Plansul… apare uneori in viata noastra. Lacrimile siroiesc atunci cand emotiile ne coplesesc sau cand durerea din suflet este prea mare. Nu avem cuvintele cele mai potrivite pentru a spune ce simtim in acele clipe, astfel incat, corpul nostru traduce simtirile in lacrimi. Lacrimile sunt uneori amare, si uneori dulci. Dar lacrimile sunt intr-adevar o izbavire.
Istoria spune ca, din pricina atator lacrimi varsate... Sfantul Francisc din Assisi ar fi orbit - o imagine frumoasa. Probabil ca Sfantul, inconjurat de atata drama omeneasca, dorindu-si cu ardoare sa fie bine in lume, varsa cate o lacrima pentru fiecare om pe care il vedea suferind.
Chimia lacrimilor emotionale
Oamenii de stiinta au decodificat astazi mesajul chimic al lacrimilor. Stim ca ele sunt un amestec de apa, proteine, mucus si uleiuri care sunt eliberate de catre glanda lacrimara, prin intermediul ochilor. Acest fluid caldut se revarsa inundandu-ne obrajii, ajungand pana pe buze si facandu-ne sa simtim gustul sau usor sarat, ca de mare.
Desigur, nu toate lacrimile sunt de origine emotionala. De fapt, exista trei feluri de lacrimi. Sunt lacrimile care vin din reflex – acestea protejeaza ochiul uman de iritatii, cum ar fi fumul sau ceapa; sunt lacrimile basale care sunt mereu prezente in ochii nostri si care mentin umiditatea necesara in aceasta zona deosebit de sensibila. Corpul nostru produce intre 140 si 280 de grame de lacrimi basale pe zi.
Totusi, nu doar din punct de vedere stiintific, cele mai interesante sunt lacrimile emotionale. Ele incep sa se formeze chiar din zona creierului, mai exact a Cerebelului, acolo unde este inregistrata senzatia de tristete. In acel moment, sistemul endocrin intra in functiune, eliberand hormoni in zona globilor oculari, si in acest fel cauzand formarea lacrimilor. Lacrimile emotionale si gustul lor sunt o experienta comuna pentru oameni… Dar si senzatia de eliberare pe care o duc cu sine.
Expresia „a trage un plans bun” sugereaza ca intr-adevar, lacrimile ne pot face sa ne simtim psihic, mult mai bine. Cercetarile de astazi atesta aceasta senzatie interioara. Lacrimile sunt mecanismul prin care corpul se elibereaza de toxine aflate in noi in momentul in care suntem tristi. Lacrimile contin prolactina, hormon care controleaza si productia de lapte matern, hormonii adrenocorticotropi se afla si ei in lacrimi – ei indica un nivel ridicat de stres. Celalalt chimical care se afla in lacrimi este hormonul leucin-encefalina, care reduce durerea psihica si ajuta la ameliorarea starii de rau.
Deci, chiar si oamenii de stiinta sunt de parere ca plansul are un efect benefic. Psihologii ne incurajeaza adesea sa ne eliberam de tensiune prin intermediul plansului, chiar daca suntem barbati sau femei. Psihologii spun ca a ne ascunde emotiile, faptul de a ne fi rusine sa plangem, poate avea repercusiuni pe termen lung asupra noastra.
Sunt studii care arata ca infranarea lacrimilor emotionale, ar creste riscul unor boli de inima sau hipertensiune. De asemenea, mai sunt studii care arata ca de asemenea, oamenii care sufera din cauza unor boli ca ulcerul sau colitele, au tendinta de a-si infunda sentimentele si lacrimile emotionale. Psihologii ne recomanda sa ne exprimam durerile prin intremdiul lacrimilor si al cuvintelor. Trebuie sa nu ascundem ceea ce simtim, trebuie sa aratam ceea ce traim in interior – suntem fiinte emotionale si avem nevoie sa ne folosim de toate mecanimele de comunicare ale corpului.
Din pacate, lacrimile sunt de asemenea un simptom (si nu o solutie), al unor boli cum ar fi depresia postpartum, o experienta pe care o traiesc 9 pana la 16% dintre femei, dupa ce nasc. Printre alte simptome, aceasta boala se manifesta si prin intermediul plansului excesiv.
De asemenea, episoade de plans acut traiesc si persoanele care sufera de stres post-traumatic.
Cu toate acestea, este important sa acceptam si sa ne bucuram de faptul ca plansul este una dintre cele mai importante functii ale fiintei noastre, la fel de importanta precum este rasul. Chiar daca in multe circumstante nu vrem sa ne aratam „vulnerabilitatea” plangand, a fost demonstrat in atatea feluri ca, de fapt… plansul ne da putere si ne ajuta sa ne incarcam bateriile, eliberandu-ne de tensiune.
Asa incat… ori de cate ori simti nevoia, lasa lacrimile sa iti inunde fata, da-le drumul si elibereaza-te. Poate nu ati observat, dar dupa ce plang, oamenii sunt chiar mai frumosi, pielea si ochii se „lumineaza”, tocmai pentru ca ei reusesc sa elimine acele toxine daunatoare care ingreuneaza trupul si mintea.
Putem sa consideram ca, in sens simbolic, lacrimile sunt comoara noastra – „picaturi de diamant” care ne elibereaza, asa cum ploaia din natura curata atmosfera si mai apoi, aduce SOARELE…
www.garbo.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu