Love is life

Iubirea ne deschide calea spre spiritualitate, spre armonia sufletelor si frumusetea universului, caci doar iubirea se daruie neconditionat, fara teama de sacrificiu si fara a pretinde nimic in schimb. Si astfel il inalta si il innobileaza pe om. „Cel ce nu iubeste n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu este iubire” spune apostolul Ioan

"Iubirea este inrudirea omului cu Dumnezeu.Ea uneste la maxim persoanele umane fara sa le confunde.In iubire se arata plenitudinea existentei."Dumitru Staniloae

25 martie 2014

BUNAVESTIRE: 15 obiceiuri si traditii de respectat pentru a-ti merge bine tot anul!




In cultura populara, sarbatoarea de Bunavestire mai este cunoscuta si sub numele de Blagovestenie sau Ziua Cucului, existand o sumedenie de obiceiuri si traditii legate de aceasta zi sfanta:


Pe 25 martie, in calendarul crestin ortodox, se sarbatoreste vestea adusa de Arhanghelul Gavriil Fecioarei Maria si anume aceea ca il va naste pe fiul lui Dumnezeu. In cultura populara, sarbatoarea de Bunavestire mai este cunoscuta si sub numele de Blagovestenie sau Ziua Cucului, dar si Sarbatoarea Zamislirii Domnului, existand o sumedenie de obiceiuri si traditii legate de aceasta zi sfanta:

Traditii, obiceiuri si superstitii de Bunavestire (Blagovestenie)

-Sarbatoarea nu este deloc numita intamplator si Ziua Cucului, numeroase superstitii fiind legate de aceasta pasare des intalnita in folclorul popular romanesc. Se spune ca in aceasta zi de primavara cucul canta pentru prima oara in anul respectiv, primul sau cantat al sau fiind asociat intr-un fel si echinoctiului de primavara. In cazul in care cineva aude pentru prima data cantecul cucului trebuie sa numere in gand de cate ori canta cucul (“isi striga numele”). Astfel, va sti cati ani mai are de trait…
- Sa nu care cumva sa te prinda primul cantat al cucului abatut sau mohorat, si nici cu cu stomacul gol. Trebuie sa te veselesti in aceasta zi daca nu vrei sa “te spurce cucul” si sa-ti mearga toate de-a-ndoaselea pe tot parcursul anului.
Citeste si:
-In acelasi timp, a auzi primul cantec al cucului venind dinspre partea stanga sau spatele unei persoane nu este perceput drept un semn benefic si atrage dupa sine vesti rele. Daca in schimb auzi cucul cantand dinspre partea ta dreapta insemna ca vei auzi de bine in curand si iti va merge bine in anul respectiv.
-A auzi cucul cantand in acea zi, dar si toata primavara era considerat a fi un semn sumbru, indicand ca persoana respectiva nu va mai avea mult de trait.
-Mai mult, atunci cand auzi cucul cantand pentru prima oara de Bunavestire, pentru a avea parte de un an imbelsugat, plin de sanatate si curatenie sufleteasca, este bine sa ai straie curate, sa fii primenit si sa porti cu tine o moneda.
-Pe de alta parte, in vremuri de demult, cantatul cucului sau tacerea sa erau folosite de cei tineri drept metoda de a afla daca se vor casatori in curand. "Cucule voinicule/ Cati ani imi vei da/ pan' m-oi insura (marita)?", intrebau fetele de maritat si feciorii de insuratoare. In cazul in care cucul nu raspundea si tacea.. tinerii se bucurau deoarece era interpretat drept semn de casatorie in viitorul apropiat. Daca in schimb cucul canta de mai multe ori, tinerii se intristau… Fiecare cantat era considerat a fi echivalentului a inca unui an de asteptare pana la marele moment.
- In anumite zone ale tarii, craca copacului pe care a cantat cucul de ziua sa era taiata si pusa in scaldatoarea fetelor. Se credea astfel ca tinerele vor fi dragi flacailor si petite in curand.
- In anumite zone ale tarii, crestinii obisnuiesc sa aseze pe pragul caselor o tava cu paine si sare pentru ca ingerii sa treaca si ei pragul casei respective si sa vina sa ia bucatele respective. Se crede ca ei vor veghea asupra casei si familiei care le-a deschis usa…
- In Maramures, exista obiceiul de a aduna lucrurile de prisos de prin curti si gospodarii si de a le da foc intr-un ritual simbolic cunoscut si sub numele de Noaptea focurilor. Langa acest foc care arde pana in zorii zilei si are rolul de a purifica pamantul si de a-l dezmorti (ca si pe pragul caselor in anumite zone), se asaza apa, paine si sare ca hrana pentru ingeri. Strabunii nostri au asociat ingerilor anumite atribute pamantesti… Se spune ca focul ii incalzeste, painea si sarea le domoleste foamea pantecelor, iar apa le stinge setea. Mai mult, atunci cand focul se stinge, este bine sa dai de pomana, dar si sa primesti aceasta paine.
- In aceasta zi sfanta in care oamenii sunt instiintati de venirea pe lume a Mantuitorului Iisus si toata lumea ar trebuie sa se veseleasca si sa se bucure, sunt interzise cu desavarsire certurile si galceava. Animozitatile nu sunt pe placul lui Dumnezeu si sunt considerate a fi pacate grele. Conform unei superstitii mostenite din batrani, cine se cearta tocmai in aceasta zi va avea parte de mahniri si neintelegeri cu ceilalti de-a lungul intregului an.
- Fiind o sarbatoare atat de mare si sfanta, lucrul in gospodarie si muncile domestice nu sunt nici ele indicate. In zonele Bucovinei, spre exemplu, oamenii cu frica lui Dumnezeu ar trebui sa evite sa puna oua sub closca chiar in aceasta zi. Traditia spune ca puii din aceste oua vor avea doua capete si patru picioare.
- In anumite parti ale tarii, pentru un an rodnic si bogat in recolte si poame, pomii din gradini sunt “amenintati” cu toporul si invocati sa rodeasca, dar si stropiti cu tuica.
-In alte zone ale tarii, s-a impamantenit un obicei stravechi prin care fetele tinere obisnuiau sa puna grau la incoltit in strachinele de lut. Daca boabele de grau incoltesc in curand… iata un semn divin ca in primavara respectiva pamanturile vor fi fertile si rodnice si ca primavara isi va intra de-a binelea in drepturi.
- In aceasta zi din Postul Pastelui, in calendarul crestin ortodox este dezlegare la peste. In popor, se crede ca cel care mananca peste in aceasta zi va avea parte de un an usor, in care se va simti precum se simte pestele in apa. Totodata, cei care vor consuma peste in aceasta zi vor fi precum pestele, sanatosi si zburdalnici pe tot parcursul anului.
- O alta traditie din batrani spune ca in aceasta zi nu este bine ca pescarii sa arunce pestilor in apa firimituri de mamaliga ori altfel pestii vor muri.
http://www.garbo.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu