Love is life

Iubirea ne deschide calea spre spiritualitate, spre armonia sufletelor si frumusetea universului, caci doar iubirea se daruie neconditionat, fara teama de sacrificiu si fara a pretinde nimic in schimb. Si astfel il inalta si il innobileaza pe om. „Cel ce nu iubeste n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu este iubire” spune apostolul Ioan

"Iubirea este inrudirea omului cu Dumnezeu.Ea uneste la maxim persoanele umane fara sa le confunde.In iubire se arata plenitudinea existentei."Dumitru Staniloae

29 octombrie 2015

Doza corecta de iubire


Desigur, nu exista o reteta general valabila pentru iubire, dar exista cateva mici criterii pe care le poti lua in calcul pentru a pastra o relatie corecta atat cu tine cat si cu partenerul tau.

Fii tu insati
Mai ales la inceputul unei relatii, daca partenerul ni se pare foarte atragator, avem tendinta nu doar sa „dam ce e mai bun din noi” dar si sa ne mulam pe asteptarile sau dorintele lui.
Care de multe ori, nu ne reprezinta pe noi. Eforturile de a deveni altcineva nu duc decat la frustrari si pierderea autenticitatii.
Oricat de atragatoare ni se pare o persoana, meritam sa fim iubiti si apreciati pentru cine si ceea ce suntem, nu pentru o fantasma pe care o putem pune in scena.. o perioada limitata de timp.
Cand esti naturala in manifestari in primul rand iti dovedesti ca te placi tu pe tine.

Nu oferi pana la epuizare
Oricat de indragostita esti de un partener, urmeaza principiul echilibrului dar si pe cel al conservarii. Cu cat vei oferi mai mult, cu atat asteptarile tale sa primesti pe masura, vor creste.
Intr-o relatie este firesc sa oferi, dar si sa primesti. Uneori a oferi poate servi drept exemplu bun de urmat. Dar poate fi mai sanatos sa iti conservi pornirile si inveti sa fii atenta la ce primesti.
Poate schimbul nu se face pe aceleasi coordonate, dar un schimb trebuie sa existe. Asa ca, in loc sa te epuizezi crezand ca cu cat oferi mai mult, cu atat va fi mai bine, permite omului de langa tine sa te aprecieze pentru ceea ce esti, nu pentru ceea ce faci pentru el.

Nu uita sa te iubesti pe tine
Daca tu ai o parere buna despre tine, vei transmite acest lucru celor din jur, care te vor vedea la fel. Iar daca tu te iubesti, vei atrage acelasi lucru din partea celorlalti.
Sa te iubesti inseamna sa nu uiti ca ramai persoana cea mai importanta din viata ta si ai datoria sa te ingrijesti de tine in primul rand. Inseamna sa ramai fidela dorintelor, placerilor si naturii tale.
Daca tu te pretuiesti, acest lucru te va face mai atragatoare. Increderea in tine este un stimulent in orice relatie. Evita nesiguranta, evita sa te dizolvi intr-o relatie sau sa te pierzi in nevoile celuilalt.

Ofera libertate
Prin libertate poti intelege atat spatiu fizic, cat si intelegere fata de dorinte si nevoi diferite de ale tale. Nu te lipi precum un timbru de iubitul tau si nu pretinde sa ti se acorde timp, atentie si interes non-stop, in exces.
Invata sa fii bine si cand nu esti langa el, tocmai pentru a te bucura mai mult de momentele petrecute impreuna. Invata sa nu te panichezi daca el vrea sa iasa in oras intr-o seara doar cu prietenii.
Mai degraba intreaba-te de ce iti este teama si lucreaza cu tine pentru a-ti depasi aceste frici. Daca iti este teama sa nu fii inselata, chiar crezi ca s-a inventat metoda prin care el sa iti ramana fidel daca este dornic sa nu?
Sau iti este teama ca va cunoaste pe altcineva? Conform „profetiei auto-indeplinite” il poti determina cu un asemenea comportament sa faca fix ce te temi ca va face.

Formuleaza-ti anumite dorinte sau nemultumiri folosind persoana I singular
De multe ori uitam ca persoana de langa noi este la randul lui un individ singular, cu obiceiurile, dorintele, obisnuintele si comportamentele lui…
Tindem cumva sa credem ca odata intrat in relatie, el va se va mula pe tiparul asteptarilor noastre si ne trezim nu doar dezamagite, dar si reprosandu-i cand ceva nu ne este pe plac.
Invata sa ii spui o nemultumire fara sa jigni si fara a-i reprosa, incepand cu „eu” sau „mie”. Evita acuzatiile „tu” si „tie”.
Fii corecta cu el, iar daca intr-adevar iti doresti ca relatia sa mearga, abordeaza totul cu rabdare.
Un comportament se poate schimba, in cazuri fericite, in sase luni de zile. Iar asta, doar daca cel in cauza isi doreste la randul lui schimbarea.

De Iulia Barca

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu