Love is life

Iubirea ne deschide calea spre spiritualitate, spre armonia sufletelor si frumusetea universului, caci doar iubirea se daruie neconditionat, fara teama de sacrificiu si fara a pretinde nimic in schimb. Si astfel il inalta si il innobileaza pe om. „Cel ce nu iubeste n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu este iubire” spune apostolul Ioan

"Iubirea este inrudirea omului cu Dumnezeu.Ea uneste la maxim persoanele umane fara sa le confunde.In iubire se arata plenitudinea existentei."Dumitru Staniloae

29 august 2013

Horoscopul ZEN al lui Osho: Zodiacul invataturilor profunde pentru fiecare zodie


Osho este unul dintre cei mai cunoscuti lideri spirituali contemporani. Invataturile sale ar trebui sa ne calauzeasca in fiecare zi, de aceea am realizat un horoscop zen, care sa va inspire intelepciune si viziune largita asupra vietii...
Berbec
Simtim nenorocirea fiindca suntem prea mult angrenati in noi insine. Ce inseamna cand spun ca suntem prea mult in noi insine? Si ce se intampla cand suntem prea mult in noi? Fie esti in existenta ta, fie esti in sinea ta – nu pot merge impreuna. Sa fii in tine insuti inseamna sa fii de-oparte, sa fii separat. Sa fii in tine insuti inseamna sa devii o insula. Sa fii in tine insuti inseamna sa trasezi o linie in jurul tau. Sa fii in tine inseamna sa fii inghetat – inseamna ca nu mai curgi.
Daca tu curgi, egoul nu poate sa mai existe. Astfel au devenit oamenii asemenea cuburilor de ghiata. Ei nu mai au pic de caldura, de dragoste – dragostea inseamna caldura, iar lor le este frica de iubire. Daca ii cuprinde caldura vor incepe sa se topeasca iar barierele vor dispare. In iubire, barierele dispar; in fericire de asemenea, barierele dispar, fiindca fericirea nu este raceala. (Osho Zen: The Path of Paradox, Volumul 1 Capitolul 5)
Taur
Asculta-ti inima, misca-te in ritmul inimii, oricare ar fi tremurul sau: O conditie a simplitatii complete este nu mai putin decat totul… Sa fii simplu este anevoios fiindca aceasta te costa tot ceea ce ai. Trebuie sa pierzi totul ca sa fii simplu. De aceea oamenii au ales sa fie complecsi si au uitat cum sa mai fie simpli. Dar doar o inima simpla pulseaza alaturi de Dumnezeu, mana in mana, in armonie adanca. Ca sa ajungi la acel punct trebuie sa iti urmezi propria inima, propriul puls, bataia inimii tale. (Osho Dang Dang Doko Dang Capitolul 3)
Gemeni
Intr-o sala de cinema, privesti ecranul de proiectii, nu privesti niciodata in spatele proiectorului. Filmul nu este insa pe ecran, este doar o proiectie de umbre si lumini. Filmul exista doar in spate, dar tu niciodata nu privesti acolo. Mintea ta este in spatele a tot ceea ce se intampla si mintea este proiectorul.
Tu te uiti mereu la celalat, fiindca celalalt este ecranul. Cand esti indragostit, acea persoana pare frumoasa, nu exista comparatie. Cand urasti, aceeasi persoana pare cea mai urata si tu nu iti dai seama niciodata cum de, o aceeasi persoana poate fi in acelasi timp si cea mai frumoasa si cea mai urata… Si singura cale de a atinge adevarul este sa inveti cum sa te vezi, cum sa renunti la ajutorul mintii. Mintea este problema, fiindca mintea creeaza numai visuri… Prin entuziasmul tau, visurile incep sa para realitate. Ceea ce vezi nu este decat proiectia ta. Si sunt atatea lumi, cate minti, fiindca fiecare minte traieste in propria lume. (Osho Hsin Hsin Ming: The Book of Nothing Capitolul 7)
Rac
Viata se repeta la nesfarsit – daca nu devii constient se va repeta ca o roata. De aceea Budistii o numesc roata vietii si a mortii, roata timpului. Se misca ca o roata: nasterea este urmata de moarte, moartea este urmata de nastere; iubirea este urmata de ura, ura este urmata de iubire, succesul este urmat de ratare, ratarea este urmata de succes.
Trebuie doar sa vezi! Daca ai putea doar sa observi, pentru cateva zile, vei vedea patternul care se desfasoara. Intr-o zi, o dimineata buna, te simti atat de bine si fericit si alta zi te simti atat de mohorit. Si apoi din nou, in urmatoarea zi esti plin de viata, atat de fericit si recunoscator Divinitatii… Si asa merge la nesfarsit, dar tu nu observi aceasta reptitie. Odata ce vezi acest pattern, poti iesi din el.(Osho Take it Easy, Volumul 1 Capitolul 7)
Leu
In momentul cand devii zgarcit, te inchizi in fata fenomenului elementar al vietii: expansiune, daruire. In momentul cand incepi sa te agati de lucruri ai ratat tinta – ai ratat. Fiindca lucrurile nu sunt o tinta, tu, cea mai adanca parte din tine esti tinta – nu o casa frumoasa, dar un sine frumos; nu multi bani, dar un sine bogat; nu multe lucruri, ci o fiinta deschisa, deschisa la un milion de lucruri! (Osho Ancient Music in the Pines Capitolul 2)
Fecioara
Noi suntem lumea. Atunci cand mii si mii de oameni din intreaga lume danseaza si sarbatoresc, danseaza, canta, ecstatic, imbatati de divin, nu exista nicio posibilitate pentru un suicid global. Cu o asemenea festivitate si cu asemenea fericire, cu atata sanatate fizica si echilibru mintal, cu atata naturalete si spontaneitate, cum poate sa fie razboi?...
Viata ti-a fost daruita ca sa creezi, ca sa te bucuri si sa celebrezi. Atunci cand plangi si suspini, atunci cand te simti mizerabil, esti singur. Dar cand celebrezi, intreaga existenta participa alaturi de tine. Doar celebrand atingem eternul. Doar celebrand invingem ciclul nasterii si al mortii. (Osho I Celebrate Myself Capitolul 4)
Balanta
Uneori se intampla sa devii UNUL, in rare momente. Priveste marea, salbaticia sa zguduitoare – si brusc uiti ca esti separat, uiti de schizofrenia ta; esti relaxat. Sau daca asculti o muzica frumoasa, esti relaxat, te aduni. In astfel de situatii devii unul, pacea, fericirea, bine-cuvantarea te inconjoara, rasar in tine. Te simti implinit. NU este nevoie sa astepti aceste momente – acestea pot deveni viata fireasca.
Aceste momente extraordinare pot deveni momente obisnuite. Poti trai o viata extraordinara intr-o viata obisnuita: taind lemn, aducand apa din izvor, poti sa fii in incredibila pace cu tine insuti. Curatand podeaua, gatind, poti fi in perfecta pace cu tine. (Osho Dang Dang Doko Dang Capitolul 3)
Scorpion
In aceasta existenta nu este nimeni superior sau inferior. Firul de iarba si steaua mareata sunt absolut egale… Dar omul vrea sa fie mai presus de toate, el vrea sa cucereasca natura, si de aceea trebuie sa se lupte continuu. Complexitatea deriva din aceasta lupta.
Omul inocent este acela care renunta la lupta; el nu mai este interesat de a fi superior, acela care nu mai este interesat in a performa si demonstra faptul ca este cineva special; el nu mai este interesat sa fie mai presus; el a devenit precum floarea de trandafir sau ca roua de pe floarea de lotus; acest om a devenit parte a infinitatii; acest om a devenit unul cu oceanul si este doar un val si nu are nici o idee despre „eu”. Disparitia eului inseamna inocenta. (Osho The White Lotus Capitolul 6)
Sagetator
Iti porti rana. Alaturi de ego-ul tau, toata fiinta ta este o rana. Si o porti imprejur. Nimni nu este intersat in a te rani, nimeni nu vrea sa raneasca pe nimeni; toata lumea este angrenata in a-si apara propria lume. Fii constient de rana ta. NU o ajuta sa creasca, lasa-o sa se vindece. Si se va vindeca doar atunci cand vei pasi catre originile sale. Cu cat implici mai putin gandirea, cu atat mai mult rana se va vindeca; fara minte nu exista rana. Fii o fiinta totala si accepta lucrurile.
Fa un experiment pentru 24 de ore, incearca – acceptarea totala, orice s-ar intampla. Daca cineva te insulta accepta, nu reactiona si vezi ce se intampla. Brusc vei simti o energie care va trece prin tine, pe care nu ai mai simtit-o niciodata. (Osho The Empty Boat Capitolul 10)
Capricorn
Ascultarea este unul dintre secretele intrarii in Templul lui Dumnezeu. Ascultarea inseamna pasivitate. Ascultarea inseamna sa te pierzi complet pe tine – doar atunci poti asculta.
Cand asculti cu atentie pe cineva, te uiti pe tine. Daca nu te poti uita pe tine, nu asculti niciodata. Daca esti prea mult constient de tine insuti, doar pretinzi ca asculti – in fapt nu asculti. Poate ca inclini din cap, poate uneori spui da si nu, dar nu asculti.
Atunci cand asculti, devii pasiv, receptiv: devii feminin. Nu il putem atinge pe Dumnezeu ca invadatori agresivi, invadatori, cuceritori. Il poti ajunge pe Dumnezeu doar cand esti receptiv in mod feminin.
Ascultarea este arta pasivitatii. (Osho A Sudden Clash of Thunder Capitolul 5)
Varsator
Mintea nu poate fi niciodata inteligenta – doar negandind esti inteligent. Doar fara minte poti fi original si radical. Doar fara minte esti revolutionar – revolutia inseamna actiune.
Mintea de acum iti da un fel de inconstienta. Este marginta de amintirile trecutului, de proiectiile viitorului si astfel traiesti minimal. Nu traiesti prin maximul tau. Flacara ta ramane diminuata.
Odata ce ai inceput sa renunti la ganduri, praful pe care l-ai colectat in trecut, atunci flacara apare – curata, clara, vie, tanara. Toata viata ta se transforma intr-o flacara, o flacara fara fum. Aceasta inseamna constiinta.
(Osho A Sudden Clash of Thunder Capitolul 1)
Pesti
Viata ta ar trebui sa ajunga la ceilalti. Pacea ta interioara, binecuvantarea ta, extazul tau nu ar trebui sa ramana in tine doar sub forma unei seminte.
Ar trebui sa se deschida precum o floare si sa isi imprastie mireasma inspre toti – nu doar catre prieteni, ci si catre straini. Aceasta este adevarata compasiune, aceasta este adevarata dragoste: sa imparti stralucirea ta, sa imparti dansul tau. (Osho Christianity, the Deadliest Poison and Zen… Capitolul 5)
Horoscopul are la baza setul Osho Zen Tarot.




28 august 2013

Familia Sufletului tau - o legatura dincolo de timp, spatiu si vieti anterioare



“Familia sufleteasca” - sufletele care se reincarneaza impreuna pentru a iubi neconditionat

Intre membrii 'familiei sufletesti' exista o legatura speciala, construita in vietile anterioare, cand ati decis sa va reincarnati impreuna si in alte vieti.

Ai simti vreodata fata de cineva care nu face parte din familia ta sau din cercul tau de cunostinte apropiate o conexiune imediata foarte puternica, atat de puternica incat nu ai putut sa o explici? Ai simtit ca tu cunosti sufletul acela de undeva, poate dintr-o alta viata, un alt timp si un alt spatiu? Ca se afla in viata ta cu un scop anume, pentru a te ajuta? Sau ca poate tu ai venit in viata lui cu un scop similar? Ai simtit ca iti intelege sufletul si structura ta interioara mai bine decat ar putea sa o faca vreodata cei din familia ta fizica actuala? Ca iti impartaseste multe din pasiunile si preferintele tale si ca inimile voastre vibreaza pe aceeasi lungime de unda, la aceiasi stimuli? Ai vrut sa-i strigi “unde ai fost plecat atata timp si ca ti-a fost dor de acasa?”… Atunci e foarte posibil sa te fi intalnit cu un membru/ membrii ai familiei tale sufletesti.
Unii oameni apar in viata noastra, in mod aproape miraculos, atunci cand ne asteptam cel mai putin si avem cel mai mult nevoie. Intalnirea cu ei pare o intamplare, cel mult o coincidenta, uneori prea scurta pentru a ne putea afecta iremediabil… Cine sunt insa aceste persoane, de ce sunt aici si care este rolul lor in viata noastra? Ei fac parte din "FAMILIA noastra SUFLETEASCA" / "GRUPUL SUFLETESC" ("Soul Group” sau “Soul Family”) si, in aceasta viata, la fel ca si in celelalte, au un impact profund asupra noastra. Ei sunt cei alaturi de care am calatorit in mai multe vieti, un fel de familie, dar o familie la un nivel diferit, cel al sufletului.
Membrii familiei noastre sufletesti sunt suflete individuale care s-au reincarnat si se vor reincarna de obicei in acelasi timp, suflete intre care exista o legatura speciala impartasita de-a lungul mai multor vieti. Coincidenta sau nu, scopul lor, dar si al nostru, este acela de a ne calauzi si a ne ajuta unii pe altii in vietile care ne-au fost date, totul pentru a atinge un obiectiv sau a implini ceva anume.
In acelasi timp, este foarte posibil ca in timpul reincarnarii sa nu avem aceleasi grupe de varsta cu ceilalti membri ai familiei noastre sufletesti. Unii dintre ei pot veni aici mai devreme pentru a-ti facilita drumul intr-un anumit fel, in timp ce altii se reincarneaza tocmai pentru ca tu sa faci acelasi lucru pentru ei. Si ceea ce este cu adevarat interesant este faptul ca legatura pe care o simti fata de familia ta sufleteasca este diferita si cu totul altceva fata de ceea ce cunoastem sub numele de “conexiune karmica”.
“Exista o diferenta intre oamenii cu care esti conectat karmic si grupul tau sufletesc. Cu reteaua ta karmica exista o nevoie de re-manifestare fata de celalalt pentru a dizolva sau a rezolva energiile anterioare dintre voi. Pe de alta parte, familia sufleteasca va avea dorinta de a se reincarna in acelasi timp cu tine si, cel mai probabil, nu vor fi legati doar de karma singura, ci de asemenea si de un scop divin”, ne explica publicatiaawakenlight.org.
Putem regasi membrii ai familiei sufletului in randul familiei fizice, a rudelor, a prietenilor, a colegilor etc. Uneori, intalnim aceste suflete inrudite cu noi chiar si prin intermediul internetului. Suntem meniti sa ne conectam unul cu altul la un nivel spiritual si uneori, prin propriile alegeri, facem acest lucru prin alegerile si interactiunile din lumea fizica.
La fel cum nu iti poti alege familia fizica, umana, nu iti poti alege nici familia sufletului tau. Te poti amesteca cu alte familii sufletesti, te poti alatura lor, insa nu o poti schimba pe cea din care te-ai dezvoltat si evoluat ca suflet. In acelasi timp, conexiunea cu membrii familiei sufletului tau nu poate fi afectata in niciun fel de circumstantele exterioare care iti pot afecta, spre exemplu, relatia cu familia ta fizica. Copilaria, trecutul, alegerile tale, modul in care ai crescut sau ai invatat.. toate acestea nu conteaza pentru un suflet inrudit cu tine la un alt nivel. In schimb, pentru membrii familiei tale fizice, relatia ta cu ei depinde in mod direct sau indirect tocmai de aceste lucruri.
Familiile sufletului variaza la fel de mult ca familiile umane si pot avea un rol major in viata ta, dar si un impact dramatic chiar daca iti schimba viata in mai bine. “Aminteste-ti ca familiile sufletului pot fi mici sau mari, cu multe straturi si extensiuni in ele. Poti avea o familie mare, insa sa manifesti tendinta de a te simti mai aproapiat doar de cativa dintre ei. Este ok. Totodata, te poti simti mai apropiat de mai multi dintre ei. Este ok si in acest caz. Daca familia ta este “mica’, este foarte posibil sa ai tendinta de a te conecta cu mai mult de o singura familie. Si acest lucru este ok", se arata pe blogul spiraltimes.wordpress.com
Bineinteles, nu oricine cu care interactionam intr-un mod pozitiv sau cu care avem mai multe lucruri in comun face parte din grupul de suflete alaturi de care ne-am reincarnat. Sunt insa anumite semne care ne pot calauzi in a recunoaste unul din membrii familiei noastre spirituale atunci cand il intalnim:

Cum sa recunosti daca te-ai intalnit cu cineva din familia sufletului tau
-Cand se intalnesc doi membri ai unei familii spirituale este ca si cum doua piese ale aceluiasi puzzle ar fi puse cap la cap. Sentimentul de familiaritate pe care il simti fata de persoana respectiva este stocat in interiorul ADN-ului tau celular astfel incat de multe ori iti amintesti de persoana respectiva la un nivel subconstient.
- Au o energie care iti este familiara, iar in preajma lor te simti ca si cum ai fi ajuns in sfarsit “acasa”.
- Uneori, ii recunosti imediat si intelegi lucrurile si situatiile care v-au adus aproape unul de altul. Aveti aceleasi credinte spirituale, aceleasi intrebari, multe lucruri in comun, multe hobby-uri similare. Stii ca acea persoana se afla in viata ta ca sa te ajute si tu esti aici ca sa o ajuti.
- Langa ei te simti acceptat si iubit exact asa cum esti. Nu te simti obligat cu nimic sa renunti la adevarul a ceea ce esti, simti si gandesti.
- Schimbul de energie dintre voi este incredibil. Chiar daca persoana respectiva este pentru tine un strain si nu face parte din familia ta fizica, te simti atat de bine si de relaxat in prezenta sa de parca ar fi cineva apropiat din “familie”.
- Atractia emotionala fata de persoana respectiva este intensa si puternica, atat de puternica incat parca depaseste limitele cunoasterii imediate. Este peste si deasupra oricarei conexiuni emotionale pe care ai fi putut stabili-o cu ea in perioada in care v-ati cunoscut.
- Atunci cand in viata cuiva apare cineva din familia sa sufleteasca si se va conecta cu el, acea persoana va simti ca stresul, anxietatea si depresia vor scadea simtitor din viata sa. Va simti mai putina frica si mai multa iubire pentru lume in general.
- Aveti idei si ganduri similare. Nu de putine ori va treziti spunand ceva in acelasi timp, din senin, sau continuandu-va unul altuia propozitiile ca si cum ati sti ce intentioneaza sa spuna celalalt si i-ati citi gandurile.
- Totodata, se poate intampla sa va ganditi unul la altul in acelasi timp, sa va sunati in acelasi interval orar, sa va dati un sms concomitent sau sa trimiteti un email unul catre celalalt simultan.
-Intr-un mod inexplicabil, constientizati amandoi importanta a ceea ce experimentati impreuna si realizati ca faptul de a va afla impreuna va face sa fiti mai buni, mai constienti de latura spirituala.
-Lucrati impreuna inspre realizarea unei viziuni similare si aveti sperante, visuri si dorinte comune.
-Persoana din familia sufletului tau te accepta pentru tine insati, chiar daca te-ai schimbat sau te vei schimba. Dincolo de forma ta umana, iti cunoaste sufletul, iti stie esenta.
- Va ajutati unul pe altul si acest lucru se realizeaza in mod natural, fara efort sau asteptari, indiferent de nivelul la care este solicitat acel ajutor.
- Simti ca te inconjoara cu o dragoste, o putere de iertare si un devotament rar intalnit. Acea persoana iti va fi alaturi intotdeauna, la bine si la rau, precum in cazul fratilor de sange.
- Alaturi de un membru al familiei tale sufletesti ai un puternic sentiment de stabilitate. Constientizezi ca langa el si datorita lui (chiar daca se va afla pentru un scurt sau mai lung timp langa tine, in functie de situatie) vei putea sa cresti si sa te dezvolti indiferent de cat de grele ti-ar fi lectiile.


In arsita dragostei - Poeme si confesiuni despre Mircea Eliade


Un volum imedit, pe care romanii nu-l asteptau, pentru ca nu stiau ca exista. O mare poveste de dragoste. 96 de pagini de esenta tare turnata intr-un flacon subtire si rafinat. O carte rara. Poeziile de dragoste pe care Maitreyi Devi le-a scris pentru Mircea Eliade.
Comunicat de presa
O mare poveste de dragoste revizitata. 96 de pagini de esenta tare turnata intr-un flacon subtire si rafinat. O carte rara. Poeziile de dragoste pe care Maitreyi Devi le-a scris pentru Mircea. Despre existenta lor pana acum in Romania nu s-a stiut si nu s-a vorbit. Nu le asteptati. Dar ele exista. Sau au existat. Sa pui mana pe o editie a acestui volum de poezii este acum un lucru greu de infaptuit chiar si la Calcutta. Pentru prima data in Romania vorbim despre ele, si in acelasi timp le publicam - de acum incolo le puteti citi si tine aproape de suflet. Dar intre filele acestei carti noi ne propunem mult mai mult decat atat: alaturi de versurile sfasietoare ale unei femei indragostite de un barbat pe care nu l-a revazut aproape o jumatate de veac, publicam marturiile familiei, corespondenta, fotografii, informatii inedite.
Acest eveniment editorial este un rezultat al pasiunii: pasiunea editorului Adelina Patrichi, care a investit ani de calatorii, ani de cautare, de tatonare, de lectura, de intrebari. Fiecare pagina din aceasta editie de lux, cartonata, incepand cu cele ce contin poeziile de dragoste scrise de Maitreyi pentru Mircea si sfarsind cu cele populate de fotografiile adevaratei Chabu (sora, cea care declansa tragedia in realitate), de fiul sau nora lui Maitreyi (care vorbesc aici pentru publicul din Romania, prin interviurile acordate editorului-jurnalist) aduce ceva nou si nemaiauzit, despre o poveste care nu a incetat sa fascineze. Pentru ca, spre deosebire de povestile de iubire cu care ne-au obisnuit in general cartile, aceasta este una adevarata, traita de doi scriitori.
O femeie directa, plina de forta, capabila sa vrajeasca orice auditoriu - asa apare Maitreyi in amintirea celor ce au cunoscut-o, cei descoperiti de editor in anii sai de jurnalism TV si dupa aceea. Surprinsi intre 1996 si 2007, ne vorbesc despre Maitreyi, pe rand, Chitrita Devi (Chabu, sora, prezenta si in romanul lui Eliade), Priyadarshi Sen (fiul lui Maitreyi) si Rupa Sen (nora) - acestia din urma ajunsi si ei personaje, in romanul lui Maitreyi. Intre filele cartii veti putea vedea cu ochii dv. biletul de adio scris de Maitreyi lui Mircea. Cuvintele disperate pe care indragostita le-a scris in graba, pentru a-l avertiza ca parintii ei aflasera despre povestea lor de iubire, apar in facsimil. Maitreyi le-a scris pe cartea ei de poezii (cea pe care tocmai o publicase).
Cartea respectiva, ramasa, dupa moartea lui Eliade, la reputatul orientalist Sergiu Al-George, apoi la sotia acestuia, Dorina Al-George, se afla astazi in colectia personala a domnului Vlad Sovarel, indianist din noua generatie, care a pus-o la dispozitia editurii pentru crearea acestui volum inedit. Alaturi de informatii despre ecourile ecranizarilor dupa celebrele carti de Eliade si Maitreyi, tot aici se pot citi parti insemnate din scrisorile lui Maitreyi despre dragostea ei pentru Eliade, in traduerea romaneasca, dar si in facsimil. In sfarsit, pe coperta este inscriptionata, cu folio auriu, semnatura reala a lui Maitreyi, fata de 16 ani din 1930.
Cartea de poezii, intitulata in original "Aditya Marichi" (insemnand raza de soare si fiind numele pe care i-l inventase tatal autoarei, filozoful Dasgupta, lui Eliade, considerand ca, pronuntat in bengali, aduce cu numele Eliade Mircea), inclusa aici, in traducerea romaneasca, a fost scrisa de Maitreyi sub imperiul emotiilor trezite de intalnirea la Calcutta cu Sergiu Al-George, care ii povestea autoarei romanul "Maitreyi", scris de Eliade, readucandu-i in suflet toata iubirea pierduta cu aproape o jumatate de veac inainte.
Atunci Maitreyi se apuca si ea de scris si, cu aceeasi febrilitate cu care fusese scrisa "Maitreyi", a pus pe hartie, intre 18 septembrie si 18 decembrie 1972 aceasta prima replica literara la romanul lui Eliade. Majoritatea versurilor cuprinse aici sunt scrise in 1972, imediat dupa ce i s-a povestit romanul lui Eliade. Ultima poezie insa dateaza din anul 1947, cand Maitreyi avea doar treizeci si trei de ani. Poeziile au fost scrise inainte de a merge la Chicago sa il mai intalneasca o data pe Eliade, in vreme ce romanul a fost scris dupa aceea, lucru care face ca aceste poezii sa devina o marturie unica a felului in care aceasta femeie a stiut sa iubeasca si sa actioneze in numele iubirii, la 60 de ani cu acelasi fior de la 16. Dupa revederea cu Eliade, lucrurile nu au mai fost niciodata la fel - in aceasta dragoste nemuritoare a cazut o picatura de amar, pe care Maitreyi a dus-o cu ea pana la moarte. Moarte in care a pasit, probabil, iubindu-l inca pe Eliade.
O carte care va aduce sufletul adevaratei Maitreyi, in cuvintele ei si ale celor ce au iubit-o sau renegat-o! Pentru ca tot aici veti afla si despre tragedia pe care a declansat-o in societatea conservatoare bengaleza publicarea romanului lui Maitreyi, in care spunea sus si tare ca ea, femeia respectata de toata lumea, mama si bunica, inca il mai iubea pe romanul care locuise in casa Dasgupta in 1930!
"O sublimare artistica a disperarii. Nu am citit niciodata poezii ca acestea. Cartea are si o semnificatie filozofica; este reprezentativa pentru geniul indian. Dar mahnirea teribila care se ascunde in aceste poeme face orice apreciere, supusa teoretizarii, sa para nu numai superficiala, ci si, intr-un fel, lipsita de sens. " (Sergiu Al-George)

Despre Maitreyi Devi (1914-1990)
Adevarata Maitreyi a fost o femeie in carne si oase, care a iubit, a imbatranit, a scris, a avut copii si nepoti. Ea a iesit din poveste, devenind o figura proeminenta a intelectualitatii indiene din secolul trecut, activist social, reformator, luptator pentru drepturile celor oropsiti de soarta si pentru mediu intr-o vreme cand asemenea preocupari erau foarte rare, vicepresedinte al Consiliului Coordonator al Femeilor Indiene, fondator al Consiliului pentru Promovarea Consensului Comunitar.
Insa Maitreyi a fost in primul rand o scriitoare de marca in spatiul bengalez. Si-a publicat prima carte la varsta de saisprezece ani. Beneficiind de o prefata semnata de Rabindranath Tagore , maestrul ei spiritual si cel care i-a descoperit talentul iesit din comun, versurile s-au bucurat de recenzii extraordinare in epoca. Un singur lucru nu s-a schimbat in viata acestei femei extraordinare, pana la moarte: iubirea pentru Mircea Eliade. Cand a auzit, dupa mai mult de patru decenii, ce contine cartea care ii poarta numele, toata viata i-a fost data peste cap. Si Maitreyi i-a dat lui Mircea replica de fapt, replicile au fost doua: volumul de poezii de dragoste "Aditya Marichi" si romanul "Na Hanyate", publicat in Romania cu titlul "Dragostea nu moare".
Opera sa literara, in bengali si engleza, cuprinde un roman, patru carti de poezie, opt lucrari despre Tagore, carti si eseuri de calatorie, filozofie si reforma sociala. A editat colectii despre Gandhi si autori din Bangladesh.
Figura carismatica a Bengalului, Maitreyi reusea sa atraga la luarile de cuvant in public mii de oameni. Nora sa declara editorului Adelina Patrichi ca atunci cand Maitreyi intra intr-o incapere toti sfarseau prin a o asculta numai pe ea. A fost consultata de guvernul indian in mai multe randuri, fiind chemata pentru a gestiona criza de la granita in timpul razboiului din 1972, cand Bangladesh s-a despartit de Pakistan si mii de indieni au trecut granita din Bangladesh, fugind in India.
In haosul creat atunci, Maitreyi s-a ingrijit de copiii pierduti , de raniti si bolnavi. Inspirata de suferinta cu care s-a infruntat in acele momente, ea a infiintat orfelinatul Khelaghar, lasandu-l mostenire fiului si nurorii sale, Priyadarshi si Rupa Sen. In 1976 i s-a decernat cea mai importanta distinctie literara indiana, premiul Academiei de Litere (Sahitya Akademi Award, al carui laureat este si scriitorul Amitav Ghosh), pentru controversatul roman "Na Hanyate".
A murit la varsta de 76 de ani, la un an dupa ce ONU ii acordase medalia Global 500 Roll of Honour distinctie decernata celor ce "ii pot inspira pe altii cu faptele lor extraordinare", cu care se pot lauda personalitati de talia unui Jacques-Yves Cousteau, Edmund Hillary, Robert Redford , Brigitte Bardot, Margaret Thatcher , David Attenborough, Gerald Durrell, Jane Goodall, Jimmy Carter, printul Phillip (duce de Edinburgh), dar si organizatii prestigioase precum National Geographic, Worldwide Fund for Nature sau Greenpeace.



Scrisoare deschisa catre viitoarea mea sotie


Krista Doyle, editor in cadrul publicatiei theconversation.tv, si-a imaginat o scrisoare din perspectiva unui barbat care se adreseaza viitoarei sale sotii, avand in vedere totodata egalitatea dintre sexe. Tonul este unul usor umoristic, poate usor superficial, pueril si cliseistic (cunosc multi barbati care gandesc si scriu mult mai profund de atat), iar scrisoarea fictionala are un ton dulce-amarui, amuzant, sensibil, pragmatic si romantic in egala masura, numai bun pentru a va reda starea de bine si increderea in dragoste :
Scrisoare de dragoste catre viitoarea mea sotie
Am pierdut o bucata mare din dimineata gandindu-ma la o persoana pe care nu am cunoscut-o inca: viitoarea mea sotie. “Ce culoare are parul ei? Ma va face sa ma uit la show-uri TV care mie imi par stupide? Probabil ca miroase bine. Doamne, sper ca nu este vegana din cauza cheeseburgerilor. Apoi m-am gandit la faptul ca intr-o zi va vedea probabil acest articol.
Oricum, asculta, fata draga, am cateva lucruri sa iti spun:
Daca citesti aceste randuri intr-un moment in care nu te-am sarutat inca, nu iti face griji. Este din cauza ca esti atat de draguta incat sunt speriat sa ma aflu atat de aproape de obrazul tau.
Daca citesti aceste randuri intr-un moment in care te-am sarutat deja, este din cauza ca am decis ca a fi atat de aproape de obrazul si buzele tale era lucrul cel mai necesar vreodata. Asa ca am devenit curajos.
Este intotdeauna randul tau sa speli vasele.
Este intotdeauna randul meu sa duc gunoiul.
Putem sa spalam rufele impreuna, cred.
Ce spui, putem sa ne luam o pisica?
Cand o ne certam, nu o sa pot functiona precum o fiinta umana pana cand nu reusesc sa imbunatatesc situatia. De asemenea, eu “facand lucrurile mai bine” va implica intotdeauna versurile lui Taylor Swift.
Imi pare rau ca uneori fac lucrurile intentionat ca sa te calc pe nervi deoarece cred ca este amuzant… imi pare rau ca NU imi pare rau.. Ha ha. Buna gluma, nu-i asa?
Promit sa nu incetez niciodata sa te duc in aventuri.
Va trebuie sa privesti filmele mele preferate de un milion de ori si pentru acest lucru imi cer scuze, insa in acelasi timp sper ca o sa ma faci sa ma uit si eu la filmele tale preferate.
Am gatit pentru tine deja? Am planuri sa invat cum sa gatesc pentru tine, asa ca fii ingaduitoare cu mine.
Nu va trebui niciodata sa iti faci griji in privinta mea si a altei femei fiindca probabil o sa fiu obsedat de tine si o sa gasesc ca esti perfecta.
Abia astept momentul in care o sa faci sau o sa spui ceva care ma va face sa realizez ca nu esti perfecta. Acest lucru se va intampla probabil atunci cand o sa decid ca a invata despre imperfectiunile tale este singurul lucru pe care vreau sa-l fac in urmatorii 60 de ani sau cam asa ceva.
Sunt si alte lucruri pe care as vrea sa ti le spun acum cand citesti aceasta scrisoare, insa mai cu seama as vrea sa stii ca m-am gandit doar la tine in aceasta nebuna extraordinara zi care ne aduce putin mai aproape unul de altul.
Te iubesc,
B
P.S. Crezi ca diseara ai putea sau nu sa faci spaghete pentru mine?



Scrisoare de la o amanta fericita pentru a ajuta sotiile ratacite


Barbatii vor ca sotiile lor sa fie mame, iubite si terapeuti. Nu o mama care cearta, o mama care bate la cap sau este bagacioasa. Vreau sa spun o mama care ingrijeste, o mama care sprijina entuziast, o femeie care are o incredere neezitanta in el.
Pe idatedaily.com a fost publicata o scurta scrisoare deschisa pe care o reproducem integral in articolul de fata. Autoarea care a trimis scrisoarea catre redactia idatedaily.com solicita ca randurile sale sa fie publicate drept o modalitate de a oferi sotiilor din lumea intreaga si alte perspective asupra relatiilor lor de casnicie, perspective venind din partea unei amante. In calitate de amanta, autoarea scrisorii isi permite sa dea sfaturi sotiilor din lumea intreaga in privinta felului in care ar trebui sa isi trateze sotul. “Continutul acestei scrisori reflecta punctul de vedere al autoarei si nu reflecta in mod necesar opiniile editorilor de la iDateDaily.com”, tin sa precizeze redactorii revistei. Acelasi lucru tinem sa il precizam si noi.
Sfaturile unei amantei catre sotiile din lumea intreaga
“Sunt ceea ce majoritatea femeilor numesc femeia din umbra, distrugatoarea de familii, nenorocita… insa imi place sa ma gandesc la mine ca la un bandaj pentru relatii. Ori de cate ori sotul tau este ranit, sunt un bandaj temporar care il ajuta sa isi vindece ranile. Sunt 7 ani de cand ma intalnesc cu “Marele meu Urs” (Big Bear). El este un chirurg de succes a carui casnicie dureaza de 11 ani. El si sotia lui impart un frumos apartament de tip penthouse in faimosul Lake Shore Drive. Au doi copii in scoala primara si o bona care locuieste cu ei. Marele Urs a cumparat un apartament si pentru mine la mai putin de 3 km distanta de casa lui.
Niciodata nu m-am imaginat pe mine insami ca fiind “cealalta femeie”, mai ales pentru o perioada atat de indelungata, insa intotdeauna am avut darul de a transforma lamaile in limonada. Cu toate acestea fiind spuse, mi-am dat seama ca as putea fi de ajutor femeilor casatorite din intreaga lume care vor sa inteleaga ce ii determina pe sotii lor sa insele. Credeti sau nu, miezul problemei se afla dincolo de sex. Barbatii vor ca sotiile lor sa fie mame, iubite si terapeuti. Prin mama nu inteleg o mama care cearta, bate la cap sau este bagacioasa. Vreau sa spun o mama care ingrijeste, o mama care sprijina entuziast, o femeie care are o incredere neezitanta in el.
Si prin iubita inteleg femeia de care s-a indragostit. Presiunile societatii despre cum “ar trebui” sa fie o sotie sunt aiureli... Fii femeia de dinainte de a fi sunat clopotele de nunta. De ea s-a indragostit! Iar in cele din urma, a fi terapeutul sotului tau inseamna a-l asculta in mod activ. Nu tipul acela de “ascultare” in care el a spus ceva care te-a suparat si tu i-ai intors spatele in timp ce el continua sa-ti vorbeasca deoarece tu te gandesti la cum sa ii dovedesti ca nu are dreptate. Terapeutii sunt obiectivi si nu urmaresc niciun beneficiu indiferent de directia in care se indreapta clientul. Fii terapeutul sotului tau.
Sotia lui Big Bear este o mama exceptionala pentru copiii lor, insa pentru sotul sau este o mama groaznica, o iubita groaznica, un terapeut groaznic. Credeti sau nu, majoritatea timpului petrecut impreuna este non-sexual. Petrecem serile scufundandu-ne in jazz, la un pahar de vin, discutand stirile prezentului. Daca iti doresti acest lucru, poate fi o relatie foarte simpla... Desi pretuiesc fiecare secunda pe care o petrec cu Big Bear, stiu ca sunt doar un pansamant temporar pentru el pana cand femeia cu care s-a maritat ia decizia de a schimba.
Atunci cand ma va parasi pentru a se dedica mariajului sau in totalitate, sunt sigura ca voi da peste un alt barbat ranit, care are nevoie sa fie “vindecat” temporar. Stiu, nu este o viata prielnica pentru majoritatea oamenilor, dar pentru mine functioneaza. Iar cea mai buna modalitate de a face ca femeile asemeni mie sa dispara este sa imi urmati sfatul. Si inca un lucru: Iti dau acest sfat presupunand ca sotul tau s-a maritat cu tine fiindca de fapt te iubeste… Este important sa stii motivul (motivele) pentru care a ales sa se casatoreasca cu tine!”



27 august 2013

Iubirea, intre a vedea si a fi vazut


Cat de mare e nevoia noastra de a fi vazuti si validati in intregimea a ceea ce suntem? Cu toate partile care ne apartin, cu toate ranile care ne dor? Cu toate ascunzisurile de care pana si noi am si uitat, cu tot ceea ce suntem noi ca fiinte umane?
Uneori inclin sa cred ca, in numele acestei nevoi putem fi in stare sa facem orice. Pentru ca avem nevoie disperata sa fim validati in intregimea noastra, ca fiinte umane. Pentru ca am obosit sa ne automutilam, sa ne sfasiem interior. Sa taiem parti din noi doar ca sa „corespundem”si sa ne putem gasi un loc in societate, in familie, langa cei dragi.
Vad din ce in ce mai mult in jurul meu o dorinta disperata de autenticitate. Devenim din ce in ce in mai putin dispusi sa facem compromisuri doar pentru a simti ca apartinem. Uneori ne lipseste insa curajul de a ne spune noua insine, macar in gand, si celor de langa noi, clar si raspicat, cine suntem si ce suntem in intregimea noastra.
Pentru ca am uitat undeva, pe drum, ca iubireaadevarata fata de tine insuti, iubirea care intregeste si da semnificatie, inseamna sa te validezi pe tine insuti cu tot ceea ce ai si cu tot ceea ce esti.
Si ciudat este ca atunci cand nu putem sa ne validam pe noi insine, ne vom razbuna intotdeauna, intr-un fel sau altul, pe ceilalti. In numele durerii care urla in noi, in numele dorului de a ne uita la noi si de a fi impacati cu ceea ce vedem. In numele a ceea ce inseamna iubirea de sine si de ceilalti.
Poate ca atunci e momentul in care sa facem un pas inspre celalalt. Daca am reusi sa lasam deoparte propria durere, doar pentru cateva momente, pentru a privi in ochii cuiva care se afla langa noi. Chiar acum, in acest moment in care citim articolul.
Priveste-l in ochi pe cel de langa tine si incearca sa-l vezi, dincolo de ceea ce afiseaza el si dincolo de ceea ce presupui tu ca este el. Uita-te dincolo de ceea ce spun ochii lui, uita-te in inima lui. Si incearca sa-l vezi cu tot ceea ce este. Pentru ca atunci cand vezi o alta fiinta umana astfel, in deplinatatea a tot ceea ce este si a tot ceea ce are in sufletul sau, incepi sa capeti alti ochi cu care sa privesti inspre tine. Ochii in care straluceste iubirea nu mai pot avea probleme de vedere…
Pentru ca, printre altele, iubirea inseamna si urmatorul lucru: cu cat vezi mai mult, cu atat esti mai vazut.
Cu cat validezi mai mult, cu atat esti mai validat. Cu cat intelegi mai mult, cu atat esti mai inteles. Pentru ca incepi sa te vezi tu pe tine, sa te validezi tu pe tine si sa te intelegi tu pe tine. Intr-un mod nou, care va permita ca iubirea sa ramana cu tine intotdeauna. Ca cel mai pretios lucru care te va insoti intreaga viata.

20 august 2013

Iubeste-ma.


Gaseste o oglinda si cauta-te... Ce vezi azi pentru prima oara la tine si ieri nu era? Prezinta-ma. Deschide bratele si imbogateste-te... Sa eliberezi tot ce nu-ti apartine si de tot ce nu esti tu este printre cele mai mari averi. Aduna-ma.
Intelege-ma.
Stai pe scaun si asculta-te. Spune-ti tot ce nu ai spune nimanui. Vorbeste-mi.
Inchide ochii si priveste-te. Uita-te la tine asa cum nu se mai uita nimeni la tine. Vezi-ma.
Inconjoara-te. De lumea ta. Din ce-o fi ea alcatuita. Treaba ta din ce, cu ce, cu cine, nu intereseaza pe nimeni. Dezintereseaza-ma.
Intinde o mana si gaseste-ti locul. Dar nu te multumi sa stai doar la locul tau, in banca ta. Sterge limitele si deseneaza altele. Afla-ma.
Fa un pas mereu. Nu spune niciodata pas. Chiar daca faci unul inainte si doi inapoi sau doar unul inapoi. Danseaza-ma.
Trage aer in piept si striga-te. Fa in asa fel incat sa te auda toti din tine si toti sa se cunoasca intre noi. Cunoaste-ma.
Nu uita cand ai fost jos si aminteste-te. Puterea de a visa mai departe este mai puternica decat forta gravitationala. Ridica-ma.
Ajuta cu orice, pe oricine si vindeca-te. Tu ai nevoie de oameni mai mult decat au ei de tine. Salveaza-ma.
Asteapta noaptea si intinde-te. Sufletul nu doarme noaptea, el iti povesteste multe cand tu dormi. Viseaza-ma.
Primeste dimineata si lumineaza-te. Ce faci astazi poate fi cea mai frumoasa zi din viata cuiva. Surprinde-ma.
Priveste-ti ranile si iarta-te. Iubirea lasa urme. Permanente. Nu le ascunde, sunt ale tale si te reprezinta. Poarta-ma.
Gaseste o oglinda si cauta-te. Ce vezi azi pentru prima oara la tine si ieri nu era? Prezinta-ma.
Deschide bratele si imbogateste-te. Sa eliberezi tot ce nu-ti apartine si de tot ce nu esti tu este printre c
ele mai mari averi. Aduna-ma.
Esti asteptat de cineva, obisnuieste-te. Fii pregatit, ca si atunci cand mergi la cineva in vizita, sa ai un dar de dat oriunde ajungi. Sa ai un zambet. Iubeste-ma.
Sursa: cornelilie.ro


Perfect de imperfect. Iubirea Wabi Sabi



"Adevarul este ca nu esti perfect. Si nu este nici partenerul tau. Insa puteti fi perfect imperfecti impreuna." (Arielle Ford)

“Una din povestile mele favorite din carte este despre un cuplu numit Ed si Deb. Lui Ed ii place sa intalneasca oameni si sa spuna glume prostesti. Deb a auzit de un milion de ori toate glumele prostesti spuse de Ed. Este adesea deranjata de ele deoarece atunci cand ies afara impreuna si au treburi urgente de rezolvat, ea intotdeauna sfarseste asteptandu-l pe Ed, in timp ce el este ocupat intretinand necunoscutii. Intr-o zi, in timp ce Deb il astepta pe Ed pentru a treia oara in mai putin de o ora - iar frustrarea ei atinge punctul culminant – il vede pe Ed imprietenindu-se cu un baietel ce statea singur pe bordura trotuarului , asteptandu-si mama. Il aude pe Ed spunandu-i baiatului: 'Cum se ascunde o camila in desert?' 
Baiatul ii adreseaza o privire curioasa, dupa care Ed ii da raspunsul: Camilaflaj! (in loc de camuflaj - in limba engleza se creeaza un joc de cuvinte amuzant). Baiatul izbucneste in ras. Intre timp, mama baiatului se apropie de ei si ii zambeste generos lui Ed. In acel moment, dupa aproape 10 ani, Deb a inteles natura reala a lui Ed. Ed nu incerca deloc sa o innebuneasca. Ceea ce vroia el de fapt era sa faca oamenii fericiti. Si in acea zi, Deb a descoperit frumusetea si perfectiunea in ceea ce odata aproape ca o scoatea din minti.”

Aceasta este o frumoasa si reala poveste pe care Arielle Ford, autoarea cartii “Wabi Sabi Love. The Ancient Art of Finding Perfect Love in Imperfect Relationships ”, o relateaza intr-un interviu publicat in revista www.care2.com, incercand sa explice ideile de baza ale cartii sale, dar si conceptul de “iubire wabi sabi”. Iata ce inseamna conceptul de “iubire wabi sabi” asa cum apare in viziunea autoarei Arielle Ford.
Ce este iubirea Wabi Sabi?

"Imi dau foarte bine seama ca o femeie poate gusta un dans cu un partener imperfect daca acesta nu e cu desavarsire un imbecil. Stangaciile, ca si timiditatea, au un farmec discret prin surprizele care le provoaca, prin panica naiva care o raspandesc. Femeile iubesc uneori imperfectiunile acestea atat de calde... Mircea Eliade (Nunta in cer)
Notiunea de Wabi Sabi este simplu de explicat, ne arata autoarea in interviul adresat revistei care2com. Vaza ta cea mai frumoasa are o crapatura mare chiar pe mijlocul ei. In loc sa o arunci sau sa devii indiferent fata de ea, conform artei japoneze wabi sabi, plasezi vaza la loc de cinste undeva intr-un muzeu, sus pe un piedestal. Crapatura respectiva este fie luminata de o lumina speciala, fie este acoperita cu aur de 14 karate.
Asadar, accentul pica asupra imperfectiunii. Imperfectiunea este acceptata. Imperfectiunea este apreciata. Imperfectiunea este onorata. Imperfectiunea este transformata. Imperfectiunea este iubita. Imperfectiunea devine ceva unic si frumos care, tocmai prin aceasta particularitate a sa, este special.
Wabi Sabi este o forma veche de arta japoneza care respecta si cinsteste lucrurile vechi, uzate, degradate, ce pot risca distrugerea la un moment dat. Arta Wabi Sabi vede frumusetea dincolo de aceste imperfectiuni, descoperindu-i farmecul si savoarea tocmai in lucrurile mici, umile si modeste, in cele neconventionale, in lucrurile pe care la o prima vedere toata lumea are tendinta de a le blama sau dezaprecia. La randul sau, iubirea Wabi Sabi este o arta. Iubirea Wabi Sabi este o practica. A invata sa-ti apreciezi propriile imperfectiuni si ciudatenii, dar si imperfectiunile si ciudateniile partenerului este o arta care cere practica.
De ce sa alegi sa iubesti Wabi Sabi?
“50% din cei care s-au casatorit pentru prima oara, 67% dintre cei care s-au casatorit pentru a doua oara, 74% dintre cei care s-au casatorit pentru a treia oara sfarsesc in divort. Societatile moderne ne-au conditionat sa cautam PERFECTIUNEA, ceea ce ne conduce catre o stare permanenta de frustrare, insatisfactie si nemultumire. In realitate, stim cu totii ca perfectiunea nu este posibila. Insa cu iubirea Wabi Sabi, putem ajunge sa ne apreciem propria imperfectiune si pe a altora si putem experimenta o forma a bunavointei mai naturala decat am crezut vreodata a fi posibila.
Practicand iubirea Wabi Sabi, inveti sa iti accepti defectele, imperfectiunile si limitarile – la fel ca si darurile si binecuvantarile – forma acea in care ati luat parte la istoria voastra ca si cuplu. Acceptarea si echivalentul ei - intelegerea sunt cruciale pentru a obtine armonia intr-o relatie. Este cea mai inalta forma de iubire si, ca toate lucrurile pentru care merita sa te straduiesti, cere rabdare, angajament, responsabilitate personala, practica si joaca. Imagineaza-ti cat de bine te simti cand stii ca partenerul tau te iubeste tot timpul – cu binele, cu raul si tot ce exista intre!”, spune Arielle Ford pentru aceeasi revista.
Sa iubesti perfect de imperfect...
Bineinteles ca avem tendinta sa vedem cioburile, crapaturile, zgarieturile. Sigur ca ne vine greu sa le acceptam la noi insine, la iubirile noastre, darmite la ceilalti, la iubirile lor. Doar suntem nascuti sa tindem catre perfectiune. Evident ca ne dorim ca cioburile, crapaturile, zgarieturile sa nu existe. Ne straduim din greu sa le negam existenta. Dar avem nevoie sa le vedem, sa le auzim, sa le simtim, sa le intelegem si sa le acceptam.
Asculta-ti inima fiindca ea te ajuta sa vezi bine. In loc sa-ti vezi propriile imperfectiuni sau pe ale partenerului si in loc sa alegi sa te lasi deranjata de ele, invata sa privesti la ceea ce se afla dincolo de ele. Ai la indemana o alegere: poti gasi comportamentul partenerului drept “enervant” sau poti cerceta dincolo de el, spre a vedea ceea ce se intampla in realitate. Daca vrem ne putem schimba perspectivele de la “ce este gresit” la “ce este bine”, de la “ceea ce vreau eu” la “ceea ce este mai bine pentru relatie”. Putem alege sa ne acceptam partenerul cu iubire.
“Alegand sa transformi conflictul de zi cu zi in compasiune, cultivam o relatie mult mai iubitoare prin umor, ascultarea celuilalt, prin intimitate si generozitate, chiar daca cineva exagereaza, refuza sa asculte sau se inchide fata de celalalt”, afirma David Deida, profesor spiritual si renumit speaker international.

Este o dovada de maturitate emotionala fata de noi insine, dar si fata de relatia noastra. Este o dovada de curaj si indrazneala si bunavointa fata de tine, de partener si de lumea intreaga sa vezi si sa imbratisezi frumusetea si unicitatea din perfectiunile tale si din ale celuilalt. Cateodata cand te agati de o trasatura a partenerului care te enerveaza si o consideri raspunzatoare de certurile si probleme voastra, respira adanca, fa un pas in spate si arunca o profunda privire de ansamblu asupra a ceea ce te deranjeaza cu adevarat. Umorul poate ajuta si el si poate aduce acceptarea si vindecarea. A-i accepta celuilalt imperfectiunile ca si cum ar fi ceea ce-l face perfect este cea mai mare dovada de iubire, acceptare si apreciere pe care o poti face cuiva. Este cheia catre o relatie de iubire fericita si armonioasa.
“Oricine aflat intr-o relatie de durata stie cat de usor o ciudatenie mica sau o hipersensibilitate pot progresa de la o imperfectiune la o arsura. De cate ori nu te certi cu partenerul asupra acelorasi lucruri micute? Dar daca, in loc sa te concentrezi asupra incercarii de a schimba acel lucru mic care te deranjeaza la partenerul tau, ai avea abilitatea de a schimba modalitatea in care te uiti la acel lucru? Brusc, tot epicentrul relatiei tale s-ar schimba. Adevarul este ca nu esti perfect. Si nu este nici partenerul tau. Insa puteti fi perfect imperfecti impreuna., spune Arielle Ford pe site-ul sau oficial: http://thewabisabibook.com/
Pentru a intelege mai bine notiunea de "iubire wabi-sabi" si a o putea pune in practica, va recomandam si site-ul www.wabisabilove.com, dar si lecturarea cartii "Wabi Sabi Love: The Ancient Art of Finding Perfect Love in Imperfect Relationships" , de Arielle Ford.