Love is life

Iubirea ne deschide calea spre spiritualitate, spre armonia sufletelor si frumusetea universului, caci doar iubirea se daruie neconditionat, fara teama de sacrificiu si fara a pretinde nimic in schimb. Si astfel il inalta si il innobileaza pe om. „Cel ce nu iubeste n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu este iubire” spune apostolul Ioan

"Iubirea este inrudirea omului cu Dumnezeu.Ea uneste la maxim persoanele umane fara sa le confunde.In iubire se arata plenitudinea existentei."Dumitru Staniloae

28 septembrie 2015

Educatia tibetana: Reguli vitale pe care orice parinte ar trebui sa le citeasca


Descopera si tu traditiile si regulile stilului de educatie tibetan. Este esential si vital, ne invata tibetanii, sa nu iti umilesti copilul si sa nu aplici niciodata pedeapsa corporala:

Descopera si tu traditiile si regulile educatiei tibetane. Este esential si vital, ne invata tibetanii, sa nu iti umilesti copilul (fizic sau psihic) si sa nu aplici pedeapsa corporala. Singurul motiv pentru care unii parinti isi lovesc copiii este fiindca ei nu pot riposta sau lovi la randul lor.
Prima perioada: pana in 5 ani
Copilul ar trebui tratat ca un “rege”. Nu trebuie sa ii interzici nimic, trebuie doar sa incerci sa ii distragi atentia. In cazul in care copilul face un lucru periculos, adopta o mimica suparata si speriata si un ton al vocii similar. Copilul intelege perfect acest limbaj. Aceasta este perioada cand cel mic este activ, curios, interesat de viata si de lumea din jurul lui. Cu toate acestea, copilul tot nu poate construi un rationament logic profund si indelungat. Sa presupunem ca a spart o vaza scumpa. Copilul nu intelege ca tu trebuie sa muncesti ca sa castigi bani si sa cumperi o vaza noua. Iar daca il pedepsesti, copilul va percepe pedeapsa ca pe o demonstratie de putere. Cel mic nu va invata sa nu mai sparga vaze, ci sa se supuna celui care este mai puternic. Sigur iti doresti asa ceva pentru copilul tau?
A doua perioada: de la 10 la 15 ani
In aceasta etapa, copilul ar trebui tratat ca un “ucenic”. Pune-l sa faca lucruri si sa indeplineasca diverse sarcini. Poti face apel la sistemul pedepse/ recompense, insa in niciun caz nu folosi pedeapsa corporala. In aceasta perioada, inteligenta copilului se dezvolta activ. Copilul trebuie sa invete sa anticipeze reactiile oamenilor la actiunile lui, sa aiba o atitudine pozitiva fata de el insusi si sa evite manifestarile negative. In aceasta etapa, sa nu iti fie frica sa ii oferi cat mai multe cunostinte copilului tau caci este momentul oportun pentru a le asimila.
A treia perioada: de la 10 la 15 ani
Cum sa iti cresti copilul in aceasta perioada? Cum sa ii faci fata? Trateaza copilul ca de la egal la egal. Nu pe picior de egalitate caci parintii tot o sa aiba mai multa experienta si cunostinte, ci “ca pe un egal”. Consulta-te cu el in toate problemele importante, asigura-te ca ii oferi independenta si incurajeaza independenta. Fa-ti cunoscut in mod diplomat punctul de vedere in procesul conversatiilor si discutiilor voastre. Calauzeste-l, ofera-i sfaturi, trucuri si invataminte pe care le-ai invatat prin prisma propriei experiente. Daca nu iti place ceva, atrage atentia asupra consecintelor negative pe care le poate aduce lucrul respectiv. Cu toate acestea, evita sa interzici ceva in mod categoric fara sa oferi o explicatie. In aceasta etapa, se dezvolta autonomia si independenta gandirii.
Ultima perioada incepe la 15 ani
Trateaza copilul cu respect. Este tarziu sa educi copilul in aceasta etapa, acum nu-ti ramane decat sa culegi roadele muncii tale.
Consecintele incalcarii acestor reguli
Daca suprimi un copil pana in 5 ani, ii suprimi vitalitatea, vioiciunea, interesul pentru viata si inteligenta. Il vei invata sa se supuna fortei brute fara sa ia atitudine si il vei face o prada usoara pentru tot felul de ticalosi.
Daca vei continua cu dragalaseniile si dupa varsta de 5 ani, copilul va creste infantil, incapabil sa munceasca sau sa depuna eforturi sufletesti.
Daca tratezi copilul ca pe un bebelus si dupa varsta de 10 ani, acesta va creste fara sa aiba incredere in sine. Copilul va depinde de un prieten mai independent ceea ce nu va avea intotdeauna impactul dorit.
Daca nu vei respecta copilul dupa varsta de 15 ani, acesta nu te va ierta si va pleca de langa tine pentru totdeauna cu prima ocazie.
De asemenea, Anne Maiden Brown, doctor in psihologie sociala si psihoterapeut, subliniaza si ea anumite aspecte si reguli ale educatiei tibetane in cartea “The Tibetan Art of Parenting: From Before Conception Through Early Childhood (2008)”:
- respecta simplitatea mintii pe care o are un copil
- nu desconsidera educarea copiilor prin imitatie, memorare, atingere si miscare

- creeaza un mediu curat in care copiii sa poata invata (copiii sunt vulnerabili impresiilor si de aceea trebuie protejati si vindecati atunci cand experimenteaza imagini infricosatoare sau impuse)
- concentreaza-te pe valori de baza precum compasiune, onestitate si impartasirea cu ceilalti
- invata-i pe cei mici sa interactioneze mai degraba armonios decat competitiv cu alti copii, adulti, animale, insecte, natura etc.
Nota: Aceste reguli si conduite ale stilului de parenting tibetan circula pe internet de ceva timp fara ca autorul real sau sursa initiala sa fie specificata. Noi le-am descoperit pe geniuspregnancy.com.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu