Love is life

Iubirea ne deschide calea spre spiritualitate, spre armonia sufletelor si frumusetea universului, caci doar iubirea se daruie neconditionat, fara teama de sacrificiu si fara a pretinde nimic in schimb. Si astfel il inalta si il innobileaza pe om. „Cel ce nu iubeste n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu este iubire” spune apostolul Ioan

"Iubirea este inrudirea omului cu Dumnezeu.Ea uneste la maxim persoanele umane fara sa le confunde.In iubire se arata plenitudinea existentei."Dumitru Staniloae

27 octombrie 2017

Dumnezeu raspunde rugaciunilor noastre!


Poate nu asa cum ne imaginam noi ca ar trebui, dar o face. Prin prisma unei intelepciuni universale si prin cai pe care noi nu le putem intelege intotdeauna...
Credeti in puterea rugaciunii? V-ati rugat pentru ceva si s-a indeplinit? Dar v-ati rugat pentru ceva si nu s-a indeplinit? Cum se face ca unele rugaciuni se indeplinesc, in timp ce altele ratacesc ani si ani la rand si nu mai ajung niciodata la noi sub forma dorintelor implinite? Iar daca suntem oameni buni si spirituali si incercam din ce in ce sa fim, atunci de ce Dumnezeu tot nu ne raspunde rugaciunilor noastre? Daca universul ne vrea binele, atunci de ce nu ne da binele pe care ni-l dorim in momentul respectiv? Si daca ne rugam din inima, din toata inima noastra, pentru inima proprie si a celor apropiati, atunci de ce nu raspunde nimeni rugaciunilor noastre?
Dragii nostri, nu avem raspunsul la aceste intrebari nici noi :). Dar il au Caroline Myss, speaker international specializat pe medicina energetica si constiinta umana si autor a nenumarate carti de spiritualitate si Andrew Apostoli, preot in cadrul Franciscan Friars of the Renewal. Va invitam sa cititi doua fragmente din discursurile lor cele mai pretioase si care vorbesc despre modul in care raspunde Dumnezeu rugaciunilor noastre.
Andrew Apostoli: De ce ni se pare ca rugaciunile noaste NU primesc niciun raspuns?
Cineva spunea odata ca daca Raiul ar avea un departament pentru plangeri, cea mai mare plangere ar fi cea in legatura cu rugaciunile ramase fara raspuns. Oamenii se roaga mereu si mereu, dar se pare ca nu primesc raspuns la intrebarile lor. De ce nu? Dumnezeu aude cu siguranta toate rugaciunile, dar poate ca raspunsul pe care il ofera nu este cel pe care il asteptam.
Nimanui nu ii place sa auda "nu" cand cere ceva, in special de la Dumnezeu. Dar Dumnezeu spune "nu" multor rugaciuni. Cu siguranta ne-ar placea sa stim de ce spune “NU”. Sfantul Augustin ne-a oferit odata 3 raspunsuri la aceasta intrebare folosind 3 cuvinte latine: mala, malo si male.
Mala
Mala inseamna lucruri rele sau gresite. Unii oameni pur si simplu ii cer lui Dumnezeu lucruri gresite sau lucruri care iti vor face rau, spiritual sau fizic sau in orice alt fel. Multi se apropie de Dumnezeu in rugaciune de parca i-ar trimite lui Mos Craciun o lista de cadouri la care viseaza: "Te ro, da-mi o masina noua, o vacanta in Hawaii, un bilet castigator la loteria din saptamana aceasta!" Toate cererile din rugaciunile lor sunt pentru lucruri materiale care i-ar adanci si mai mult in lumesc. Astfel de lucruri pot fi cu usurinta in detrimentul lor, asa ca Dumnezeu va inclina spre a raspunde cu "nu". Oricum, din cand in cand Dumnezeu poate oferi binecuvantari materiale celor ce le cer, pentru a le castiga afectiunea si a-i aduce mai aproape de El.
Este oare atunci permis vreodata sa te rogi pentru bunuri materiale? Da, atata timp cat nu sunt un rau in sine si atata timp cat la finalul rugaciunii adaugam: "Dumnezeule, iti cer acestea daca sunt conforme cu vointa Ta Divina" sau "Doamne, Tu stii ce este cel mai bine pentru mine." Ar fi insa mai avantajos pentru noi din punct de vedere spiritual sa largim perspectiva rugaciunii astfel incat sa includem adevaratele, numeroasele si urgentele nevoi ale altora.
Concluzia: Rugaciunea ta nu primeste raspuns daca ceri lucruri gresite sau lucruri care iti vor (pot) face rau spiritual sau fizic
Malo
Malo inseamna in greseala. Prin aceasta, Sf. Augustin se referea la cel care se roaga ducand insa o viata in greseala/ gresita. In general, Dumnezeu nu raspunde unei astfel de rugaciuni individuale. Un exemplu il avem amintindu-ne de aparitiile din 13 octombrie de la Fatima, cand tanara Lucia a rugat-o pe Fecioara Maria sa vindece anumiti oameni. Fecioara Maria i-a raspuns: "Unii da (vor fi vindecati), dar altii nu. Ei trebuie (mai intai) sa isi corecteze vietile si greselile. Dar chiar si asa, dupa cum am spus si la mala, Dumnezeu poate uneori sa implineasca rugaciunile unei persoane care traieste malo, pentru a o ajuta in drumul ei de indreptare.
Concluzia: De multe ori, rugaciunea nu functioneaza daca viata noastra si noi suntem pe o cale gresita
Male
Male inseamna gresit, adica a cere in rugaciune, dar a cere in mod gresit. Care este modul corect de a ne ruga? Iisus subliniaza doua calitati ca fiind esentiale pentru o rugaciune: increderea si perseverenta. Increderea este foarte importanta in rugaciune. Iisus ilustreaza aceasta incredere in parabola femeii care a mers la judecatorul cel nedrept (vezi Luca 18,1-8). Ea i-a cerut in repetate randuri sa ii asculte cererea. In aroganta lui, judecatorul a tot refuzat-o. O vreme doar. Vaduva venea la el atat de des, incat in final judecatorul a cedat.
Sf. Tereza de Lisieux spunea ca in principiu noi primim de la Dumnezeu ceea ce asteptam. Judecand dupa toate rugaciunile care nu am primit raspuns, am putea concluziona ca multi nu asteapta prea multe atunci cand se roaga. Rugaciunea are insa putere. Iisus a spus: "Tatal va da orice ii veti cere in numele Meu". Iisus a mai spus urmatoarele despre cum trebuie sa ne rugam: "De aceea va zic voua: Toate cate cereti, rugandu-va, sa credeti ca le-ati primit si le veti avea". Credem noi intotdeauna ca rugaciunea ne va fi ascultata? Tocmai de aceea trebuie sa avem incredere ca rugaciunea noastra va fi auzita.
A doua calitate ceruta pentru a ne “ruga corect” este perseverenta. Iisus a spus: "Cereti si vi se va da; cautati si veti afla; bateti si vi se va deschide". Aceasta promisiune intareste cu siguranta increderea noastra. Sa nu uitam insa ca Iisus nu a spus "Cereti o singura data’ si nici nu a spus "Bateti de trei ori si vi se va deschide!" Perseverenta ne face sa cerem, sa cautam, sa batem continuu. Iisus ilustreaza perseverenta povestind despre un om care primeste oaspeti pe neasteptate, noaptea (Luca 11,5-8). Omul nu are mancare in casa pentru a o oferi oaspetilor sai tarzii, piata era inchisa, asa ca merge la casa vecinului sau si ii bate la usa. Acesta se culcase deja: "Nu ma deranja pe mine si pe familia mea!", ii spune. Dar cand omul insista si bate, in cele din urma vecinul se trezeste si ii da lucrurile de care avea nevoie. Nu atat din prietenie, ci pentru ca vroia sa doarma.
Parabola urmareste sa exemplifice perseverenta, nu faptul ca Dumnezeu vrea sa doarma si de aceea trebuie sa insistam. Increderea si perseverenta sunt lucruri cerute nu dintr-un moft al lui Dumnezeu, ci spre zidirea noastra spirituala. Asa ca sa insistam sa batem la usile Raiului. Sa nu ne descurajam, sa nu renuntam, dar mai ales sa fim atenti ca rugaciunea noastra sa nu fie male, sa nu fie pentru mala, si nici noi sa nu fim malo. Altfel riscam sa mai adaugam o rugaciune la departamentul celor etichetate cu "fara raspuns".
Concluzia: Rugaciunea poate fi auzita daca ne “rugam corect”, cerand binele nostru si al celorlalti, cu perseverenta si credinta ca se va intampla
* Sursa fragment: catholicexchange.com/an-unanswered-prayer; Autor: Andrew Apostoli
Sfantul Augustin – Dumnezeu raspunde rugaciunilor noastre! Asigura-te ca te afli pe calea ta spirituala!
Calea spirituala inseamna sa te afli pe un drum care te provoaca sa-ti infrunti fricile, nu sa te apere de ele. Ce bine iti poate aduce faptul de a-ti fi daruit ceva – orice – care sustine slabiciunile din tine? Lucrul asta nu are niciun fel de noima.
Sf. Augustin i-a spus o povestire inteleapta si minunata unui barbat care l-a infruntat cu privire la logica cerului. „De ce nu ma face Dumnezeu un om bogat? M-am rugat de nenumarate ori pentru bani si Dumnezeu nu-mi raspunde la rugaciuni.” Sf. Augustin l-a intrebat ce ar face daca ar deveni bogat. Barbatul a raspuns: „As avea pamant si as avea oameni care sa lucreze pentru mine. Eu as fi cel care conduce.”
„Si cum e viata ta de om sarac?”, l-a intrebat Sf. Augustin.
„Am familia mea. Am prietenii mei. Muncim cu totii din greu. Dar toti suntem saraci.”
„Pai, pot intelege de ce Dumnezeu ti-a raspuns la rugaciuni, cu o intelepciune atat de mare”, i-a spus Sf. Augustin.
„Dumnezeu nu mi-a raspuns deloc la rugaciuni. Sunt in continuare un om sarac.”
„Nicidecum. Esti un om foarte bogat. Doar ca Dumnezeu nu ti-a daruit aur. Dar, refuzand sa-ti dea aur, El te-a impiedicat sa devii lacom, abuziv si arogant. De ce ti-ar da Dumnezeu ceva care sa te ajute sa le faci rau oamenilor pe care ii iubesti? Refuzand sa-ti dea aur – si numai aur – Dumnezeu ti-a ingaduit sa fii bogat in spirit. Esti bun, generos, iubitor si iubit”.
Barbatul s-a uitat la Sf. Augustin, apoi a izbucnit in lacrimi.
Calea spirituala este o cale a cunoasterii de sine, nu a dobandirii caii tale, ci a ridicarii tale la nivelul caii pe care ti-a fost dat sa mergi.
 Autor: Caroline Myss

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu