Love is life

Iubirea ne deschide calea spre spiritualitate, spre armonia sufletelor si frumusetea universului, caci doar iubirea se daruie neconditionat, fara teama de sacrificiu si fara a pretinde nimic in schimb. Si astfel il inalta si il innobileaza pe om. „Cel ce nu iubeste n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu este iubire” spune apostolul Ioan

"Iubirea este inrudirea omului cu Dumnezeu.Ea uneste la maxim persoanele umane fara sa le confunde.In iubire se arata plenitudinea existentei."Dumitru Staniloae

23 mai 2012

Simbolurile Iubirii: de la Cupidon la Kokopelli, flautistul Amerindian


Cand vine vorba despre dragoste si romantism, cuvintele nu pot exprima intotdeauna pasiunea si legatura emotionala pe care o simtim la fel de bine ca simbolurile iubirii.

Simbolurile iubirii se afla pretutindeni: in arta, pe peretii cladirilor, pe felicitari sau chiar pe hainele pe care le purtam. Inima, florile, pietrele pretioase, zeii sau alte simboluri ale iubirii inglobeaza calitatile emotionale ale dragostei in mintea noastra si ne trezesc amintiri ce intaresc sentimentele pentru o anumita persoana.

Intelesul unui simbol poate fi simplu sau cu asocieri profunde spirituale ori ezoterice, definind calitatile iubirii.

Simbolurile iubirii

Cupidon ca simbol al iubirii

Cupidon este personificarea dorintei si a curtenirii. Cupidon este zeul roman inaripat infatisat cu un arc. In mitologia greaca el este cunoscut sub numele de Eros, nascut din haos impreuna cu sora lui Afrodita. In versiunea romana, Cupidon s-a nascut prin uniunea lui Marte cu Venus, iar in arta este de multe ori infatisat legat la ochi simbolizand faptul ca dragostea e oarba. Mitul conform caruia o strapungere a sagetii lui Cupidon va indragosti victima provine de fapt din mitul lui Cupidon si al lui Psyche, zeita sufletului: atunci cand Venus il obliga pe Cupidon sa o faca pe rivala ei, Psyche, sa se indragosteasca de el, acesta este strapuns accidental de propria sageata si se indragosteste el de ea, vizitand-o in fiecare noapte pentru a o privi cum doarme.

Diamantele ca simbol al iubirii

Diamantele simbolizeaza dragostea eterna. Grecii erau de parere ca diamantele reprezentau lacrimile zeilor in timp ce romanii credeau ca ele sunt mici bucatele din stelele ce au cazut pe Pamant. Primul inel de logodna cu diamante a fost oferit unei femei in secolul al XV-lea atunci cand Arhiducele Maximilian de Austria s-a logodit cu Maria de Burgundia, in 1477. In secolul al XIX-lea, Napoleon i-a oferit sotiei sale, Marie Louise, un colier cu diamante ca simbol al aprecierii lui atunci cand aceasta a dat nastere fiului lor. Cel mai popular cadou romantic ce contine diamante este diamantul de 33 de carate in valoare de 9 milioane de dolari pe care Richard Burton i l-a oferit actritei Elizabeth Taylor.

Forma de inima ca simbol al iubirii

Nimic nu spune “Te iubesc” mai bine decat forma de inima. Dar unde isi are originile aceasta? Nimeni nu stie cu siguranta, insa, cea mai veche utilizarea a formei de inima dateaza din secolul al VII-lea. Ea era desenata pe monedele cyreniene si reprezenta de fapt o planta, sylphium, acum disparuta, folosita pentru condimentarea mancarurilor sau controlul sarcinii. Teoria spune ca, initial, forma de inima era asociata cu amorul si abia mai tarziu a devenit unul dintre simbolurile iubirii.

Lalelele ca simbol al iubirii

Laleaua este floarea aniversara a 11 ani de casatorie, iar centrul ei inchis la culoare reprezinta inima iubitului atinsa de pasiune. O legenda turceasca adauga o simbolistica noua lalelei de culoare rosie. Se spune ca un print pe nume Farhad s-a indragostit de fecioara Shirin. Atunci cand printul a aflat ca Shirin a fost omorata, a fost cuprins de disperare si a decis sa se arunce de pe o stanca. Din fiecare picatura a sangelui sau a rasarit o lalea rosie ce semnifica si in ziua de astazi dragostea perfecta.

Trandafirii ca simbol al iubirii

Emma Goldman spunea ca prefera sa aiba trandafiri pe masa decat diamante la gat. Inca din cele mai vechi timpuri, trandafirii au fost cel mai apreciat simbol al iubirii romantice, al frumusetii si al perfectiunii. Fiecare culoare pe care o pot avea trandafirii aduce intelesuri noi acestui simbol romantic: galbenul semnifica bucuria iubirii, rosul semnifica pasiunea si dragostea nemuritoare iar rozul semnifica prima iubire.

Porumbeii ca simbol al iubirii

Porumbeii, prin ritualul lor de dragoste, inspira iubitii. Inca din cele mai vechi timpuri ei au fost considerati un simbol al iubirii credincioase si eterne deoarece ei raman impreuna pe parcursul intregii vieti. Daca un porumbel este separat de perechea sa prin moarte, nu isi va mai cauta o alta jumatate.

Frunza de artar ca simbol al iubirii

Pentru chinezi si japonezi, frunza de artar este un simbol al iubirii deoarece semnifica dulceata vietii de zi cu zi. Nord Americanii obisnuiau si ei sa foloseasca frunza de artar pentru a incuraja dragostea – acestia puneau frunze la capatul patului pentru o mai buna viata sexuala.

Claddagh ca simbol al iubirii

Claddagh este un simbol incorporat in inele de sute de ani si reprezinta darul iubirii. Legenda acestuia este extrem de romantica. Se spune ca un pescar pe nume Richard Joyce ce lucra departe de casa a fost intr-o buna zi rapit de pirati si fortat sa lucreze pentru un fierar. Astfel, el a devenit un mester iscusit. In timpul in care era sclav, nu si-a uitat niciodata marea iubire, pe Margaret. Pentru ea el a faurit un inel special ce reprezenta dragostea pe care i-o purta. Multi ani mai tarziu, Joyce a fost eliberat si, in momentul in care a reintalnit-o pe Margaret, i-a oferit inelul Claddagh.

Marul ca simbol al iubirii

Simbol al fertilitatii, intelepciunii, abundentei si iubirii, marul detine proprietati mistice si magice. La nunta dintre Zeus si Hera, Gaia i-a oferit miresei mere pentru a simboliza uniunea si dragostea eterna. Dionisos, zeul grec al vinului, a cucerit-o pe Afrodita oferindu-i mere.

Nodul celtic al dragostei ca simbol al iubirii

Nodul celtic al dragostei nu are nici inceput, nici sfarsit, reprezentand continuitatea iubirii eterne si contopirea a doua suflete. Crestinismul a adoptat acest simbol celtic incorporandu-l pe cruci. Desi vechii celti nu au inregistrat simbolistica nodului, cercetatorii sunt de parere ca aceasta este unitatea iubirii – Dumnezeu, barbatul, femeia.

Kokopelli ca simbol al iubirii

Kokopelli sau Flautistul Amerindian este un simbol al fertilitatii asociat cu iubirea. El este reprezentat cu partile genitale exagerate si cantand la flaut ritualuri Hopi legate de casatorie. De multe ori, Kokopelli este infatisat impreuna cu consoarta lui, Kokopelmana. Un vechi obicei Amerindian spune ca flautul iubirii era folosit de barbati pentru a atrage fecioarele. Cand doi iubiti se casatoreau, flautul era distrus.

http://www.garbo.ro/articol/Lifestyle/10109/simbolurile-iubirii.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu