Atasamentul fata de ceea ce crezi ca esti nu iti permite sa fii Ceea Ce Esti Cu Adevarat. Atasamentul fata de propria cunoastere nu iti permite sa transcenzi cunoasterea. Iar Ceea Ce Esti Tu Cu Adevarat nu poate fi cunoscut, vazut sau auzit.
Omul este foarte preocupat cu atasamentul fata de propriile puncte de vedere. Atat de ocupat, incat nu isi permite sa accepte posibilitatea de a nu sti. Iar a nu sti este o binecuvantare. O binecuvantare care te poate elibera de obsesia excesiva pe care o ai asupra propriilor idei, convingeri si chiar credinte.
Atunci cand te identifici cu notiunile pe care mintea ta le accepta ca fiind adevarate, exista o mare tendinta de a-ti proteja propria cunoastere. Iar acest joc poate merge foarte departe. Mult prea departe. De multe ori, intr-o conversatie, chiar daca realizeaza ca este posibil sa nu aiba dreptate, o persoana continua sa isi protejeze punctul de vedere. De ce? Tocmai pentru a nu muri. A recunoaste ca te-ai inselat reflecta moartea egoului. Iar pentru cel ce se identifica total cu propria cunoastere, moartea egoului este o adevarata tragedie.
Atunci cand te identifici total cu punctul tau de vedere, esti complet atacabil, deoarece orice punct de vedere este relativ. Asadar, ori de cate ori te regasesti in ipostaza in care iti protejezi punctul de vedere, sa iti amintesti ca, in acele clipe, esti o entitate finita, care rataceste in labirintul egotic. Si, chiar acum, este posibil sa simti o usoara urma de disconfort...
Atasamentul fata de ceea ce crezi ca esti nu iti permite sa fii Ceea Ce Esti Cu Adevarat. Atasamentul fata de propria cunoastere nu iti permite sa transcenzi cunoasterea. Iar Ceea Ce Esti Tu Cu Adevarat nu poate fi cunoscut, vazut sau auzit. Cunoasterea are loc la nivel mental si se exprima prin forme de gand. Fie ca este inspiratie, fie ca este revelatie, fie ca este o sclipire, toate acestea, intr-un final, se manifesta prin ganduri.
Un gand este o entitate energetica, cu vibratie proprie. Chiar se poate masura. Deci, un gand este o forma. Orice forma este un element finit. Pentru ca forma sa fie delimitata, sunt necesare segmentele care o separa de o alta forma. Asadar, in concluzie, orice element fragmentat este un element finit.
De ce nu poti sti Ceea Ce Esti Cu Adevarat? Pentru ca tu nu esti un element finit. Nu esti o forma, esti Ceea Ce Se Exprima Printr-o Forma. Nu ai o viata, esti Insasi Viata, care se exprima printr-o forma umana. Nu esti gandurile tale, nu esti sentimentele tale, nu esti emotiile tale. Toate acestea sunt mijloace prin care Tu te exprimi.
Gandurile sunt temporare, emotiile sunt temporare, experientele la fel. Toate acestea vin si pleaca. Tu, ramai. Asadar, tu nu esti o forma, esti Prezenta Nevazuta care se exprima printr-o forma. Fiind Nevazuta, aceasta Prezenta nu are forma. Neavand forma, nu are nici continut, masa sau borduri care sa o limiteze. Tocmai de aceea, Ceea Ce Esti Tu Cu Adevarat, este Infinit. Infinitul in Sine.
Dupa cum am specificat mai devreme, orice forma este finita. Avand in vedere faptul ca gandul este o forma - o entitate cu vibratie proprie - putem observa ca o forma finita nu poate cuprinde si incorpora Infinitul Nevazut. Mintea este un procesor limitat in descarcarea si in prelucrarea informatiilor. Infinitul nu poate fi inmagazinat intr-un element finit. Tocmai de aceea, nu poti sti Ceea Ce Esti Cu Adevarat. Chiar si aceste cuvinte sunt doar puncte de vedere - doar forme. Daca esti atasat de punctele tale de vedere, iar daca punctele tale de vedere nu corespund cu ceea ce citesti acum, vei avea tendinta sa ataci aceste idei, sa le contrazici si sa incerci sa iti demonstrezi practic propria cunoastere.
Aceasta tendinta autorizeaza separarea in acest plan existential. Cand traiesti escaladand panta abrupta a muntelui egotic, esti prins mereu in jocul mental, care nu iti permite sa te scufunzi in Linistea Infinita de dincolo de orice concept, chiar si dincolo de conceptul de Liniste. Nu esti o idee. Nu esti un gand, Nu esti ceea ce gandul iti sugereaza ca esti. Nu esti ceea ce crezi ca esti. Esti dincolo de tot ceea ce poti concepe. Una cu Linistea din care provine Totul. Una cu Infinitul Nevazut, din care provine tot ceea ce se vede. Una cu Nemiscarea din care provine tot ceea ce se misca.
Bineinteles, chiar si aceste afirmatii sunt doar idei si puncte de vedere. Tocmai de aceea, este necesar sa renuntam la atasamentul fata de concepte. Atasamentul fata de indicator, nu iti permite sa vezi directia pe care o indica acesta. Atasamentul fata de eticheta, nu iti permite sa vezi ceea ce este etichetat. Conceptul este o eticheta - o forma de suprafata.
Cunoastere e minunata. Cunoasterea iti poate da aripi. Insa, detasarea de cunoastere, iti va aduce zborul. Cunoasterea te duce pana la un anumit punct, dupa care totul devine inexplicabil. Ceea Ce Esti Tu, este transcendent oricarei cunoasteri, iar pentru a transcende ceea ce cunosti, este necesar sa te abandonezi in Necunoscut. Nu poti explica Linistea, nu poti analiza Nevazutul, nu poti masura Infinitul. Tocmai de aceea, Linistea nu este interesanta. Mintea este un organ de reflex, care cauta reactia. Insa, in Liniste nu mai exista reactie. Este doar... Liniste. Tu esti aceasta Liniste.
Atunci cand te eliberezi de dorinta egotica de a avea dreptate, apare o deschidere spontana, care iti largeste orizontul privirii. Cand traiesti in “Eu stiu”, uiti ca “Esti”, deoarece esti prea preocupat sa iti aperi cunoasterea. Cand accepti ca nu stii, te deschizi catre realitatea impersonala nesegmentata - catre Infinit - deoarece dizolvi spontan bariera creata de tendinta de protectie a propriilor imagini despre sine.
Iar atunci cand nu mai ai ce apara, apare vulnerabilitatea totala. Fiind complet vulnerabil, esti inatacabil, deoarece atacul nu poate penetra acolo unde nu este frica de a pierde ceva. Ceea Ce Esti Tu Cu Adevarat, nu poate fi atacat, amenintat sau completat. Deja esti Ceea Ce Dintotdeauna Esti. Iar Ceea Ce Esti nu poate fi schimbat de ceea ce nu esti.
Cand nu mai lupti pentru a proteja ceea ce crezi ca esti, te scufunzi spontan in Ceea Ce Esti Cu Adevarat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu