Love is life

Iubirea ne deschide calea spre spiritualitate, spre armonia sufletelor si frumusetea universului, caci doar iubirea se daruie neconditionat, fara teama de sacrificiu si fara a pretinde nimic in schimb. Si astfel il inalta si il innobileaza pe om. „Cel ce nu iubeste n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu este iubire” spune apostolul Ioan

"Iubirea este inrudirea omului cu Dumnezeu.Ea uneste la maxim persoanele umane fara sa le confunde.In iubire se arata plenitudinea existentei."Dumitru Staniloae

22 mai 2014

Iubirea traita in tacere


„In aceasta zi insa, cand se intelegea deosebit de profund pe sine si-i intelegea pe oamenii ce-si depanau viata alaturi de a sa, acum, privind-o in fata, a inteles ce sentiment nutreste pentru ea. Vazand-o, se bucura ca permanenta senzatie chinuitoare a absentei ei, inceteaza …”.
O cutremuratoare declaratie de dragoste, tacuta, adusa la suprafata de brutalitatea timpului din cartea lui Vasilii Grossman, „Viata si destin”. O dragoste trista pe marginea prapastiei razboiului, spune autorul. Dar nu despre carte vreau sa vorbesc. Faceti-va timp si cititi-o. Sunt sigura ca va lasa in memoria oricui cate ceva. In sufletul meu a lasat mai mult decat credeam: o lectie inegalabila de iubire. Nu , nu vorbesc despre „arta de a iubi”. Iubirea adevarata nu are nevoie de lectii si nici de teorii. Ea stie deja cum sa iubesti: in tacere si cu rabdare. Iubirea dintre fizicianul Victor Strum si tacuta, aproape inexpresiva Maria Socolova este aproape un afrond adus tuturor descoperirilor stiintifice despre Iubire! Vom reusi vreodata sa intelegem ce e Iubirea? Negresit ca da. Fiecare in parte si impreuna cu cel iubit. Doar sa iubim fiecare dupa puterile noastre.
Strum descopera in inima lui doar peste ani iubirea pentru Mariei Socolova, iar ea stia de la inceput ca-i poarta acestuia o dragoste intensa, adevarata, ocrotitoare si datatoare de speranta si credinta in eternitatea Iubirii. Nici unul dintre ei nu cere iubirea celuilalt. Sunt fericiti ca iubesc! Nici unul nu are pretentii de vre-un fel sau altul fata de celalalt. Sunt fericiti sa stie ca celalalt exista undeva. Sunt cuprinsi de panica si disperare atunci cand celalalt sufera.
Ranile unuia sunt si ranile celuilalt! Sunt invaluiti in dansul lin al biatitudinii cand fiinta iubita este in siguranta. Zambetul unuia este si zambetul celuilalt! Era razboi, Iubirea insa triumfa din nou. Inevitabil, m-am intrebat: sa fie oare posibila o asemenea iubire si in zilele noastre de pace? Este aceasta o Iubire reala sau doar o fantezie ludica a autorului? Nu exista alt raspuns decat:”Da”. Iubirea a fost, este si va fi intotdeauna aceeasi. Noi, oamenii, suntem cei ce-i schimbam haina. Ochii nostri se lasa purtati pe suprafata lucrurilor, de cele mai multe ori, iar inima sufera. Ne este in permanenta dor de Iubire! Ochii celor doi indragostiti, a caror dragoste interzisa (ambii erau casatori) lasa suferintei toata libertatea, vad doar ceea ce iubesc. Vad ceea ce-i face fericiti. Vad si traiesc Iubirea fara a intra catusi de putin in jocul detaliilor si explicatiilor obositoare si inutile de cele mai multe ori. Ei pur si simplu iubesc! Poate ca in dragoste nu ar trebui sa jonglam prea mult cu intrebarea „De ce?”. Ea poate sa omoare dragostea, punand-o sub lupa iscoditoare a curiozitatii inutile. Asa ne indepartam de sansa rara de a trai Iubirea … iubind!
Cum? In tacere si cu rabdare, ne invata remarcabilele istorii de iubire. In Iubire poate sa existe numai recunostinta darului pe care-l primesti. Ratiunea este parghia prin care ne protejam frica noastra de a alege sa iubim. Sa nu uzitam prea mult de ea. Asteapta, ai rabdare si Iubirea va veni la tine. Cand vine Iubirea, tu nu ai cum sa alegi. Ea te-a ales deja pe tine. Deschide-i usa si fii o gazda cat mai buna!
Cand stii ca iubesti?
Atunci cand simti ca un gol din inima ta, pe care nici nu ai banuit ca-l porti, fiindu-ti mereu dor de fericire, s-a umplut brusc si pe nepregatite cu o imensa liniste ce te face sa zambesti fara nici un motiv aparent. Atunci cand ochii tau poarta in ei limpezimea cerului. Atunci cand simti prezenta fiintei iubite cand ea este departe de tine: este in inima ta si o porti mereu cu tine. Atunc cand gandul la Ea/El iti da puteri nemasurate, iar problemele vietii ce stau la usa vietii tale, nu vor disparea, nu vor deveni mai facile si nici nu le vei ignora, ci vei avea Curaj – asemenea unei mame ce-si apara puii – sa te arunci in lupta fara frica de a fi infrant. Frica in dragoste are picioare subtiri si fragile.
Curaj, Putere, Fericire, Blandete, Deschidere, Credinta, Speranta toate sunt vlastare ale unui suflet ce-si traieste iubirea in tacere. Taina Iubirii este sa dai consistenta trairii tale zi de zi, noapte de noapte. Iubirea, se stie, nu se cladeste intr-o zi. Cand te-ai indragostit, asteapta sa suferi. Asa este Iubirea! Culoarea roz nu face casa buna cu ea. Rozul este culoarea care minte cel mai tare. Te induce in eroarea dulcegariilor si facilului. Iti clateste ochii, dar iti inchide inima. Iti promite vesnicia, dar iti ofera deja un sentiment otravit … Rabdare!
Iubirii nu-i este pe plac nici triumfalismul, zgomotul si fastul. Ele au picioarele scurte ca si minciuna! Cineva spunea: „Nu tot ce straluceste, este aur!”. Nu tot ce te face sa te simti bine, confortabil, protejat, apreciat, sta in vecinatatea Iubirii. Uneori acestea nu sunt decat niste comportamente „corecte” de care abunda teoriile despre „arta de a iubi”. Zgomotul strident al goarnei si bubuitul tobelor nu anunta prezenta si triumful Iubirii, ci mai curand, fragilitatea sau chiar lipsa ei. Un invelis sclipicios maschiaza de cele mai multe ori un gol ce este … doar gol. Nimic altceva. Zgomotul sperie Iubirea. Tacere!
„Sedeau tacuti …[ ]. Continuara sa taca. Buzele ei erau stranse, dar lui i se parea ca ii aude glasul. Totul era limpede, intr-atat de limpede, ca si cand ei si-ar fi spus deja totul unul altuia. Dar ce rost ar mai putea sa aiba aici cuvintele?” (V. Grossman, Viata si destin).
Tacere!
Iubirea are insa nevoie de muzica. Ea insasi este o melodie. E mai usor sa iubesti ascultand muzica.

Galina Turtureanu 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu