Love is life

Iubirea ne deschide calea spre spiritualitate, spre armonia sufletelor si frumusetea universului, caci doar iubirea se daruie neconditionat, fara teama de sacrificiu si fara a pretinde nimic in schimb. Si astfel il inalta si il innobileaza pe om. „Cel ce nu iubeste n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu este iubire” spune apostolul Ioan

"Iubirea este inrudirea omului cu Dumnezeu.Ea uneste la maxim persoanele umane fara sa le confunde.In iubire se arata plenitudinea existentei."Dumitru Staniloae

21 septembrie 2015

Gandirea pozitiva si rolul trecutului in viata noastra


In ultima vreme auzim din ce in ce mai des indemnul: “Gandeste pozitiv.”
Vedem in gandirea pozitiva un mijloc de a ne schimba viata sau, cel putin, o parte din lucrurile care nu ne plac in viata noastra, dar, cu toate acestea, nu stim la modul concret cum sa procedam. E drept ca exista multe carti de psihologie pozitiva si dezvoltare personala, dar foarte multi au impresia ca nu detin instrumentele concrete prin care sa-si schimbe viata.
Ne gandim: “Da, e usor pentru tine sa gandesti pozitiv. Tu nu ai problemele mele. Cum pot eu sa fiu pozitiv cand mi s-a intamplat asta, si asta (si aici incepem sa enumeram o lista mare cu motive de nefericire)? Cum pot eu sa ignor toate aceste lucruri din viata mea?” Si, pornind de aici, atitudinea pozitiva pare un lucru utopic, greu de aplicat in viata de zi cu zi, printre atatea probleme pe care le caram in bagajul nostru in fiecare zi.
Primul pas in aplicarea gandirii pozitive este a intelege ce se petrece in interiorul nostru.Constientizarea sentimentelor negative este cel mai important pas, pentru ca numai atunci cand iti cunosti inamicul poti sa lupti impotriva lui. Cand negam negativul din noi, nu reusim decat sa ii amanam manifestarea si formam un cont bancar de ganduri negative care creste pe zi ce trece. Si nu vom sti niciodata cand aceste ganduri isi vor gasi manifestare concreta in experienta noastra.
Al doilea principiu este intelegerea originii sentimentelor negative. Negativismul vine adesea dintr-o lipsa a intelegerii realitatii, dintr-un sentiment de frustrare, de lipsa de implinire, de lipsa de incredere dar, cel mai adesea, vine din rolul pe care trecutul il joaca in modul in care gandim si actionam in prezent:
“Cand aveam 10 ani, in meciul decisiv al echipei noastre am ratat lovitura finala. Cand am crescut, persoana pe care o iubeam m-a respins. Mai tarziu, am fost respins la primul interviu pentru o slujba. In universitate, nu am fost niciodata printre cei mai buni. Nimic nu mi-a iesit. Sunt mediocru. Pur si simplu nu sunt in stare sa fac ceva mai bun.“
Care este rolul acestor ganduri in viata noastra?
Adevarul este ca ne purtam experientele intr-un bagaj pe care il caram in spate. Oamenii de succes sunt cei care reusesc sa se debaraseze de acest bagaj, sau sa-i schimbe continutul. Sunt cei care zic:
”Da, am ratat lovitura finala, am fost respins de multe ori, nu am avut cele mai bune note, dar nimeni nu va reusi sa-mi ia dorinta de a reusi. Au fost doar experiente din care am invatat si care ma vor transforma intr-un invingator. Cu fiecare esec, sunt mai aproape de victorie.”
Astfel, intelegerea si vindecarea experientelor din trecut este primul pas spre gandirea pozitiva si spre ceea ce suntem noi cu adevarat. Orice om reprezinta mai mult decat esecurile sale. Motivul pentru care el se identifica mai mult cu esecurile este o lipsa a stimei de sine extrem de ridicata si o slaba constientizare a sinelui superior, prezent in fiecare om.
Acest sine superior este reprezentat prin sentimentele constructive pe care suntem capabili sa le avem fata de noi insine si fata de ceilalti. Devenim constienti de acest sine superior in momentul in care vedem in noi insine mai mult decat esecurile si experientele negative ale vietii noastre, vedem potentialul nelimitat pe care il avem in noi si posibilitatile infinite care ni se deschid in fata.
In momentul in care ne conducem viata dupa ceea ce spunea James Allen: “Tot ceea ce omul realizeaza sau nu realizeaza este rezultatul direct al propriilor sale ganduri”, putem intelege importanta sinelui superior in viata noastra, importanta exercitiului gandirii pozitive si a experientelor pozitive si putem practica aceste principii pana cand efectul negativitatii noastre este minimizat.
Astfel, avem doua voci in noi: una pozitiva, reprezentanta a sinelui superior, focalizata pe prezent, pe ceea ce putem face, pe posibilitati, pe intelegere, pe puterea de a aduce in viata noastra ganduri si experiente pozitive si una negativa, reprezentanta a sinelui inferior, care repeta esecurile din trecut si ne limiteaza prin raportarea la experientele trecute. Gandirea pozitiva, ca si procesul de dezvoltare personala, este in cele din urma o alegere. Care din aceste voci va vorbi prin tine?
Exista o minunata poveste care ilustreaza extrem de bine acest aspect:
“Un batran indian statea impreuna cu nepotul sau si-l invata: „In viata fiecarui om de pe pamantul asta se da o lupta formidabila – o lupta intre doi lupi. Unul rau: el intruchipeaza frica, mania, invidia, lacomia, autocompatimirea, aroganta, viclenia, resentimentele. Celalalt e unul bun: el aduce bucuria, linistea, smerenia, increderea, darnicia, adevarul, blandetea si mila.” Copilul priveste intrebator spre bunicul lui: „Si care dintre ei va invinge? „. Batranul il priveste in ochi. „Cel pe care il vei hrani! „
www.damaideparte.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu