Love is life

Iubirea ne deschide calea spre spiritualitate, spre armonia sufletelor si frumusetea universului, caci doar iubirea se daruie neconditionat, fara teama de sacrificiu si fara a pretinde nimic in schimb. Si astfel il inalta si il innobileaza pe om. „Cel ce nu iubeste n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu este iubire” spune apostolul Ioan

"Iubirea este inrudirea omului cu Dumnezeu.Ea uneste la maxim persoanele umane fara sa le confunde.In iubire se arata plenitudinea existentei."Dumitru Staniloae

13 februarie 2017

Femei, haideti sa oprim abuzul emotional asupra barbatilor


Se vorbeste mult in cultura noastra despre abuzul emotional si modul in care au fost oprimate femeile in patriarhat si da, este o discutie foarte valida. Insa nu despre acest lucru vom vorbi astazi.
Astazi vom observa cat de putin timp petrecem vorbind despre modul in care femeile perpetueaza latura intunecata a patriarhatului. Si despre abuzul emotional la care sunt supusi barbatii in zilele noastre.
Cu toate stim ca foarte multe femei experimenteaza rusine. Am fost acolo. Am simtit asta. Exista insa o „spirala a rusinii” care se manifesta prin modul in care femeile ii fac pe barbati sa simta rusine. Aplicam de multe ori acest tratament barbatilor din jur.
Mai jos sunt expuse rezultatele unei cercetari facute de Brene Brown. Pentru femeile care se simt vinovate pentru ca au acest efect asupra barbatilor pe care ii iubesc.
Conform acestui studiu, barbatii traiesc sub presiunea unui mesaj categoric: “Sub nicio forma, in nicio situatie, nu ai voie sa fii perceput ca fiind slab.”
Abuzul emotional si rusinea
Cand Brené a intervievat barbati de toate varstele in legatura cu sentimentele de rusine pe care le-au experimentat, a existat un raspuns predominant. Majoritatea si-au insusit mesajul “Nu fi slab”.
Barbatii sunt crescuti sa se ascunda in spatele unei cortine de putere. Ca femei, inconstient ne dorim sa-i tinem in spatele acestei cortine pentru ca nu vrem sa fim martore la slabiciunea lor.
In interviurile ei, Brene a auzit barbati marturisind ca sunt criticati de femei pentru ca nu sunt deschisi, vulnerabili si dornici de intimitate. Femeile insista sa fie lasate sa priveasca in sufletul lor, asigurandu-i ca este in regula ca ei sa-si expuna fricile.
Insa in momentul in care barbatii capatau suficient curaj sa faca acest lucru, mesajul inconstient dat de femeile din viata lor era: “Nu-mi place cand esti slab.”
Cand barbatii prind curaj sa fie vulnerabili, femeile raspund cu frica, dezamagire, dezgust, trimitand inapoi mesajul clar: “Fii barbat, nu-mi face deloc placere sa te vad atat de slab”. Asa apare abuzul emotional.
Asa ca, barbatii au inceput sa presupuna ce isi doresc femeile cu adevarat: “Ele vor de fapt ca noi sa pretindem ca suntem vulnerabili. Asa ca am devenit foarte buni in a pretinde.”
Dar a pretinde nu functioneza intr-o relatie autentica. Barbatii sunt oameni, desigur, asa ca nu vor fi tot timpul stalpi de putere. Au si ei frici. Se simt vulnerabili. Fac greseli. Uneori se simt mici si slabi, ca niste baieti mici si speriati.
Cu toate astea, nu se simt in siguranta sa fie vazuti in starea asta de slabiciune, asa ca isi pun armurile. Si ori isi dezvolta rezilienta la rusine, ori sfarsesc prin a fi furiosi sau inchisi emotional.
Femei, fiti blande
Ca femei, putem sa ajutam in acest proces. Trebuie sa-i lasam pe barbatii din viata noastra, in special pe baietii nostri sa stie ca este in regula sa ne spuna cand se simt slabi.
Copiii nostri au nevoie sa stie ca este in regula sa planga cand sunt abuzati si ca lupta uneori este un semn de slabiciune si a fi vulnerabil este semn de putere.
Copiii nostri au nevoie sa stie ca nu ne asteptam sa fie barbati de la zece ani.  Ca au nevoie sa-si exprime masculinitatea sanatoasa, ceea ce include sa-si arate punctele vulnerabile.
Au nevoie de permisiunea noastra pentru de a-si explora creativitatea fara sa fie judecati. Au nevoie sa invete sa-si deschida inima si sa ramana deschisi. Chiar si atunci cand cultura in care suntem crescuti ameninta tandretea acelei inimi deschise.
Barbatii adulti din viata noastra au nevoie sa stie ca este in regula ca din cand in cand sa fie concediati, sa faca investitii proaste, sau sa nu poata plati rata la banca. Au nevoie sa fie reasigurati ca sunt iubiti si cand nu au slujba si cand nu pot sa desfaca un borcan de maioneza. Au nevoie sa stie ca ii iubim si cand se imbolnavesc.
Si au nevoie sa stie ca nu avem nevoie ca ei sa pretinda tot timpul ca sunt stapani pe situatie. Cand, de fapt, in interiorul lor simt ca mai au putin si se dezintegreaza de durere.
Au nevoie sa ne poata spune ca ii doare atunci cand ii respingem sexual.  Ca uneori se uita la filme porno nu pentru ca noi nu suntem frumoase. Ci pentru ca in astfel de situatii, in fata televizorului sau a calculatorului, nu exista riscul sa fie respinsi.
Trebuie sa fim stalp de putere unul pentru celalalt
Daca vrem ca barbatii sa se simta apropiati de noi – si sa fie parteneri autentici – e nevoie sa intelegem ca trebuie sa se simta in siguranta sa se autodezvaluie. Au nevoie sa stie ca putem sa fim stalp de putere unul pentru celalalt.
Si da, ca femei, ne dorim barbati pe care ne putem baza cand ne simtim slabe, confuze sau absente. Dar nu ne putem astepta ca barbatii sa joace acel rol tot timpul. Nu este corect si nu serveste niciunuia dintre noi. E nevoie sa fim vulnerabili unul cu celalalt.
Ca femei, avem nevoie sa spunem “Astazi, vreau sa ma bazez pe tine” dar, in acelasi timp, trebuie sa le dam de inteles barbatilor ca pot cere acelasi lucru de la noi. Uneori, este randul nostru sa fim stalpul de sustinere al barbatului, atunci cand acesta se simte neputincios.
Barbatii au nevoie de permisiunea noastra pentru a inceta sa joace teatru atunci cand sunt vulnerabili. Pentru asta, e nevoie sa le aratam ca putem sa stam langa ei si atunci cand se simt imperfecti. Fara sa-i invinovatim sau sa-i facem sa se intrebe cand ne vom retrage dragostea doar pentru ca si-au permis sa ne arate slabiciunea lor.
Da, barbatii au nevoie sa invete cum sa imbratiseze calitatile divinului masculin. Divinul masculin care se simte puternic si vulnerabil in acelasi timp. Asa cum femeile au nevoie sa invete cum sa imbratiseze femininul divin.
De cele mai multe ori insa masculinitatea devine o cusca in care barbatii sunt incarcerati la nivel colectiv. Apoi ii invinovatim pentru ca s-au incarcerat in inchisorile pe care noi i-am ajutat sa le construiasca. 
Sa oprim abuzul emotional
In loc sa stam  pe capul barbatilor si sa-i cicalim ca sunt inchisi emotional, haideti sa avem conversatii cu baietii si barbatii din viata noastra si sa le aratam ca iubirea si acceptarea noastra nu este conditionata de incercarea lor de a demonstra ca sunt puternici tot timpul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu