Love is life

Iubirea ne deschide calea spre spiritualitate, spre armonia sufletelor si frumusetea universului, caci doar iubirea se daruie neconditionat, fara teama de sacrificiu si fara a pretinde nimic in schimb. Si astfel il inalta si il innobileaza pe om. „Cel ce nu iubeste n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu este iubire” spune apostolul Ioan

"Iubirea este inrudirea omului cu Dumnezeu.Ea uneste la maxim persoanele umane fara sa le confunde.In iubire se arata plenitudinea existentei."Dumitru Staniloae

11 noiembrie 2015

Fericirea din spatele gesturilor marunte


Unii oameni spun că nu există gesturi complet altruiste. Dar dacă ți-am spune că pe temelia acestor gesturi mărunte se poate naște fericirea ta de zi cu zi?
Samuel Johnson spunea că adevărata măsură a unui om este modul în care el tratează pe cineva care nu-l poate ajuta cu nimic. Mi-am petrecut foarte mult timp jucându-mă cu această idee în cap. Ceea ce mă îngrijorează este lipsa din ce în ce mai acută a acestui gen de altruism 100% gratuit. Știi la ce mă refer. Îți ajuți o colegă cu un proiect pentru că știi că vei avea nevoie de suportul ei luna viitoare. Îți împrumuți sora cu niște bani, dar cauți apoi modalități prin care ea îți poate întoarce favoarea, chiar dacă nu monetar. Îți ajuți prietena să treacă peste o despărțire, dar te simți furioasă dacă atunci când relația ta nu mai merge, ea nu e acolo să-ți ofere același sprijin.
Genul acesta de așteptări – mai mult sau mai puțin conștiente, mai mult sau mai puțin tacite – ne fac mai mult rău decât bine. Întinează actul de a ajuta sincer pe cineva și ne face să ne simțim un pic vinovați. În plus, duc la dezamăgiri atunci când persoanele pe care le sprijinim nu ne întorc favoarea. Și astfel ajungi să ții un soi de scor intern, numărând faptele tale bune și punându-le în balanță că faptele bune pe care le fac alții pentru tine. Și ne mai mirăm că suntem stresați!
Din fericire însă, lucrurile pot fi reparate cu o simplă schimbare de perspectivă. Dacă înainte de a face ceva pentru o persoană – apropiată sau nu – te întrebi sincer, ”Ce așteptări am de la acest om?” și-ți răspunzi, cu la fel de multă sinceritate – că nu vrei decât să simți acea stare de bine care izvorăște din faptul că ai reușit să-i oferi cuiva șansa unei zile mai bune, unei concluzii mai optimiste, atunci vei începe să te bucuri cu adevărat de altruismul tău, și bunătatea ta se va transforma în fericire sinceră, gratuită, neforțată, nechemată.
Da, nimeni nu acționează cu bunătate și altruism întotdeauna, e normal. Natura umană ne împinge să acționăm astfel încât să ne satisfacem în primul rând propriile nevoi, cel puțin ocazional. Ăsta nu e un lucru rău, atâta timp cât facem un efort, ori de câte ori putem, să facem un bine doar de dragul de a face un bine. 
Găsești mai jos o listă de lucruri pe care le poți face pentru a demonstra că-ți pasă fără să fie nevoie ca destinatarul să-ți întoarcă bunătatea, modalități prin care îți poți extrage recompensa din actul simplu de a dărui sprijin necondiționat.

FĂRĂ MOTIV ESTE CEL MAI BUN MOTIV

1.   Oferă o sumă de bani – de care te poți lipsi – cuiva care are cu adevărat nevoie de ei, după care pretinde că nu i-ai avut niciodată.
2.   Lasă pe cineva să-ți împărtășească o istorioară personală fără a simți nevoia de a-l întrerupe pentru a-i povesti ”ceva și mai interesant ce ți s-a întâmplat ție”.
3.   Spune-i cuiva ce simți pentru el/ea, chiar dacă chestia asta te face să te simți vulnerabilă și chiar dacă există posibilitatea ca persoana respectivă să nu poată să-ți întoarcă sentimentele.
4.   Iartă pe cineva care ți-a greșit, dar iartă până la capăt, fără să te gândești că astfel acel om îți va rămâne dator cu o iertare. Și mai important, nu te folosi de greșeala lui pentru a-l manipula și a-l face să se simtă și mai vinovat.
5.   Schimbă-ți planurile pentru cineva fără să te întrebi dacă ei ar face același lucru pentru tine. Ieși la masă cu acea prietenă bună, care trece printr-un moment mai dificil, deși ai avea lucruri mai interesante de făcut cu timpul tău.
6.   Spune nu, deși te-ar face să te simți mai bine să spui da, pentru că uneori adevărata valoare a bunătății înseamnă să ajuți pe cineva să încerce să-și depășească limitele fără ajutor din exterior.

http://www.cosmopolitan.ro/      


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu