Love is life

Iubirea ne deschide calea spre spiritualitate, spre armonia sufletelor si frumusetea universului, caci doar iubirea se daruie neconditionat, fara teama de sacrificiu si fara a pretinde nimic in schimb. Si astfel il inalta si il innobileaza pe om. „Cel ce nu iubeste n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu este iubire” spune apostolul Ioan

"Iubirea este inrudirea omului cu Dumnezeu.Ea uneste la maxim persoanele umane fara sa le confunde.In iubire se arata plenitudinea existentei."Dumitru Staniloae

11 aprilie 2014

Dragostea e inevitabila. Relatia este o optiune

 

Cum sa fii impreuna cu cineva si totusi sa iti pastrezi individualitatea? Cum sa transcenzi matematica logica catre matematica relationala in care unu plus unu este tot unul si totusi sa nu tinda spre zero ci spre infinit?
Cum sa reconciliezi cele doua nevoi contradictorii ale omului, nevoia de stabilitate si de certitudine cu nevoia de nou, de necunoscut, de provocare?  Cum sa dejoci planurile zeilor si confidentilor lor, Darwin si Freud, care au masluit facerea omului, daruindu-l si cu nevoia de trivial si cu dorul de transcendenta?
Sunt intrebari care devin din ce in ce mai actuale si mai explorate de catre guru-sii moderni relationali. Urmarind un clip pe situl plin de minunatii  pe care-l recomand tuturor, Ted Confference, in care se dezbatea exact aceasta dilema relationala, am decis sa abordez  si aceasta tematica, veche si noua de cand e lumea, si care seamana cumva a dezbatere filosofica: adica se ridica probleme, dar nu se ofera si solutii.
Contemporaneitatea relationala este o enigma in plina desfasurare, intrucat acum, odata ca niciodata,  sexualitatea trebuie sa se intample doar intre un El si o Ea , independenti, care cresc copii, care se dezvolta personal, care au FB si canale de TV parolate, care vor si in  Red Light District(expresia nu-mi apartine)  si in Divine Light District (inventie proprie).
Mariajul a fost o institutie promovata pentru asigurarea succesiunii, cresterii copiilor, pentru statut social, in care dragostea romantica, asa cum este ea descrisa acum de hollywood, era optionala, un lux permis de foarte putini. Ana Karennina a stiut-o cel mai bine.
 Femeia si barbatul de astazi joaca in alt film insa, care aminteste  de o misiune imposibila: vor oaza de siguranta, de confort si de stabilitate oferita de cuplu in timp ce isi doresc si devenire, provocare, mister si risc.
Vor calatorie in doi, cu pasaportul casatoriei dar cu vize exotice, catre locatii scandaloase. Iar toate aceste nevoi se vor a fi indeplinite de o singura persoana, careia ii cerem sa fie si om si zeu, si dominator si supus, si sofisticat si simplu, si lord si bad boy, si saman si discipol.
Industria dezvoltarii personale, secondata de industria condimentarii vietii sexuale prin adjuvante cu fundita, comestibile sau cu sens giratoriu, vine in intampinarea acestor nevoi conflictuale care trebuiesc satisfacute intr-o relatie: familiar si mister.
Criza relatiei moderne este o criza de negociere de fapt, rezolvabila doar prin comunicare extrema. Nu este adevarat faptul ca partenerii nu comunica. Dimpotriva, comunica, doar ca despre orice altceva decat despre aceste nevoi neortodoxe, delicat de negociat: cum sa indeplinesti fanteziile sexistentiale ale partenerului, ramanand pe piedestalul sfant al iubirii in timp ce-i exorcizezi celuilalt dorintele mai putin politically correct dar prezente, atat de prezente in mintea constienta si subconstienta.
Cheia unei relatii implinite consta in alternarea apropierii si departarii, in acordarea de spatiu partenerului pentru a se incarca de diversitate, de nou si inspiratie care adauga apoi valoare spatiului comun, familiar, cunoscut al cuplului.
Frica, neincrederea in sine, incertitudinea locului ocupat in viata celuilalt face ca gelozia sa castreze aceasta aventura in necunoscut a partenerului. Gelozia opreste omul sa fie generos cu el si cu celalalt, nelasandu-l sa se molipseasca de viu, de culorile altora, de varietatea interactiunii inofensive cu alti oameni.
Inteligenta relationala presupune atat inteligenta emotionala, in a sti sa te comunici si sa-ti securizezi partenerul, cat si conceptul nouveaux de inteligenta erotica, cea care inseamna a te arata celuilalt asa cum te-au modelat experientele traumatice sau extaziante ale trecutului, revista Cosmopolitan sau siturile dubioase de pe internet.
Inteligenta erotica este o interactiune si suava si prozaica deopotriva. Inseamna si  copilarii obraznice si  comuniune spirituala, si abandon si dominare, si curiozitate si clasicism, este roleplayingsi de misionar si de gheisa. Este un spatiu comun si individual deopotriva, care te dezbraca de vulnerabilitati, in care iti spovedesti doruri carnale si transcendente in acelasi timp.
Pastrarea dorintei intr-un cuplu inseamna a te face departare din cand in cand, tocmai pentru ca re-apropierea sa beneficieze de misterul si curiozitatea omului nou care se intoarce in cuplu si te provoaca cu necunoscutul de peste zi.
Un partener cu inteligenta erotica va sti sa stearga amintirea atingerilor socialului de pe retina si pielea celuilalt cu imbratisari care aduc si familiar si incitare.
Viata emotionala si erotica a unui cuplu are toate simptomele unei cariere politice, intrucat valorile nobile profesate in public si oratoric, sunt aproape opuse cu valorile dorite la umbra ingaduitoare a lumanarilor din dormitor.
In prezenta critica a socialului si a Supra Eu-lui nostru moral promovam valorile nobile ale iubirii – daruire, responsabilitate, sacrificiu, atasament care sunt in conflict insa cu dorinta. Pasiunea implica gelozie, posesivitate, agresivitate, dominare, flirt obraznic.
Inteligenta relationala implica reconcilierea ipocriziilor reciproce: la ceas de noapte suntem incitati de tot ceea ce ce spunem ca suntem impotriva pe timp de zi.
Inteligenta relationala inseamna a sti sa te arati in toate culorile tale si totusi sa pastrezi suficient mister astfel incat calatoria celuilalt catre tine sa aiba doza de surpriza necesara. Inseamna sa investesti tot timpul in dezvoltarea ta personala, sa afli despre tine si despre diferentele dintre femeie si barbat si sa ti le asumi.
Relatiile nu mor niciodata de o moarte naturala. Ele sunt anihilate de virusii orgoliului, ignorantei, controlului si nesigurantei de sine. Vaccineaza-te, hraneste-ti mintea cu rabdare, toleranta, autenticitate si constientizare iar disperarea si lacrimile vor fi alchimizate in suras si incantare.

http://www.artdevivre.ro/


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu