Love is life

Iubirea ne deschide calea spre spiritualitate, spre armonia sufletelor si frumusetea universului, caci doar iubirea se daruie neconditionat, fara teama de sacrificiu si fara a pretinde nimic in schimb. Si astfel il inalta si il innobileaza pe om. „Cel ce nu iubeste n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu este iubire” spune apostolul Ioan

"Iubirea este inrudirea omului cu Dumnezeu.Ea uneste la maxim persoanele umane fara sa le confunde.In iubire se arata plenitudinea existentei."Dumitru Staniloae

28 august 2017

AM ALERGAT PRIN VIATA SI AM UITAT SA TRAIESC. 5 PASI SPRE FERICIRE

Dovezile stiintifice arata ca exista cinci metode pe care le putem folosi pentru a ne imbunatati nivelul de trai. Daca le incerci, te vei simti mai fericita, mai optimista si viata iti va aduce mai multe impliniri.
Am uitat sa traiesc. Ai ajuns la aceasta concluzie? Ai ajuns la concluzia ca, desi alergi prin viata, nu ai niciodata timp si ca trebuie sa te mai linistesti? Vrei sa-ti readuci aminte ce promisiuni iti faceai copil fiind?
Dovezile stiintifice arata ca exista cinci metode pe care le putem folosi pentru a ne imbunatati nivelul de trai. Daca le incerci, te vei simti mai fericita, mai optimista si viata iti va aduce mai multe impliniri.
Sanatatea mintala este extrem de importanta. Unele tulburari precum depresia sau anxietatea au devenit – din niste patologii rare la inceputul secolului – niste boli obisnuite. Si, daca ai o astfel de afectiune, este important sa gasesti tratamentul adecvat. Mai eficienta insa decat tratarea este preventia!
Daca ai ajuns la concluzia asta dezamagitoare – Am uitat sa traiesc! –, este esential sa iti schimbi stilul de viata. Trebuie sa te focusezi pe tine si pe scopurile tale, pe ceea ce iti doresti sa obtii de la viata. Trebuie sa iti construiesti sanatatea mintala, sa o protejezi pe cea fizica si sa mentii in permanenta un echilibru afectiv.
Sanatatea mintala – concept care nu se limiteaza la buna functionare fiziologica a creierului uman, ci la starea lui psiho-somatica – si starea de bine sunt importante. Cu totii ne dorim sa ne simtim bine, cu noi si cu lumea din jur. Cu totii ne dorim o viata cat mai implinita, cat mai imbelsugata, cat mai vesela. Exista, insa, dovezi ca sanatatea mintala nu se rezuma la a nu avea nicio boala. Sanatatea mintala influenteaza starea generala, sanatatea fizica si ne ajuta sa ne atingem scopurile in viata!
Ce este sanatatea mintala?
Sarah Stewart-Brown, profesor de sanatate publica la Universitatea din Warwick, si expert in wellbeing spune ca sanatatea mintala nu se refera la fericire.
“Este folositor sa incepem cu ideea ca starea de bine generala include mintea si corpul. Sanatatea mintala si cea fizica sunt in legatura. Si a fi fericita este parte din starea de bine. Insa, nu este intregul de care avem nevoie. A trai bine sau wellbeing inseamna a trai bine pentru tine si pentu cei din jurul tau.
Sentimentele de implinire, bucurie, incredere si apropiere cu lumea sunt parte din a trai sanatos. Stima de sine si increderea in propria persoana, de asemenea.
Daca esti in momentul acela din viata ta cand constati: am uitat sa traiesc, cine sunt, ce fac cu viata mea esti la hotarul dintre a-ti redescoperi sinele si scopul in viata. Wellbeing inseamna sa simti ca poti face lucrurile de care ai nevoie, lucrurile pe care vrei sa le faci. Relatiile bune sunt o parte importanta dintr-o viata implinita, pentru ca iti aduc bucurie tie si celor din jurul rau, dar nu depinde totul de ele.
Si, in fine, o viata implinita sau fericirea in viata nu se refera la faptul ca nu vei mai experimenta situatii ori trairi dificile. Inseamna ca vei avea puterea si chiar disponibilitatea de a trece prin clipe grele.”, concluzioneaza Stewart-Brown.
Am uitat sa traiesc – motto-ul unei societati grabite, concentrata pe exterior
In ultimul timp, societatile au devenit mai bogate. Material. Spiritual vorbind, in urma studiilor in aceleasi societati, oamenii nu traiesc mai bine, nu sunt mai fericiti, viata lor nu s-a imbunatatit.
Desigur, avem mai multe obiecte, lucruri, mai multi bani de cheltuit si mergem in vacante scumpe. Dar nu suntem mai fericiti. Asta inseamna ca este timpul sa regandim ceea ce credeam ca ne aduce o viata mai buna.
In ultimii 20 de ani, s-a descoperit exact ce creeaza o stare de bine. In urma studiilor observationale, oamenii de stiinta analizeaza comportamentul si starea de bine a unor oameni. Alte dovezi s-au adunat din studii in care cercetatorii au rugat grupuri de oameni sa isi shimbe comportamentul sau sa adopte schimbari de program (practicarea sportului, de exemplu) pentru a vedea transformarile in starea lor de bine.
De cele mai multe ori, oamenii au fost intrebati cum se simt cu ei insisi, cu vietile lor, cu lumea din jurul lor. Poti descoperi si tu care este starea ta de bine aici.
Multi factori ne influenteaza starea de bine. Iar dovezile arata ca actiunile si gandurile noastre impacteaza cel mai mult starea noastra de bine.
Starea de bine este ceva ce obtii, nu ceva ce esti. Cu cat investesti Bine in tine, cu atat primesti Bine inapoi.
“Spui adesea << Am uitat sa traiesc!>>? Primul lucru pentru o stare de bine este sa fii curioasa cu privire la aceasta intrebare!” spune profesoara Stewart-Brown. Gandeste-te ce ai facut in trecut ca sa te simti bine si daca a functionat. Apoi gandeste-te la alte lucruri noi, pe care le poti incerca. Aminteste-ti ca starea de bine nu este daruita. Ci vine din actiunile tale!
“Am uitat sa traiesc!” Transforma-l in “Traiesc fericita!”
Dovezile demonstreaza ca exista cinci pasi pe care ii putem pune in aplicare pentru o stare de bine, pentru a imbunatati sanatatea noastra mintala. Daca abordezi aceste metode cu mintea deschisa, sincer si real, daca chiar vei incerca, poti sa vezi rezultatele intr-un timp foarte scurt:
·         Conecteaza-te! cu oamenii din jurul tau: cu familia, cu prietenii, cu vecini. Petrece timp cu ei! Nu te Facebook, fata in fata!
·         Fii activa! Nu e necesar sa mergi la sala. Plimba-te, mergi cu bicicleta, joaca-te ceva! Gaseste activitatea ce iti face placere si fa din ea o parte din viata ta.
·         Invata mereu! Pentru a avea o stare de implinire si incredere in propria persoana. Un curs de gatit, un instrument muzical, mersul pe bicicleta.
·         Da si altora! Pana si cea mai mica bucatica. Un zambet, un multumesc, o vorba buna. Sau fapte mai mari: voluntariatul iti imbunatateste starea de bine.
·         Observa ! Traieste constient prezentul. Traieste-ti orice gand, orice sentiment. Observa-te si observa lumea din jurul tau. Practica mindfulness, pentru ca nu vei mai spune “Am uitat sa traiesc!”, ci vei trai autentic orice clipa si asta iti va schimba felul in care privesti viata si noile provocari.
·          

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu