Love is life

Iubirea ne deschide calea spre spiritualitate, spre armonia sufletelor si frumusetea universului, caci doar iubirea se daruie neconditionat, fara teama de sacrificiu si fara a pretinde nimic in schimb. Si astfel il inalta si il innobileaza pe om. „Cel ce nu iubeste n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu este iubire” spune apostolul Ioan

"Iubirea este inrudirea omului cu Dumnezeu.Ea uneste la maxim persoanele umane fara sa le confunde.In iubire se arata plenitudinea existentei."Dumitru Staniloae

13 noiembrie 2015

Iubirea vesnica nu exista, stiinta a demonstrat-o



Si au trait fericiti pana la adanci batraneti, doar ca separat. Se intampla. Dragostea e peste tot sau e nicaieri. E la cine trebuie sau la cine n-o merita. Despre dragoste poti sa zici de toate, dar, conform psihologului Barbara Fredrickson, ca tine o eternitate n-ai cum sa mai afirmi. Ea a demonstrat in ultima sa carte ca dragostea vesnica nu exista. Asadar, daca vrei sa vezi de ce nu exista iubire vesnica si cum stiinta a putut demonstra acest fapt, esti invitata sa citesti randurile urmatoare.
Conform ei, dragostea nu e ceea ce se spune ca e, nu e lucrul prezent constant care tine o casnicie in picioare si emotia prezenta, nu e pasiunea care dainuie si care caracterizeaza tinerii. In schimb, ea poate fi denumita micro-moment al rezonantei pozitive. Cu alte cuvinte, dragostea este o conexiune caracterizata de un flux de emotii pozitive pe care le impartasesti cu o alta persoana, cu care se-ntampla sa empatizezi in decursul unei zile.
Aceste micro-momente le poti experimenta cu iubitul tau, cu un copil sau cu un prieten apropiat etc. Dar i se poate intampla sa ai astfel de momente (de indragostire, cum le spuneau toti oamenii) cu persoane la care nu te-ai astepta. Poate fi un strain de pe strada sau din tramvai, un coleg de la munca sau o persoana care asteapta la coada la posta. Oh, si ce noroc ai avea sa te indragostesti la coada la posta, ca timp ai destul!
Aceasta idee neconventionala a psihologilor e demna de luat in calcul, mai ales cat e primavara. Stii doar ca primavara e anotimpul depresiilor, al telefoanelor care nu mai suna, e momentul sa intalnesti pe cineva nou sau sa vezi cat de mult te iubeste. Depresia este cu atat mai prezenta in randul persoanelor singure, cu cat partenerii au devenit astazi principala sursa de fericire (conform unui studiu realizat de Ziua Indragostitilor). Majoritatea oamenilor isi plaseaza partenerii drept „fabrica" lor de fericire din lipsa de imaginatie, sustine Fredrickson. Sa-ti privesti iubitul astfel inseamna sa uiti de celelalte lucruri importante pe care le poate oferi o relatie si, mai mult, inseamna ca tu nu vei putea fi niciodata sanatoasa ori fericita fara o relatie.
In acest context, psihologii americani par sa dea speranta celor singuri, divortati sau vaduvi, mai ales de vreme ce principala lor teorie e ca iubirea vesnica nu ar exista. Ei sustin ca exista o multime de alte lucruri marunte in care poti gasi dragostea. Dar cel mai important lucru este ca trebuie sa fii cu o persoana potrivita pentru a putea experimenta aceste momente de conexiune. Ca sa intelegi, trebuie sa vezi cum functioneaza dragostea din punct de vedere biologic.
Ca proces biologic, iubirea exista, dar nu si dragostea eterna.De ce? Pentru ca, la fel ca toate emotiile, dragostea are o componenta biochimica si una psihologica. Dar, ceea ce deosebeste iubirea de alte sentimente pozitive, cum ar fi bucuria, e faptul ca ea nu poate sa se aprinda singura, de la sine. Dragostea nu exista decat ca o conexiune intre doua persoane.
Cand te indragostesti, creierul tau reflecta persoana de care te indragostesti intr-o anumita maniera. Conexiunea aceea, intelegerea mutuala, mai ales, este o singura actiune, realizata la unison de doua creiere. Nu ti se pare ca aceasta explicatie este mai frumoasa decat aceea ca te indragostesti orbeste, fara motiv? Conform studiilor recente, dragostea pare sa fie o conexiune, o empatie, o legatura realizata intre creiere, si nu doar o pornire animalica. Pe de alta parte, ceea ce este si mai interesant la aceste noi idei ale stiintei este faptul ca a fi singura de Ziua Indragostitilor, de ziua ta ori de Craciun nu inseamna ca nu esti capabila de dragoste. Poate ca ea inca nu te-a „lovit". Sau, mai bine zis, conectat.
In ciuda celor enuntate mai sus si a dezvaluirii tragice ca dragostea poate sa dispara, sa moara sau sa nu fie gasita pe timpul unei vieti, e important sa mai retii si faptul ca iubirea este un factor relevant al fericirii tale. Sa te indragostesti, sa ai micro-experiente de iubire iti ajuta creierul sa fie mai sanatos, iar corpul sa aiba o stare de buna dispozitie. Iar dezvoltarea capacitatii de a iubi (prin indragostirea deplina si de mai multe persoane) este asociata si cu beneficii asupra sanatatii precum diminuarea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare, diabet ori de a face un infarct.
Iubirea e, deci, un nutrient. Daca poti sa obtii doze suficiente de dragoste, atunci esti mai sanatoasa, mai bucuroasa si poti trai mai mult. Dragostea da viata, deci, dar nu e eterna. Asadar, nu astepta ca iubirea vesnica sa te gaseasca. Dragostea eterna e doar un mit. Cauta sa te indragostesti de mici momente, de experiente, de zile, de conexiuni cu oameni care iti ating creierul, cu care empatizezi.

Ioana Dinu

http://www.divahair.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu