Love is life

Iubirea ne deschide calea spre spiritualitate, spre armonia sufletelor si frumusetea universului, caci doar iubirea se daruie neconditionat, fara teama de sacrificiu si fara a pretinde nimic in schimb. Si astfel il inalta si il innobileaza pe om. „Cel ce nu iubeste n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu este iubire” spune apostolul Ioan

"Iubirea este inrudirea omului cu Dumnezeu.Ea uneste la maxim persoanele umane fara sa le confunde.In iubire se arata plenitudinea existentei."Dumitru Staniloae

20 octombrie 2015

Cum iti dai seama de o dragoste autentica?


Nu există vreo temă de televiziune sau de cinema mai populară ca dragostea. Serialele sunt pline de"dragoste romantică". Această temă este, de asemenea, populară în muzică. Suntem urmăriţi de ideea că dragostea este unicul lucru care contează.

Majoritatea oamenilor cred următoarele despre dragostea romantică: „Dragostea este o iluzie de neînţeles, care vine de niciunde şi te stăpâneşte ca pojarul. O cunoşti intuitiv. Dacă este un sentiment autentic, atunci o vei recunoaşte imediat. O vei vedea, fără îndoială. Dragostea este atât de importantă, încât trebuie să renunţi la orice, pentru ea. Bărbatul poate (autojustificare) să-şi părăsească soţia pentru dragoste; femeia poate să-şi părăsească familia şi copiii, iar regele să-şi părăsească tronul. Dragostea survine pe neaşteptate şi nu ai ce să-i faci. Dragostea nu poate fi stăpânită."

Doar că aceasta NU este dragostea autentică! Dragostea autentică nu este aşa!

Pasiunea apare, într-adevăr, brusc şi nu-i poţi face nimic. Dragostea autentică însă este fidelă şi dezinteresată. De aceea şi rezistă. Poţi fi mirat că nu ştii care este diferenţa între pasiune şi dragoste. Concluzia este următoarea: cunoaşterea diferenţelor te va feri de săvârşirea unei mari greşeli. în fiecare an, milioane de cupluri cu ochi strălucitori vin la biserică şi jură festiv că se vor iubi până la sfârşitul vieţii. Pentru unele din ele căsnicia, într-adevăr, devine o achiziţie nepreţuită. Pentru jumătate din cupluri însă, căsnicia devine nefericire. După o perioadă, tinerii înţeleg că nu suportă viaţa în comun. Unde e problema, de fapt? Diferenţa constă în aceea că unele cupluri îşi bazează căsnicia pe dragoste autentică, iar altele pe pasiunea care nu este dragoste. Astfel de căsnicii nu rezistă mult.

Cum poţi înţelege această diferenţă? In timpurile „goanei după aur" mulţi se gândeau că au descoperit „vâna de aur". Mai târziu însă, spre marea lor dezamăgire, ei descopereau că nu era vorba decât de pirită. Pirita seamănă cu aurul, dar nu are valoare. Aceasta mai este numită „aurul prostănacilor".

După cum am spus, nu este uşor să vezi diferenţa între pasiune şi dragostea autentică. In cartea Sexul, dragostea şi pasiunea - cum să-ţi dai seama?, doctorul Ray Short oferă câteva chei importante, care îl ajută pe om să-şi verifice sentimentele şi să stabilească dacă acestea sunt aur sau pirită (o simplă pasiune).
Vom examina 12 dintre chei, nu înainte însă de a menţiona următoarele:

(1) Ordinea cheilor nu are importanţă. Fiecare este la fel de importantă.

(2) Aceste chei nu trebuie luate „pe alese". Toate sunt importante!

Cheia nr. 1. Ce te atrage cel mai mult?

Pasiunea: Atunci când ai o pasiune, te vor interesa mai mult calităţile fizice ale celuilalt. Fizionomia frumoasă şi corpul graţios sunt, desigur, calităţi atractive, dar aparenţele pot fi înşelătoare. Acestea sunt ca învelişul unui cadou. Nu poţi şti, în funcţie de modul de împachetare, ce se află în interior. Mai ales că frumuseţea trupească nu este veşnică. Doctorul Short spune: „Dintr-o duzină de serate şcolare, la care am participat în tinereţe, ţin minte doar un singur lucru: «Tineri, spunea oratorul, înainte de a vă căsători cu o fată pentru faţa ei frumoasă şi trupul graţios, gândiţi-vă cum va arăta ea peste 30 de ani.» Şi acest lucru m-a oprit." Dragostea autentică: Dacă dragostea ta e autentică, atunci te va interesa personalitatea alesului. Cu siguranţă, sentimentele tale vor conţine şi o oarecare atracţie fizică, însă doar împreună cu alte calităţi care te atrag.

Cheia nr. 2. Câte calităţi deosebite te atrag la cealaltă persoană?

Pasiunea: De obicei, cantitatea acestor calităţi nu este mare, dar ele sunt capabile să acţioneze foarte puternic asupra ta. Băiatul poate înnebuni din cauza zâmbetului sau a mersului graţios al iubitei.

Dragostea autentică: Atunci când iubeşti cu adevărat, îţi place totul sau cele mai multe dintre calităţile celeilalte persoane. Fiecare din noi are multe caracteristici, moduri de gândire şi atitudini. Câte particularităţi vezi în celălalt şi câte din acestea ţi se par atractive? Acest lucru este important pentru că, atunci când va trece încântarea de după nuntă, veţi avea nevoie de multe interese comune pentru a păstra căsnicia şi a o face de succes.

Cheia nr. 3. Cum a început totul?
Pasiunea: Pasiunea apare rapid. Nu există dragoste autentică la prima vedere, însă pasiune, da. După cum se spune în cântecele vesele de dragoste, „ochii iubiţilor s-au întâlnit în mulţime, s-a aprins o scânteie şi ei au înţeles imediat că sunt făcuţi unul pentru celălalt." In realitate, ei nu puteau decât să înţeleagă că au făcut o impresie bună.

Dragostea autentică: Dragostea autentică apare întotdeauna lent. Altfel nici nu poate fi. Trebuie să cunoşti omul înainte de a-l iubi cu adevărat. Pentru aceasta e nevoie de timp, mult timp, ca să cunoşti pe cineva cu adevărat. Prietenia îndelungată este mult mai bună decât una scurtă. Un an este mai bine decât jumătate, doi ani e mai bine decât unul, trei, decât doi, iar patru, decât trei. Trei ani? Patru? Da, datele statistice legate de acest subiect sunt foarte concludente. însă cele mai multe cupluri de tineri nu vor să aştepte nici măcar un an. Tinerii se grăbesc să se căsătorească şi se conving, pe propria piele, de adevărul proverbului: „Graba strică treaba." Dacă te grăbeşti cu căsătoria, atunci vei avea suficient timp să-ţi pară rău.

Cheia nr. 4. Cât de permanent este interesul tău ?

Pasiunea: Atunci când ai o pasiune, interesul tău fie apare, fie dispare. Una din cauzele care provoacă această discontinuitate constă în apariţia bruscă a pasiunii, ale cărei rădăcini nu sunt adânci. Şi oricum, în mare, relaţiile, în acest caz, sunt superficiale.

Dragostea autentică: Atunci când iubeşti cu adevărat, sentimentele tale vor fi mai degrabă călduroase şi tandre decât oscilante, oscilând de la pasiune aprinsă până la indiferenţă rece. Sentimentele nu vor fi discontinui. Dragostea autentică se dezvoltă lent, dar rădăcinile ei sunt adânci.

Cheia nr. 5. Cum te influenţează sentimentul?

Pasiunea: Pasiunea provoacă un efect dezorganizator asupra personalităţii tale şi te face mai puţin responsabil şi activ. Sentimentele romantice te copleşesc şi mergi toată ziua afundat în vise. O fată care spune: „Ştiu că are neajunsuri, dar nimic nu are mai multă importanţă ca dragostea noastră", este pasionată... Temporar! Căsătorindu-se, ea va descoperi, treptat, că sunt multe alte lucruri care au importanţă.

Dragostea autentică: Dacă dragostea ta este autentică, atunci se manifestă cele mai bune calităţi ale tale şi tinzi să devii mai bun. Un băiat care iubeşte cu adevărat spune despre fata sa: „O iubesc nu pentru că este atât de frumoasă, ci pentru că mă inspiră să-mi manifest cele mai bune calităţi."

Cheia nr. 6. Ce atitudine ai faţă de ceilalţi, în acest timp?

Pasiunea: Atunci când eşti pasionat, tot „universul" se învârte în jurul unui singur om. Celelalte relaţii ţi se par lipsite de importanţă. Eşti gata chiar să renunţi la rude şi la prieteni. Sentimentul devine cel mai important lucru în viaţă. Consideri că de dragul acestei „iubiri" nemaipomenite, care ţi-a inundat viaţa, poţi face orice. După cum am spus, cele mai multe pasiuni nu rezistă în timp. Dar greşelile pe care le faci atunci când eşti influenţat de această stare pot avea urmări pentru întreaga viaţă.

Dragostea autentică: Atunci când iubeşti cu adevărat, iubitul este cel mai important om din lume, dar relaţiile cu rudele şi prietenii nu-şi pierd din semnificaţie.

Cheia nr. 7. Cum privesc cei din jur relaţiile tale?
Pasiunea: Ceea ce cred ceilalţi despre „iubita" ta este important. Atunci când ai o pasiune, este foarte posibil ca părinţii şi mulţi prieteni să nu fie de acord cu relaţia. Una din laturile periculoase ale pasiunii constă în aceea că eşti înclinat să-l idealizezi pe celălalt. Nu-i vezi neajunsurile, pentru că eşti „orbit de dragoste". Prietenii încearcă să-ţi indice unele semnalmente periculoase, pe care însă tu le ignori. Părinţii te avertizează, încercând să prevină o mare greşeală, dar tu nu asculţi. Tinerii spun uneori: „Ei şi ce? Că nu ne vom căsători cu rudele sau prietenii, ci cu iubiţii!" Şi tu poţi avea aceeaşi părere, dar acest lucru este o greşeală: să nu fii indiferent la sfaturile oamenilor care te iubesc. In anii de viaţă petrecuţi, şi tu, şi prietena v-aţi făcut mai mulţi prieteni. In general, încercăm să semănăm cu cei pe care ni-i alegem de prieteni, şi ei, la rândul lor, ne seamănă. De aceea prietenii tăi sunt un fel de „oglindă" a ta. Dacă eşti pasionat de cineva, prietenii nu împart cu tine acest sentiment. Dacă ei văd semnale periculoase, ar trebui să fii atent la aceasta şi să le asculţi părerea.

Dragostea autentică: Atunci când iubeşti cu adevărat, există mai multe şanse ca părinţii şi prietenii să-ţi aprobe alegerea. Pentru ca Dumnezeu să binecuvânteze căsnicia voastră, este foarte importantă aprobarea părinţilor.

Cheia nr. 8. Cum vă influenţează despărţirile?
Pasiunea: Una din cele mai bune încercări pentru sentiment este aceea a distanţei. Dacă eşti doar pasionat, atunci timpul şi distanţa vor ucide acest sentiment. Prin aceasta se explică despărţirile acelor cupluri care aveau ca punct comun atracţia fizică. Odată cu trecerea timpului, un alt om, care se află în apropiere, îi va lua locul celui care este doar într-o fotografie.

Dragostea, autentică: Atunci când iubeşti cu adevărat, absenţa omului iubit nu face decât să acutizeze sentimentul. Dragostea autentică va rezista încercărilor timpului şi distanţei. Dragostea nu este fundamentată doar pe atrac-tivitatea omului, ci îl vede în întregime, ca pe o personalitate. Timpul petrecut împreună vă ajută să vă „lipiţi". De aceea, în timpul despărţirii ţi se pare că pierzi o parte din tine. Un alt om, chiar dacă te atrage, nu poate umple acest gol din inimă. Fiind la o oarecare depărtare, poţi încerca nelinişte şi tristeţe. Te va chinui gândul: „Dar dacă el (sau ea) întâlneşte pe altcineva?" Asta se poate întâmpla, dar dacă iubita/iubitul poate găsi fericirea cu altcineva, este mai bine să afli acest lucru înainte de căsătorie. De aceea, dacă trebuie să vă despărţiţi pentru o perioadă, nu trebuie să te nelinişteşti din această cauză. Dacă sentimentul tău este doar o pasiune, atunci nu va rezista încercării şi este mai bine să afli rapid despre aceasta.

Cheia nr. 9. Ce impact au certurile asupra sentimentului?

Pasiunea: Atunci când ai o pasiune, te cerţi des. Te poţi împăca, însă cu timpul certurile devin mai dese şi mai serioase. Vă asemănaţi cu doi porci spinoşi, în frig. Atunci când sunt despărţiţi, aceştia îngheaţă, dar dacă se apropie unul de celălalt, se vor înţepa cu spinii fără să vrea. Phil şi Alice erau prieteni de mai bine de doi ani. In tot acest timp ei s-au certat şi s-au împăcat în flecare lună. Certu-rile apăreau din orice motiv. Ambii erau foarte geloşi. Şi atunci Măria, cea mai bună prietenă a lui Alice, a încercat să le deschidă ochii. După o nouă ceartă, Alice i-a spus: „Numai să încerce să se întoarcă! Nici nu voi ieşi să vorbesc cu el!" „Cred că vei ieşi, a spus Măria, dar sper că îi vei spune: Adio Phil, totul s-a sfârşit între noi." Şi şi-a argumentat punctul de vedere: „Amândoi vă treziţi, unul altuia, cele mai rele sentimente. Vă certaţi pentru că nu mai aveţi ce să vorbiţi. Certurile, lacrimile şi împăcările romantice nu fac decât să vă ferească de plictiseală."

Dragostea autentică: Atunci când iubeşti cu adevărat pot apărea diferenţe de opinii, dar dragostea autentică trece peste acestea şi certurile se răresc din ce în ce mai mult. Fiecare cuplu trebuie să înveţe să rezolve conflictele.

Este mult mai bine să discuţi diferenţele deschis, decât Si le permiţi acestora să se aciueze în adâncul sufletului. a

Cheia nr. 10. Cum priveşti relaţia ta?
Pasiunea: Atunci când ai o pasiune, eşti înclinat să crezi despre tine şi despre omul iubit ca despre doi oameni. Respectiv, utilizezi în gândurile tale pronumele „eu" „pe mine", „al meu"; „el", „al lui" sau „ea", „al ei". Te gândeşti la tine şi la celălalt ca la două persoane separate. Această cheie nu pare importantă atât timp cât nu sunteţi căsătoriţi, dar în timpul căsniciei se va vedea. Atunci când căsnicia este bazată pe pasiune, soţul şi soţia pot găsi mai multă plăcere în deosebirea intereselor decât în activitatea comună. Soţul doreşte să comunice cu prietenii mai mult decât să petreacă timpul acasă, cu familia. Sau soţia este mai interesată de relaţiile sale în societate decât de obligaţiile casnice.

Dragostea autentică: Atunci când iubeşti cu adevărat, foloseşti cuvintele „noi", „al nostru", „pe noi". Gândeşti la doi ca şi cum ar fi unul. în familiile unde există dragoste autentică, soţul şi soţia se simt bine împreună. Auzi adesea spunându-se: „Nu vreau să merg, dacă nu vii şi tu."

Cheia nr. 11. Eşti egoist sau altruist?

Pasiunea: Atunci când ai o pasiune, interesul tău pentru celălalt este bazat pe egoism. Băiatul se poate vedea cu o fată frumoasă doar ca să-şi gâdile propriul orgoliu, ca să aibă prestigiu printre prieteni. Fata aceea poate fi capricioasă şi răsfăţată, dar dacă e „regina" şcolii, şi el devine, alături de ea, „rege". La fel şi o fată poate sta lângă un băiat doar ca să se ridice în ochii altora.

Dragostea autentică: Atunci când iubeşti cu adevărat, îţi place un om pentru ceea ce este el, şi nu pentru că, prin intermediul lui, te poţi afirma.

Cheia nr. 12, Ce stă la baza sentimentelor tale?
Pasiunea: Este oare scopul tău acela de a-ţi dedica viaţa aflării fericirii? Te îngrijeşti doar de tine? Dacă da, atunci ai doar o pasiune. Viaţa ta este, în general, egoistă: te îngrijeşti mai mult de ceea ce ai putea câştiga de pe urma unei relaţii.

Dragostea autentică: Dragostea este dezinteresată şi sinceră. Tinzi să faci tot ceea ce este posibil, pentru a aduce bucurie celuilalt. Te interesează ceea ce poţi dărui, nu ceea ce poţi primi.

Aşadar, evaluează-ţi sentimentul. Ia o foaie de hârtie şi studiază cheile, începând cu prima dintre ele. Pune o notă pentru fiecare cheie, începând cu prima. Dă notă, cu fiecare cheie, sentimentelor tale. Cheile îţi pot arăta nu doar dacă dragostea ta e autentică, ci şi măsura sentimentului tău. In cele mai multe cazuri cheile arată o mixtură de pasiune cu dragoste autentică. De aceea, fiecare cheie trebuie evaluată de la 1 la 10. 1 va însemna pasiune, iar 10 dragoste.

Spre exemplu, analizând cheia nr. 1, poţi decide astfel: „Dacă sunt cinstit, recunosc că m-am interesat, în primul rând, de atracţia fizică şi-mi voi da 2 puncte." Dacă, cercetând cheia nr. 7, îţi vei da seama că jumătate din prietenii tăi aprobă alegerea ta, iar jumătate, nu, să-ţi dai 5 puncte. Atunci când vei încheia evaluarea cu toate cele 12 chei, adună punctele. Un rezultat de 80 de puncte sau mai mult sugerează că sentimentele tale sunt solide. Consideră că dragostea ta poate fi temelie a unei căsnicii fericite. Dar aceasta este doar din partea ta.

Omul pe care-1 iubeşti trebuie, de asemenea, să treacă acest test şi să aibă un număr mare de puncte. Nu contează cât de tare îl iubeşti: doar dragostea unuia dintre voi nu va fi de ajutor. El trebuie să aibă aceleaşi sentimente. Dacă ai între 50 şi 80 de puncte, vei avea nevoie de mai mult timp ca să-ţi dai seama cum se dezvoltă relaţiile. De aceea, încearcă să păstrezi sentimentul. Intâi de toate, să nu complici relaţiile cu intimitatea şi nu te grăbi cu căsătoria.

Ţine seama şi de altceva: un rezultat mare în acest test nu înseamnă, automat, că eşti pregătit pentru căsnicie. în primul rând, poţi fi foarte tânăr, chiar dacă ai un punctaj mare. în al doilea rând, deşi ai vârsta potrivită, puteţi să nu vă cunoaşteţi încă foarte bine. După cum am mai spus, trebuie să vă cunoaşteţi foarte bine (nu mai puţin de doi ani) înainte de a vă gândi la căsnicie.

Nota: 1. Autor necunoscut (www.krasota.ru.).
Articol preluat din volumul "In cautarea fericirii conjugale", Editura Sophia


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu