Love is life

Iubirea ne deschide calea spre spiritualitate, spre armonia sufletelor si frumusetea universului, caci doar iubirea se daruie neconditionat, fara teama de sacrificiu si fara a pretinde nimic in schimb. Si astfel il inalta si il innobileaza pe om. „Cel ce nu iubeste n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu este iubire” spune apostolul Ioan

"Iubirea este inrudirea omului cu Dumnezeu.Ea uneste la maxim persoanele umane fara sa le confunde.In iubire se arata plenitudinea existentei."Dumitru Staniloae

19 august 2012

Despre suflete pereche - suflete sortite, suflete gasite



Dragostea, sufletele pereche, casatoriile din dragoste: toate au trecut prin etape diferite de-a lungul timpului insa oamenii nu au renuntat sa creada in niciuna din ele. Totusi... ce inseamna sufletele pereche? Exista?

Despre suflete pereche – suflete sortite, suflete gasite

Atunci cand spunem suflete pereche ne gandim la doua persoane care au una fata de cealalta un sentiment profund si natural de dragoste, dependenta, intimitate, sexualitate, afinitate, spiritualitate si compatibilitate. Peste tot intalnim conceptul de suflete pereche si, cu siguranta, multi dintre noi viseaza inca la intalnirea cu aceasta persoana care sa o completeze, sa o iubeasca, sa o inteleaga intru totul, sa o citeasca dintr-o singura privire, sa o cucereasca si cu care sa isi petreaca restul zilelor. Multi dintre noi au avut norocul sa intalneasca aceasta persoana cu care si-au cladit un destin comun.


Dar, tinand cont ca Pamantul a atins pragul extraordinar de 7 miliarde de oameni, ca multi oameni migreaza, ca se muta din tarile lor natale si pornesc spre meleaguri necunoscute, ca in prezent exista mai multe femei decat barbati, ca societatea s-a schimbat, ca stim ca Universul este infinit si ca s-ar putea sa existe altii ca noi etc., oare putem sa credem ca o singura persoana ne este destinata fiecaruia dintre noi? Ce inseamna de fapt un suflet pereche in secolul al XXI-lea?


Despre sufletele pereche stim ca prima oara au fost definite in „Banchetul” lui Platon, in Mitul Androginului. Androginul era o creatura pe jumatate femeie si pe jumatate barbat, uniti intr-un singur corp. Aceste fiinte erau puternice iar zeii se temeau de ele, asa ca s-au decis sa ii desparta. Tristetea le-a napadit sufletele, si, vazand acest lucru, Zeus l-a insarcinat pe Eros sa semene iubirea in lume. Astfel, jumatatile au inceput sa se regaseasca si sa ramana impreuna.


Potrivit Teozofiei, doctrina care sustine ca intelepciunea divina sta la baza cunoasterii umane, Dumnezeu a creat sufletele androgine – pe jumatate femeie, pe jumatate barbat, care s-au despartit odata cu plecarea din Rai. Aceste suflete se reincarneaza de mai multe ori pentru a se curati de pacate si pentru a se gasi unul pe celalalt. Atunci cand sufletele lor se vor curata, cei doi se vor reuni.


Despre sufletele pereche mai stim ca au stat mereu la baza marilor opere de arta si ca mereu au cucerit inimile si mintile oamenilor. Teoria sufletelor pereche a aparut undeva la inceputul secolului XX , insa abia dupa 1960 oamenii au inceput sa acorde o importanta majora acestui nou concept cuceritor si salvator. Am crescut cu increderea ca, acolo undeva, exista persoana potrivita pentru fiecare, jumatatea noastra, sufletul nostru pereche.

Multe din filmele si cartile lansate in ziua de azi este tratata ideea sufletelor pereche. Potrivit lor, totul tine de destin, de noroc, si totul este presarat cu portiuni incredibile. Sufletele pereche inseamna o suita de peripetii imposibile prin care doi oameni potriviti unul pentru celalalt trec, peripetii menite sa ii aduca impreuna, sa le testeze dragostea, sa le dea semne ca aceasta este dragostea adevarata etc. Acest lucru inseamna ca daca viata iti pune obstacole in cale si el nu iti aduce o duzina de trandafiri in fiecare zi, el/ea nu este sufletul tau pereche?


Potrivit Psychology Today, conceptul de suflete pereche ne duce cu gandul la acea persoana perfecta, ideala, cu care ne aflam intr-o relatie, care ne iubeste pentru tot ceea ce suntem, care ne ajutam sa devenim persoana care ne dorim sa fim, dar trage un semnal de alarma. Oare din cauza acestui concept oarecum hollywoodian, fabricat, ne ratam sansa la fericire?


Intr-o relatie exista si suisuri si coborasuri, nimic si nimeni nu este perfect, insa, daca atunci cand ne aflam intr-o perioada nu tocmai potrivita, ne intrebam daca el/ea este ceea ce caut, daca ne face fericiti, daca ar exista cineva mai bun sau mai potrivit si raspunsul celei din urma este „da”, atunci este posibil sa fim victimele propriilor asteptari marete.


Ne asteptam ca acest suflet pereche sa ne ajute sa ne invingem fricile, sa depasim obstacolele, sa ne dobandim calitatile de aur, sa ne sustina, sa ne respecte si sa fie tot ceea ce noi nu suntem dar ne dorim ca celalalt sa aiba. „Nimic nu aduce mai multa nefericire decat conceptul de suflete pereche”, spune psihiatrul american Frank Pittman. De ce ar spune el acest lucru? Pentru ca, potrivit lui Polly Shulman, autoarea articolului din Psychology Today, conceptul acesta de suflete pereche este cel care uneori poate sta in calea fericirii noastre. Fiind in cautarea sufletelor pereche, oamenii aleg sa fie singuri, sa caute perfectiunea, imposibilul, si sa ii respinga pe oamenii cu care ar avea sanse reale de a forma un cuplu bazat pe incredere, compatibilitate, reciprocitate, respect, dragoste si intelegere.

De-a lungul vietii, o persoana are mai multe relatii si, de cele mai multe ori, toate sunt diferite. Iubirea pe care o poti simti difera de la o persoana la alta. De anumite persoane suntem atrasi intr-un mod inexplicabil si ne pierdem mintile, pe altii ajungem sa ii iubim cu timpul, de altii ne atasam, pe altii ii adoram, pe altii doar ii dorim etc. Daca acum iubim pe cineva, acest lucru nu inseamna ca iubirea aceasta o sa dureze la nesfarsit sau ca nu putem sa simtim la fel, sau mai mult, pentru altcineva, care, potrivit definitiilor, ar fi sufletul nostru pereche. Daca noi putem iubi mai multe persoane de-a lungul vietii, conceptul de suflete pereche ce mai inseamna?


Nu exista dovezi stiintifice care sa ne demonstreze ca sufletele pereche exista. Acest lucru nu inseamna ca nu trebuie sa credem ca, acolo undeva, nu exista nimeni cu care sa ne unim destinele, ci ca totul depinde de noi, de sansele si norocul pecare il avem, de cum abordam situatiile in care ne aflam etc. Acest lucru mai inseamna ca dragostea este uneori ceva ce dobandesti in timp prin cladirea increderii, mentinerea respectului, prin intimitate, sustinere, sexualitate, iubire altruista si bunatate si nu prin simpla consecinta a destinului.

Discutia sufletelor pereche a incoltit in mintile oamenilor de cand lumea, tocmai de aceea ei au incercat sa gaseasca tot felul de explicatii, teorii si idei pentru a o putea justifica. Cert este ca, mai devreme sau mai tarziu, aproape toti dintre noi isi gasesc o persoana cu care sa fie mai compatibili decat au fost cu altele, si pe care au curajul si mandria de a o numi... sufletul lor pereche.

http://www.garbo.ro/articol/Lifestyle/10232/despre-suflete-pereche-suflete-sortite-suflete-intalnite.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu