetat sa planga. (Cand amintirile)
*
Caci dorul meu mustrari o sa-ti tot spuie
Si sarutindu-te am sa te cert
Cu dezmierdari cum n-am spus nimanuie.( Gandind la tine )
*
Piara-mi ochii tulburatori din cale,
Vino iar in san, nepasare trista;
Ca sa pot muri linisiti, pe mine
Mie reda-ma! [ Oda (in metru antic) ]


Cum iubim dupa 40 de ani


Din punct de vedere social si cultural, romantismul pare mai degraba dreptul celor aflati, cum se spune, „in primavara vietii“. Adultii trecuti de acest stadiu au, nu-i asa, lucruri mai importante de facut decat sa caute un partener, sa se indragosteasca.
Si intr-o perspectiva statistica, lucrurile stau, intr-adevar, cam astfel. Romantismul, gasirea unui partener sunt percepute la nivelul „marelui public“ ca fiind o etapa dintr-un ciclu de viata care se completeaza ulterior cu casatoria si intemeierea unei familii.
Numai ca, in fata acestui tablou in care totul este stabilit si ordonat – parca, a priori – se pot ridica doua obiectii. Prima – practica, a doua – de natura emotionala.

Ce ne facem, pe de o parte, cand ceea ce am construit la nivel socio-familial, se destrama? Putem ajunge in momentul in care, dupa 40 de ani, trebuie sa schimbam macazul, sa ne reformam, sa ne reinventam, dupa ce intreaga viata privata ne-a fost data peste cap.
Ne vedem, astfel, in situatia de a reincepe sa fim „in cautari“, de a o lua de la capat. Ce ne facem insa, pe de alta parte, daca structural nu suntem croiti astfel incat sa ni se potriveasca acest calapod cvasiuniversal?
Romantismul pentru cei maturi
Stiind ca voi scrie un articol pe aceasta tema, am intrat pe net pe site-urile dedicate subiectului. Daca luam in considerare faptul ca acestea functioneaza cu succes pentru ca raspund unor nevoi reale, atunci se pare ca cei aflati in aceasta situatie au a se lupta poate cel mai mult cu probleme ce vin, indirect, din modul general in care este perceput romantismul la maturitate.
Sfaturile, informatiile primite sunt, astfel, de felul urmator: investirea in aspectul fizic (regasirea si revalorizarea atuurilor estetice personale); redescoperirea increderii in sine (sau, mai exact, remodelarea ei pentru scopuri de curtare); investitia in propria „reclama“ (a cuceri sau a fi cucerit presupune a arata celor din jur cum esti si ce poti); relaxarea (viata inseamna si o iesire la cina, nu doar plata intretinerii); umorul, detasarea (curtarea vine cu surprizele sale, mai mult sau mai putin placute, pe care si adultii trebuie sa le intampine cu un zambet si cu deschidere spre noi posibilitati); investitia in social (networking, viata activa online, practicarea unor hobby-uri in diverse grupuri).
Privirea celorlalti
Societatea poate fi cruda cu cei care vor sa o ia de la capat sau sa continue sa fie romantici dupa 40 de ani. Acestia se pot simti judecati, neintegrati si, la nivel practic, le poate fi dificil sa gaseasca contexte care sa le favorizeze optiunile, nevoile. Din fericire, astazi, tot mai multi adulti par deschisi catre un stil de viata neconventional.
„Am 41 de ani, sunt free-lancer in jurnalism si ador sa calatoresc. Vreau sa cunosc oameni noi, sa invat mereu cate ceva. Nu imi place rutina, nu vreau sa ma agat de o relatie in sensul clasic. Nu cred ca a fi sot sau parinte este ceva natural si nu ma simt potrivita in aceste roluri. Sau nu inca. Imi place sa fiu curtata, am avut doua relatii semnificative in viata si imi doresc sa repet experienta. Nu mi se pare nimic nefiresc sa traiesc asa chiar daca nu mai am 20 de ani. Ma simt foarte bine in pielea mea cu acest gen de viata.“
Raluca s-a simtit judecata de familie pentru felul ei de a trai, considerat „neconformist“, de a-si construi spatiul intim si de a vedea relatiile. Iar argumentul a fost, intr-adevar, acela ca, la varsta ei, scopul esential ar trebui sa fie sa se aseze la casa ei.
Se pare insa, sustine psihologul Anca Dontu, ca, desi deschiderea spre romantism si spre gasirea unui partener se mentine si la o varsta mai inaintata, ea se desfasoara conform unor criterii si valori diferite:
„Dupa ce trecem de 40 de ani, ne raportam la iubire intr-un mod mai matur, mai putin idealist. Asta ar putea insemna ca nu mai punem atat de mult pret pe romantism sau pe aventura, ci preferam relatii mai stabile, care sa ne dea un sentiment de siguranta – materiala, financiara, dar si emotionala. Nu ne mai incanta jocurile pasiunii, in care partenerul ne face gelosi doar pentru a ne testa iubirea…
Avem nevoie de mai multa liniste, de incredere… Prietenia joaca un rol esential intr-o relatie de iubire la varsta maturitatii. Comunicarea este mai importanta decat oricand, pentru ca acum suntem mai pregatiti sa-l ascultam pe celalalt, mai dispusi sa-i auzim cu adevarat nevoile si ne dorim, in schimb, acelasi lucru din partea lui – atentie, grija“.
La maturitate stim ce vrem
Daca „la prima tinerete“ suntem mai concentrati pe prezent si motivatiile noastre se modeleaza, cresc, odata cu sentimentele impartasite alaturi de partener, se pare ca la maturitate stim mult mai bine de ce ne dorim pe cineva alaturi.
Anca Dontu enumera cateva din aceste cerinte: „Avem nevoie ca partenerul sa aiba un statut socio-profesional cat mai apropiat de al nostru, in asa fel incat imaginea pe care o afisam impreuna in societate sa fie una echilibrata, acceptata de ceilalti. Prin intermediul unei relatii de cuplu vrem sa castigam un confort psihic, in primul rand, o mai buna integrare sociala, iar in acest context o relatie controversata, sau despre care «gurile rele» de abia asteapta sa vorbeasca, nu este in interesul nostru si are efect opus celui pe care il dorim.
Romantismul? Ar insemna mai degraba un cos cu flori decat o singura floare, o cutie cu bomboane fine in loc de o ciocolata, o bijuterie scumpa, o calatorie intr-un loc exotic sau macar nesperat, in loc de o plimbare in parc, pe marginea lacului, o camera la hotel inchiriata cu o ocazie speciala… lucruri care denota, pe de o parte, prosperitate, pe de alta parte ca, partenerul nostru face un «sacrificiu» financiar, ceea ce inseamna ca ne iubeste. De ce ne dorim mai mult? Poate pentru ca avem posibilitati financiare mai mari… Poate pentru ca micile placeri am invatat sa ni le facem si singuri“.
Iubirea matura sau tarzie?
„Cand nu am gasit pana la varsta maturitatii un partener care sa corespunda idealului pe care l-am avut sau cand ne-am revenit dupa pierderea (divortul sau decesul) fostului sot/fostei sotii“, spune psihologul. „In primul caz, s-ar putea ca pretentiile noastre sa scada, sa cautam, pur si simplu, un om cu care sa putem fi suficient de prieteni, sa ne intelegem suficient de bine si sa avem incredere pentru a putea locui impreuna, a forma o echipa – de fapt, un om cu care sa ne simtim mai bine decat singuri, care sa ne alunge singuratatea si sa ne dea un sentiment de apartenenta.
Poate fi vorba de iubire? Poate da, poate nu, dar, in timp, prietenia si iubirea se pot confunda… In a doua situatie, vom fi tentati sa facem mereu comparatie intre actualul si fostul si, in functie de cat de buna sau rea a fost experienta anterioara, vom fi mai mult sau mai putin exigenti, vom cauta ceva asemanator sau total diferit, dar este cert ca vom fi mai critici, mai pretentiosi, vom sti mai bine ce vrem.
Si s-ar putea ca cel pe care il cautam sa aiba sarcina dificila sa ne vindece ranile trecutului, pentru a putea trai alaturi de noi. Asta e greu si rareori functioneaza, de aceea ar fi de dorit ca, dupa o relatie traumatizanta sau care s-a sfarsit intr-un mod traumatic (deces sau divort neasteptat), sa apelam la un psihoterapeut, care sa ne ajute sa facem doliul relatiei respective (la propriu sau la figurat), pentru a putea fi pregatiti pentru una noua, pentru o noua viata.“

De Irina Buda

Cum mentinem o relatie de cuplu in care am evoluat diferit


O relatie in care partenerii evolueaza diferit nu trebuie neaparat sa devina o relatie disfunctionala. Ea poate fi salvata daca ambii dau dovada de maturitate emotionala in gestionarea discrepantelor evidente.

„Daca e vointa, e si putinta”, spune un vechi proverb britanic, bun indemn pentru cuplurile care incep sa aiba probleme. Iata cateva aspecte importante de care trebuie sa tinem seama.
Tine cont de individualitatea celuilalt
Pentru a relationa in termeni reali, accepta-ti partenerul asa cum se prezinta el in momentul de fata. Asta presupune apropiere, pentru ca altfel risti sa nu-l cunosti asa cum a  evoluat, dar si detasare pentru o perspectiva obiectiva, curatata de asteptarile pe care, poate, le-ai avut la intrarea in relatie.
Ceea ce este diferit in evolutia unui partener poate foarte bine sa devina pentru fiecare oportunitatea de a-si largi sinele propriu prin explorarea dimensiunilor noi ale personalitatii celuilalt. Si nu o sursa sigura de conflict.
E nevoie de mentinerea unui grad satisfacator de curiozitate cu privire la ce este si ce face partenerul. Sub nicio forma nu trebuie sa lasam sa se instaleze indiferenta care duce la distantarea emotionala si fizica.

Este normal sa nu fim intotdeauna de acord
Una dintre pietrele de incercare ale unei relatii in care cei doi au evoluat diferit  este imposibilitatea de a cadea de acord. Poate fi vorba despre modul cum petrec timpul liber, cum isi aleg prietenii, cheltuirea banilor, vizitarea parintilor etc.
Persoanele „functionale” pot gestiona situatia de dezacord fara sa-l invadeze, anuleze sau invinovateasca pe celalalt care  gandeste si vrea lucruri diferite, fiind capabile sa sugereze o solutie potrivita pentru amandoi.
Dorintele si compromisurile pe care ar trebui sa le faca fiecare trebuie cantarite bine, intrucat  pot fi sursa de frustrare si animozitati.
De exemplu, daca la sfarsit de saptamana unul vrea sa mearga la pescuit si altul sa iasa cu prietenii, pot alege ca fiecare sa-si petreaca timpul liber asa cum doreste, fara a se invinovati ca niciunul n-a fost dispus sa renunte la dorinta lui in favoarea celuilalt.
Pentru asta e nevoie de o doza sanatoasa de incredere in sine astfel incat separarea temporara si neimplicarea partenerului sa nu fie percepute drept devalorizare si lipsa de iubire.

Acorda importanta cresterii intimitatii emotionale
Intimitatea emotionala este esenta oricarei relatii sanatoase de iubire si, chiar daca partenerii au evoluat in directii diferite, acesta nu e un motiv pentru a neglija mentinerea unui climat emotional pozitiv in care fiecare sa se simta in siguranta, sa-si exprime sentimentele si sa-si dezvaluie punctele vulnerabile, avand garantia ca nu va fi judecat.
De aceea, cultivarea unei atitudini sincere si empatice a unuia fata de celalalt este de o importanta cruciala in lupta impotriva instrainarii emotionale. In cadrul unei relatii cu adevarat intime, discrepantele dintre parteneri sunt integrate prin comunicare sincera, deschisa.
Daca ei sunt capabili sa-si asume responsabilitatea atat pentru ceea ce simt si gandesc, cat si pentru deciziile pe care le iau, relatia are mari sanse sa decurga normal, in ciuda diferentelor considerabile dintre personalitatile lor.

Reaprindeti cu regularitate flacara pasiunii
Indiferent cat de incendiara a fost pasiunea cu care a debutat o poveste de iubire, la un moment dat focul ei incepe sa se domoleasca, in timp ce rutina castiga tot mai mult teren.
Stingerea pasiunii  incepe de cele mai multe ori cu o intrerupere a comunicarii sau cu o falsa comunicare in care numai forma este pastrata, dar fondul lipseste.
E adevarat ca uneori si discrepantele evidente dintre parteneri contribuie intr-o masura mai mica sau mai mare la potolirea focului pasiunii initiale, dar daca veti tine cont de aspectele de mai sus, in special de cresterea gradului de intimitate emotionala, veti putea gasi mult mai usor modalitatea de a o reaprinde.
E de ajuns, de cele mai multe ori, o mica scanteie pentru a restarni pasiunea, nu are importanta atat de mare ce faceti fiecare, cat mai ales incarcatura emotionala cu care faceti ceva.
 Autor: Daniela Deneanu, psihoterapeut