Love is life

Iubirea ne deschide calea spre spiritualitate, spre armonia sufletelor si frumusetea universului, caci doar iubirea se daruie neconditionat, fara teama de sacrificiu si fara a pretinde nimic in schimb. Si astfel il inalta si il innobileaza pe om. „Cel ce nu iubeste n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu este iubire” spune apostolul Ioan

"Iubirea este inrudirea omului cu Dumnezeu.Ea uneste la maxim persoanele umane fara sa le confunde.In iubire se arata plenitudinea existentei."Dumitru Staniloae

15 ianuarie 2015

Cum mentinem o relatie de cuplu in care am evoluat diferit


O relatie in care partenerii evolueaza diferit nu trebuie neaparat sa devina o relatie disfunctionala. Ea poate fi salvata daca ambii dau dovada de maturitate emotionala in gestionarea discrepantelor evidente.

„Daca e vointa, e si putinta”, spune un vechi proverb britanic, bun indemn pentru cuplurile care incep sa aiba probleme. Iata cateva aspecte importante de care trebuie sa tinem seama.
Tine cont de individualitatea celuilalt
Pentru a relationa in termeni reali, accepta-ti partenerul asa cum se prezinta el in momentul de fata. Asta presupune apropiere, pentru ca altfel risti sa nu-l cunosti asa cum a  evoluat, dar si detasare pentru o perspectiva obiectiva, curatata de asteptarile pe care, poate, le-ai avut la intrarea in relatie.
Ceea ce este diferit in evolutia unui partener poate foarte bine sa devina pentru fiecare oportunitatea de a-si largi sinele propriu prin explorarea dimensiunilor noi ale personalitatii celuilalt. Si nu o sursa sigura de conflict.
E nevoie de mentinerea unui grad satisfacator de curiozitate cu privire la ce este si ce face partenerul. Sub nicio forma nu trebuie sa lasam sa se instaleze indiferenta care duce la distantarea emotionala si fizica.

Este normal sa nu fim intotdeauna de acord
Una dintre pietrele de incercare ale unei relatii in care cei doi au evoluat diferit  este imposibilitatea de a cadea de acord. Poate fi vorba despre modul cum petrec timpul liber, cum isi aleg prietenii, cheltuirea banilor, vizitarea parintilor etc.
Persoanele „functionale” pot gestiona situatia de dezacord fara sa-l invadeze, anuleze sau invinovateasca pe celalalt care  gandeste si vrea lucruri diferite, fiind capabile sa sugereze o solutie potrivita pentru amandoi.
Dorintele si compromisurile pe care ar trebui sa le faca fiecare trebuie cantarite bine, intrucat  pot fi sursa de frustrare si animozitati.
De exemplu, daca la sfarsit de saptamana unul vrea sa mearga la pescuit si altul sa iasa cu prietenii, pot alege ca fiecare sa-si petreaca timpul liber asa cum doreste, fara a se invinovati ca niciunul n-a fost dispus sa renunte la dorinta lui in favoarea celuilalt.
Pentru asta e nevoie de o doza sanatoasa de incredere in sine astfel incat separarea temporara si neimplicarea partenerului sa nu fie percepute drept devalorizare si lipsa de iubire.

Acorda importanta cresterii intimitatii emotionale
Intimitatea emotionala este esenta oricarei relatii sanatoase de iubire si, chiar daca partenerii au evoluat in directii diferite, acesta nu e un motiv pentru a neglija mentinerea unui climat emotional pozitiv in care fiecare sa se simta in siguranta, sa-si exprime sentimentele si sa-si dezvaluie punctele vulnerabile, avand garantia ca nu va fi judecat.
De aceea, cultivarea unei atitudini sincere si empatice a unuia fata de celalalt este de o importanta cruciala in lupta impotriva instrainarii emotionale. In cadrul unei relatii cu adevarat intime, discrepantele dintre parteneri sunt integrate prin comunicare sincera, deschisa.
Daca ei sunt capabili sa-si asume responsabilitatea atat pentru ceea ce simt si gandesc, cat si pentru deciziile pe care le iau, relatia are mari sanse sa decurga normal, in ciuda diferentelor considerabile dintre personalitatile lor.

Reaprindeti cu regularitate flacara pasiunii
Indiferent cat de incendiara a fost pasiunea cu care a debutat o poveste de iubire, la un moment dat focul ei incepe sa se domoleasca, in timp ce rutina castiga tot mai mult teren.
Stingerea pasiunii  incepe de cele mai multe ori cu o intrerupere a comunicarii sau cu o falsa comunicare in care numai forma este pastrata, dar fondul lipseste.
E adevarat ca uneori si discrepantele evidente dintre parteneri contribuie intr-o masura mai mica sau mai mare la potolirea focului pasiunii initiale, dar daca veti tine cont de aspectele de mai sus, in special de cresterea gradului de intimitate emotionala, veti putea gasi mult mai usor modalitatea de a o reaprinde.
E de ajuns, de cele mai multe ori, o mica scanteie pentru a restarni pasiunea, nu are importanta atat de mare ce faceti fiecare, cat mai ales incarcatura emotionala cu care faceti ceva.
 Autor: Daniela Deneanu, psihoterapeut



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu